Nektarinka Harko
|
|
 |
 |
host - 54.5 (?) 7.4.2013 13:20
V českých podmínkách mnohých nadmořských výšek 400 m a výše bych byl za chuť "dají se jíst" a menší plody pro konstatování: zaplať Pánbuh.
Jistě, kolem Prahy, na mělnicku nebo na jižní Moravě, prosím, poohlédl bych se po něčem světovějším, pokrokovějším, ale v podmínkách pahorkatiny budu rád za žlutozelené malé přitom ale sladké plody semenáčů.
Takže já nevím, já myslím, že do podmínek 400 a výše je lepší sázet švestky a ty jsou přeci taky dobré. Samozřejmě údaje v(nových) knihách mohou být lehce nadnesené a chápu požadavky některých zde, po lepším větším ovoci. Já si však myslím, že odrůda Harko je nektarinkou do okrajovýh oblastí a že nám svou chutí, která jistě připomíná broskve a nektarinky dobře splní nehledě na prakticky celočervenou slupku. Zvláště když je mrazuodolnější a dovede udržet plody do konce. Možná by za to stálo Harko v době růstu plůdku po odkvětu hodně zalévat, aby byly plody aspoň tedy střední.
Ve srovnání s další u nás často nabízenou Flavortop, si myslím že nezklame.
Jinak samozřejmě zkoušejte novinky, odrůdu Big Top mají v Plzni. Je taktéž celočervená a big.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 54.5 (?), 7.4.2013 13:20
V českých podmínkách mnohých nadmořských výšek 400 m a výše bych byl za chuť "dají se jíst" a menší plody pro konstatování: zaplať Pánbuh.
Jistě, kolem Prahy, na mělnicku nebo na jižní Moravě, prosím, poohlédl bych se po něčem světovějším, pokrokovějším, ale v podmínkách pahorkatiny budu rád za žlutozelené malé přitom ale sladké plody semenáčů.
Takže já nevím, já myslím, že do podmínek 400 a výše je lepší sázet švestky a ty jsou přeci taky dobré. Samozřejmě údaje v(nových) knihách mohou být lehce nadnesené a chápu požadavky některých zde, po lepším větším ovoci. Já si však myslím, že odrůda Harko je nektarinkou do okrajovýh oblastí a že nám svou chutí, která jistě připomíná broskve a nektarinky dobře splní nehledě na prakticky celočervenou slupku. Zvláště když je mrazuodolnější a dovede udržet plody do konce. Možná by za to stálo Harko v době růstu plůdku po odkvětu hodně zalévat, aby byly plody aspoň tedy střední.
Ve srovnání s další u nás často nabízenou Flavortop, si myslím že nezklame.
Jinak samozřejmě zkoušejte novinky, odrůdu Big Top mají v Plzni. Je taktéž celočervená a big.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
N.K. - (26) - 208.250 (?), 26.12.2014 9:57
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 26.2.2015 21:36
Nektarinka HARKO má mať podľa literatúry plody menšie až stredné takže preto ich máte malé v obchodoch majú asi iné odrody ako máte Vy.Skúste si zasadiť inú odrodu nektarinky.Zaujíma ma či je tá vaša nektarinka HARKO viac napádaná osami a včelami ako vaše broskyne.
Nektarinka Harko mě zaujala hlavně údajnou dobrou kvalitou plodů i v chladnějších pěstitelských oblastech. Kvalita plodů je ovšem nevyrovnaná. Plody občas praskají a jsou napadány moniliovou hnilobou asi jako každé nektarinky. V minulém roce hodně hnily i broskve. Uvádí se, že nektarinky mají větší nároky na pěstitelské podmínky, než broskve a je nutné to respektovat. Myslet si, že právě nektarinka Harko bude odolnější vůči praskání, hnilobě a poskytne za každých okolností výborné plody je pouze iluze.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.190 (?), 27.2.2015 9:41
Já jsem slyšel velkou chválu na nektarinku Venus, o které se tady moc nepíše. Máte ji někdo a jak jste spokojeni? Já ji koupil loni na podzim na podnoži BSB.
|
|
 |
|
 |
 |
|
pirko - (49) - 122.114 (?), 27.2.2015 10:34
Vydržte, zalévejte. Nám také dlouho obrážela. Libor Pírko
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
pirko - (49) - 122.114 (?), 27.2.2015 15:39
Já na nic nenarážím. Naprosto upřímně radím podlé své zkušenosti. Já jsem naše Harko odsoudil k smrti. Na nátlak ženy jsem s výkonem posečkal a Harko obrazila. Letos snad bude poprvé rodit. S pozdravem. Libor Pírko
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.135 (?), 27.2.2015 17:29
U VENUSU sa píše že ju treba sadiť len do najteplejších poloh.Nie všetky neskoré-pozdní odrody marhuľ a broskýň možu u nás každý rok dozrieť aj do potrebnej kvality.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|