Letošní klejotok

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
9.5.2014 21:14

Já jen, že předčasný řez broskvoně a následný klejotok znám už z dřívějška, takže proto se mně zdá názor pana Vinšálka pravděpodobný. Teplé počasí k tomu letos přímo svádělo, ale už příště raději počkám těch pár dnů. Ale stále mě zajímá, jestli takto postupoval i zakladatel tohoto vlákna pan Tomáš Svoboda.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 224.59 (?), 9.5.2014 20:52

Ja skusim inu teoriu. Minuly rok bola dlha zima a stromy cakali a dlho nemohli kvitnut. Jar prisla velmi neskoro a nakoniec a stromy z nedockavosti nasadili vela kvetov a aj velmi vela plodov. Stromky sa vysilili a dnes na to trosku doplacaju. Cize minuly rok nieco ako velka party a tento rok hangover...

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 9.5.2014 21:14

Já jen, že předčasný řez broskvoně a následný klejotok znám už z dřívějška, takže proto se mně zdá názor pana Vinšálka pravděpodobný. Teplé počasí k tomu letos přímo svádělo, ale už příště raději počkám těch pár dnů. Ale stále mě zajímá, jestli takto postupoval i zakladatel tohoto vlákna pan Tomáš Svoboda.

host - 161.38 (?), 11.5.2014 21:05

v podstatě jsem žádný řez nedělal, jen zakrátil některé výhony v době krátce před květem - po zevrubnejší kontrole je výraznější klejotok na Flamingo a Earliglo, méně na Krasavě a Redhaven.

host - 117.162 (?), 20.5.2014 10:57

klejotok pokračuje u odrůd Flamingo a Earliglo (Redhaven a Krasava OK) a z některých míst dokonce míza odkapává na zem. Právě mi kolegyně ze vsi na mobilu ukazovala velký klejotok na ordůdě Sunhaven...

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 21.5.2014 17:17

A taky je patrná silnější chloróza na listech menších stromků. Malé listy bez růstu má Flamingo, kadeřavost ničí Harbritte, Fenix, Halehaven, Envoy. Halehaven i Harbritte mají stále jen ty nemocné listy bez nárůstu nových výhonů. Některým odrůdám rostou už nové výhony se zdravými listy. Tedy prozatím zdravými. Tak špatný vstup do další broskvové sezóny jsem tedy ani ve snu nečekal. Myslím tím tak špatný zdravotní stav stromů. frown

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 21.5.2014 19:40

Nerouhej se Petře.  Moje broskvoně nemají klejotok prakticky vůbec, kadeřavost je minimální, listy vesele zelené, chloróza žádná. Vstup do sezóny výborný. Má to jen malou chybičku. Na stromech nejsou plůdky. Docela bych měnil...

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 9.5.2014 21:14

Né, né... žádnou kocovinu na broskvoních jsem nezaznamenal.Myslím si, že je to stejné tak jako letos každým rokem.Každoročně broskvoně víceméně trpí stejně.Drobné výchylky nastávají po silnějších mrazech v zimě, nebo po déletrvajících deštích v letních měsících, jen letos zesílil hlad pěstitelů po vysvětlení jevů, proč se děje to bezpráví zrovna jim.

Hlavní příčiny klejotoků vidím v rychlých změnách teplotních výkyvů, silnějších mrazech(letos mimo),utužené jílovité půdě, a s tím spojená nevhodná volba podnože,nepřipravenost půdy před výsadbou, nedokonalý řez, a následné neošetření, efekt mrazové desky, houbovité nemoci, vysílení z přeplození, a jiné šoky.

Broskvoň je rostlina nézcela plně adaptovaná na naše klimatické podmínky.Subtropické pásmo by vyhovovalo lépe.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz