Michaela

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
10.3.2015 8:33

Mně roste Modřinka slabě, takže si myslím, že v drsnějších podmínkách by rostla ještě méně. Navíc by zrála u pana PP opět až na přelomu srpna a září. Vzpomínám, když jsem sázel broskvoně v Železných horách, také v mrazové kotlině. Zde bylo již jaro a zakoupené mírně narašené broskvoně se daly bezproblémově zasadit. Ovšem, tam byla půda, jak jsem zjistil, vespod ještě promrzlá. Stromky dostaly šok a celý rok jen živořily a v dalším roce vůbec neobrazily. Přitom je to odsud 30 km a takový teplotní rozdíl. Myslím, že to bylo velmi pododné místo, jako u pana PP i ze stejnou nadmořskou výškou, snad jen o pár metrů výše. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 136.79 (?), 9.3.2015 22:12

Pane PP, koukněte ještě na broskvoň Modřinku, píšou, že je vhodná i do okrajových oblastí, není moc vzrůstná (alespoň u nás, blbě zasazená blízko sousedova ořešáku).

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 10.3.2015 7:23

Já děkuji všem za rady. Ono je to trochu složitější. První potíž může být v dostupnosti odrůdy, je otázka zda se to doporučené dá někde sehnat. Očkování nepřichází v ůvahu, musel bych mít podnože a umět to, což nemám a neumím. Pak je to o hodnocení a popisech odrůd. Co jeden popíše jako velmi dobré, druhý jako nepoužitelné a v literatuře je taky něco jiného. Ideální by bylo to vyzkoušet jak píše PzP. Což je ovšem při mém systému (nákup hotových) poněkud neekonomické. Mimoto nemám místo i když zahrada je jako hrom. Tedy ještě jednou dík, tipy mám a uvidím co bude ve školkách.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 10.3.2015 8:33

Mně roste Modřinka slabě, takže si myslím, že v drsnějších podmínkách by rostla ještě méně. Navíc by zrála u pana PP opět až na přelomu srpna a září. Vzpomínám, když jsem sázel broskvoně v Železných horách, také v mrazové kotlině. Zde bylo již jaro a zakoupené mírně narašené broskvoně se daly bezproblémově zasadit. Ovšem, tam byla půda, jak jsem zjistil, vespod ještě promrzlá. Stromky dostaly šok a celý rok jen živořily a v dalším roce vůbec neobrazily. Přitom je to odsud 30 km a takový teplotní rozdíl. Myslím, že to bylo velmi pododné místo, jako u pana PP i ze stejnou nadmořskou výškou, snad jen o pár metrů výše. 

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 10.3.2015 17:08

Teda kolegové, vy mi dáváte kapky. Co jeden pochválí, druhej sestřelí. Takže jsme obloukem zase u té Favority. Pojedu na víkend do PU, stavím se možná v Černé za Bory, nebo v Dubanech, uvidím co uvidím.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 10.3.2015 17:58

Otázka je, jestli vůbec budou mít broskve v těchto podmínkách přijatelnou chuť. Zřejmě budou chybět cukry i aromatické látky. Pan Polehla nám sice nevysvětlil termín: "A už se slétají", ve vlákně Topaz vydrží, ale můžete se inspirovat jeho známým skleníkem na jabloně. Chtělo by se Vám pěstovat broskvoň ve skleníku?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 10.3.2015 18:06

Zcela jistě ne. Měl jsem ve skleníku (čku) révu a byla to řehole. Ale já jsem to už namítal, ty podmínky u mne nejsou ani okrajové, to že se o něco pokouším je jen - jak to nazvat - nabízí se skoro slovo blbnutí.

host - 208.20 (?), 10.3.2015 18:31

Tak jsem našel ještě nějaké fotky ale z roku 2013 některé 2012

lonský rok byl hodně povedený, jen nemůžu najít žádné foto(je jich hodně jen nevim gde)

Harbrite roste hodně bujně, chu´t je sladká chutná ale ne oslnivá.

taky se kolem ní motá více škůdců.

co je na odrůdě dobré že nepřeplozuje jako modřinka nebo krasava.,

Jestli hledáte hodně dobrou broskvon v chuti tak já se vždy třepu na krasavu.enormě vonává broskvička s bílou dužinou.U FM3 mě jen trochu štve pukání pecek(lonský rok)nebyly všechny ale sem tam byla.

ale chut je na rannou slušná Earliglo jsem měl před asi 7 rokama ale po 5 letech náhle odešla a po vyrití jsem zjistil že měla okousané kořeny asi hryzec nebo co.

Ale ta měla opravdu skorou ůrodu.ale broskve ze stromu přímo do pusy.

nevydržely na stole ani 1 den.chutově byla dobrá vonavá.

ještě mám nasazenou broskvon Vistarich je ještě mladá letos 4 rokem ale loni jsem ji nechal jeden plod ze zvědavosti a vypadal opravdu lákavě.výborná po chutové stránce s tmavě oranžovou dužinou.

Píšou o ní že je velmi odolná na mráz a také na kadeřavost a hodí se na bio pěstování, take velmi bujně roste což můžu potvrdit a to je na slabě rostoucí podnoži.

Uvidíme co ukáže za pár roků, ale jeví se slušně,

Zrání ted přesně nevím ale bylo to nějak v půli léta.Loni zrálo všechno o mnohem dřív.

Tak snad něco z toho vytěžíte 

ještě přidám pár fotek.

Vojta

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 10.3.2015 18:53

Díky, Vojto, za poznatky o odrůdách broskvoní pěstovaných v Rudicích u Uherského Brodu. Copak je to za broskve na té fotce? David tady nedávno psal o Vistarichu, jako málo odolném proti mrazu v pupenech. Ono se to teď moc otestovat nedá, když jsou ty teplé zimy. Jinak, 300 m. nad mořem, to je naprostá pohodička. Těch 550 bude už horší oříšek.

host - 208.21 (?), 11.3.2015 14:35

No jo to máte pravdu 550 je už potřeba nějáká zed nebo podobné místo chráněné před větrem.

Na obrázku je modřinka dával jsem tam hodně fotek jen se zobrazil jen jeden, neumím to.

pěstu zdar

vojta

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 11.3.2015 14:59

Kde jsou ty časy, když tady byly také tak "čisté" broskve bez strupovitosti. Teď aby se člověk bál něco vyfotit. Musím trochu "přisířit" tím Kumulusem.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz