Kdy postřik proti kadeřavosti?
|
|
|
|
host - 151.38 (?) 3.2.2011 17:09
Novější klony této odrůdy již nejsou ani tolik chlupaté a jsou rovněž vhodné pro všechny způsoby zpracování.
Pro zajimavost, a inspiraci můžete uvést které klony RH to jsou.A opravdu podědily jenom samé klady?Překonala dokonce některá původní odrůdu?Děkuji.
rostislavik
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 148.186 (?), 2.2.2011 10:49
Je pravdou, že RH je dosud nejkomplexnější odrůdou na našem trhu, i když už také něco pamatuje. Je to ale jako u všeho. Pokud se o strom budeme řádně starat a to od výběru stanoviště, ošetřování, hnojení, zalévání, stříhání atd., tak je schopen nám to vynahradit. Mám zkušenost, že do tohoto výčtu patří také výběr dodavatele nových stromků, jeho zvolená kombinace podnoží a kvalitní výběr oček z osvědčených stromů. Je už také znatelný rozdíl mezi původními klony RH a současnými. Zdá se mi, že vysoký stupeň prošlechtěnosti je znát na atraktivnosti plodů, výnosech, ale v některých případech se negativně projevuje na odolnosti, životnosti a náchylnosti k patogenům, které se zamozřejmě vyvíjí ještě daleko rychleji. Toto se rovněž týká i kadeřavosti, padlí, strupovitosti atd. Pokud nám školkař "vyrobí" podnože z pecek dovezených někde z konzervárny, očko použije z prvního stromu v řadě bez selekce, tak si může pěstitel... I když nám na druhé straně může náhodně vytvořit nějaký nový "zázrak". Málokdo zřejmě postupuje tak, že si před výsadbou nechá udělat půdní rozbor, vyhodnotí polohu, podnebí atd, a pak teprve zvažuje výsadbu, vhodnost podnože, odrůdy, polohy atd. Řada z nás možnost takové volby z různých důvodů ani nemá. A to jsou pak prvopočátky problémů s pěstováním a ochranou. Je velký rozdíl mezi tzv. ideální polohou a např. mrazovou kotlinou, vysokou nadmoř. výškou, studeným a zamokřeným místem... RH je tedy při splnění alespoň většiny těchto požadavků ideální do našich podmínek, pokud někdo nepotřebuje rozšiřovat období sklizně o ranější a pozdnější odrůdy a chtěl by dosáhnout podobné kvality jako má dosud RH. Zdraví Jirka ze ZN.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 235.249 (?), 2.2.2011 18:05
Co podle vás znamená "nejkomplexnější"?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 148.186 (?), 3.2.2011 8:55
Pojmem "nejkomplexnější" jsem chtěl vyjádřit největší množství kladných vlastností v našich podmínkách vůči jiným odrůdám, s ohledem na pěstitelský výsledek, např. zdravotní stav, pravidelnost úrody, živitaschopnost, flexibilitu-přizpůsobyvost. Při správném ošetřování je tato odrůda schopna podávat dobré výsledky po dlouhá léta se stále velmi dobrou kvalitou úrody a stromů. Velmi dobře reaguje i na silné zmlazení po téměř dvaceti letech pěstování na stanovišti. Stejně dobře reaguje i na hnojení, zálivku, hluboký řez atd. Novější klony této odrůdy již nejsou ani tolik chlupaté a jsou rovněž vhodné pro všechny způsoby zpracování. Úrodnost je taková, že je nutná i několikerá probírka, abychom stromy nezničily. Pojmem "vyhodnocení polohy" jsem měl na mysli vhodnost polohy pro pěstování broskvoní. Natvrdo řečeno-zda pěstovat broskvoně, nebo raději např. jabloně, abychom se vyhnuli zklamání. Není nutné se kvůli tomu stěhovat..., ale každý nebydlí ve vhodných podmínkých pro pěstování teplomylných rostlin. Může však s úspěchem pěstovat něco jiného a pak mu zase budeme závidět my. Ale měl jsem za to, že to bylo z mého příspěvku jasné. Zdraví Jirka ze Zn.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.38 (?), 3.2.2011 17:09
Novější klony této odrůdy již nejsou ani tolik chlupaté a jsou rovněž vhodné pro všechny způsoby zpracování.
Pro zajimavost, a inspiraci můžete uvést které klony RH to jsou.A opravdu podědily jenom samé klady?Překonala dokonce některá původní odrůdu?Děkuji.
rostislavik
|
|
|
|
|
|
|
host - 148.186 (?), 4.2.2011 9:27
K těmto svým závěrům jsem dospěl po porovnání mých původních RH, pěstovaných na zahradě přes 20 let, jak jsem již uvedl, s plody získanými z RH zakoupených pro dosadbu v posledních letech. Na vysačkách se uvádí pouze odrůda, reg. číslo nebo jméno pěstitele, podnož např.GF 877, číslo uznání, Kategorie - CAC a údaj který vás zajímá, tj. Rod, Druh je začerněn. Zřejmě to má nějaký důvod-možná komerční. Výčet vesměs kladných vlastností jsem vypozoroval u těch starších RH. U těch současných jsem zaznamenal hlavně to o něco menší ochlupení, jinak je to prakticky shodné. Opět připomínám vhodnost celého komplexu podmínek spolupůsobících při pěstování broskví v konkrétní lokalitě. Jinak může dojít ke změně vlastností výsledné úrody. Např. z odlučitelné odrůdy dostanete špatně neodlučitelnou a každý rok se to může měnit. Neboli v jiných podmínkách se mohou deklarované vlastnosti projevit trochu jinak. Proto nám většinou nezbývá nic jiného, než zkoušet a pak si to vybrané kupovat, nebo sám množit. Pak je zase problém s podnožemi a časovou náročností atd. Mezi tím bude k mání opět něco jiného... Pokud vás zajímají informace typu : Rod-Druh (klon), doporučuji např. Ökopleint Slup u ZN, kteří jsou na vysoké úrovni, pracují pro zahraniční velkoodběratele, své pěstební přebytky prodávají i v tuzemsku a od nich poslední roky nakupuji. Nejsou to amatéři nebo překupníci. Mám za to, že toto forum je hlavně o osobních zkušenostech, protože odbornou příručku si může každý přečíst doma. Zdraví Jirka ze ZN.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|