Michaela
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 8.3.2015 9:37
Pro pana PP. Protože u Miloše je to, jak píše, asi nejchutnější odrůda, tak bych se na ní soustředil. Jestli si svojí kvalitu podrží i u Vás, to nevíme, ale mohlo by se jí věřit více, než Fairhaven i FM3. Bylo by třeba, aby zde byl nějaký další průkopník pěstování broskvoní v 600 m. a napsal, jaké odrůdy se mu osvědčily. Také nesmíme zapomenout, že FM3, ale nakonec i Harbinger mají miskovité květy, které jsou "papírově" méně odolné proti mrazu.
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 9.135 (?), 9.3.2015 18:05
Děkuju za tip, nějak jsem tohle vlákno přešel. Pokud jde o možnost testování, moc toho asi neotestuju. Jednak je zahrada v mrazové kotlině a to není rozumné místio ani pro brambory, natož pro broskve. Jižních zdí taky nemám dost. To, že se pokouším o broskvoň je dáno jednak tím, že někdo z okolí přinese broskve a praví, že toho měl tři košíky, druhak pořád ten červíček hlodá jestli by to přece jen nějak... No, nalomili jste mne. Zkusím tu Michaelu sehnat, nebudu to ale hrotit. Když jsem nahlídl do databáze, je tam uvedena možbost pěstovat ve všech oblastech vhodných pro broskvoně, ale ne v okrajových. To mne dosud odradilo.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 9.3.2015 18:59
Máte pravdu, pane PP. Sice se píše, že Michaelu, vzhledem k dobré odolnosti vůči nízkým teplotám, jak v pupenech, tak i ve dřevě, lze vysazovat i ve vyšších polohách, tak nejlepších výsledků dosahuje v teplejších oblastech. V celkovém hodnocení odrůd lze vysledovat přibližně tyto kategorie:
- vysazovat pouze v nejteplejších oblastech pro pěstování broskvoní
- vysazovat ve všech oblastech pro pěstování broskvoní, v okrajových oblastech pouze na chráněná stanoviště
- vysazovat ve všech oblastech pro pěstování broskvoní a to i do okrajových oblastí
Některé odrůdy jsou pro mě však záhadou. Například Sunhaven doporučovaný díky mrazuodolnosti i do okrajových oblastí, mně neposkytuje plody potřebné kvality. U Fairhavenu se sice uvádí jeho malé nároky na stanovištní podmínky, ale často se uvádělo, že poskytuje i v nižších polohách plody někdy výborné a někdy průměrné. Papírově je asi nejlépe hodnocena ze starého sortimentu odrůda EARLIGLO, kde se uvádí, že její plody dozrávají do velmi dobré kvality i v okrajových oblastech. Michaelu jsem typoval podle Miloše. V jeho okrajové oblasti pro pěstování broskvoní poskytuje, na rozdíl třeba od Harbritte nebo Sunhavenu, nejchutnější plody právě Michaela.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.207 (?), 9.3.2015 19:02
Dobrý večer
Mám Michaelu asi 5tým rokem a od nasazení na trvalé stanoviště
se jen šknůřila a přírůstek téměř žádný(lokalita poblíž Uherského Brodu..Rudice nadm.výška asi 300 m.n.m) a celý svah kde bydlím je na severo západ.
dalším rokem se ji vyryl a nasadil do velkého květinače s kamene.
a dal poblíž zdi na nevětrné místo.od té doby se jí náramně daří a 3 rokem i ty další bohatá ůroda brzy dozrávajících broskví.
chutově se mi jeví hodně podobná earliglo jen o kapánek bude pevnější earliglo hodně teče.
Tuto odrůdu bych doporučil spíše na teplejší stanoviště.
jinak pěstuji mnoho odrůd na různých podnožích.a těm se daří velice dobře.jako jsou Harbrite, krasava,favorita M3,Modřinka - GF677
Harow beuty na Pumisalectu výborný zdrav stav
nektarinka crimson gold na St.julien A
radost na Bva-2 a redhaven a crest haven na julienoch.
všechny zmíněné odrůdy dobře prospívají, nejvice se daří zmíněný Har.B Harbrite a modřinka to jsou hodně vhodné broskvoně do těchto už okrajových oblastí kde s péčí člověka mohou dát bohatou ůrodu a vytrvalý růst.
Vojta J
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 9.3.2015 20:39
Díky, Vojto, za reakci. Rudice, to je asi velká paráda. Kolem dokola lesy... Zajímavý poznatek o Harbritte. Takže v Rudicích má plody také dostatečně sladké a aromatické? Harrow Beauty se sice doporučuje i do vyšších poloh a to velmi, jak jsem zjistil,, ale poloha pana PP je přeci jen o něco výš. Fairhaven mu bude dozrávat na přelomu srpna, ale spíše začátkem září a Harrow Beauty ještě o něco déle. Rozdíl mezi Fairhaven a Harrow Beauty by měl být asi 5 dní. FM3 je v tomto ohledu samozřejmě lepší a viděl bych její dozrávání u pana PP kolem 10. srpna. Má pravděpodobně dostatečnou odolnost proti mrazu ve dřevě i v pupenech, ale uvádí se, že v okrajových oblastech se hodí jen na chráněná stanoviště.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|