Kde sehnat broskvoň Catharinu (NJC 83)?

host - 59.254 (?)
18.3.2013 17:08

Doplním jen, že pan Přasličák z Krnovska považuje Catherinu za vůbec nejchutnější broskev. Dle jeho slov je velmi šťavnatá a patří u něj k nejotužilejším broskvoním - přinesla částečnou úrodu i při mrazu mínus 5°C v době květu. Radši budu ochroupávat plody které nejdou od pecky, než nemít žádné! ;-) Vzhledem k extrémům za poslední roky pro mě do budoucna jasná volba.

Zdraví Mittwoch

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 59.254 (?), 18.3.2013 17:08

Doplním jen, že pan Přasličák z Krnovska považuje Catherinu za vůbec nejchutnější broskev. Dle jeho slov je velmi šťavnatá a patří u něj k nejotužilejším broskvoním - přinesla částečnou úrodu i při mrazu mínus 5°C v době květu. Radši budu ochroupávat plody které nejdou od pecky, než nemít žádné! ;-) Vzhledem k extrémům za poslední roky pro mě do budoucna jasná volba.

Zdraví Mittwoch

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 70.240 (?), 18.3.2013 18:01

Na nějakou tu zkoušku mrazem v době květu, bych byl u jednotlivých odrůd docela zvědav, ale zase tak moc po ní netoužím, natož abych ji přivolával. Většinou jarní mrazy v době květu odnesou jen meruňky. Už se ani přesně nepamatuji, kdy jsem se tady naposled o květy broskvoní na jaře strachoval. Ale troufl bych si říct, že by na tom obdobně jako Catharina byly i jiné odrůdy. Ale jak říkám, raději se bez podobné zkoušky obejdu. Tady nám sněží a sněhu stále přibývá, takže se jaro odkládá a odkládat se bude snad i příští týden. To je velmi potěšující pro oddálení kvetení meruněk, ba přímo vynikající. Snad pokaždé, když byla dlouhá zima, květy meruněk mrazům unikly a byla skvělá úroda. Nevím, jak to bude dál, ale prozatím to vypadá velmi nadějně. Čerta na zeď v souvislosti s extrémními výkyvy počasí díky klimatickým změnám, malovat nebudu.

host - 36.132 (?), 18.3.2013 22:47

Dobrý den, odpověď proč jsem si vybral tuto odrůdu je jednoduchá. Máme jeden starší (a bohužel dost nemocný) strom patrně této odrůdy (sázel jej předchozí vlastník), a s kvalitou plodů (velikostí, vůní, a hlavně chutí) jsem velmi spokojen. Musím ovšem dodat, že to, že jde právě o tuto odrůdu jsem si pouze ověřoval na internetu, nicméně fotky jednoznačně sedí. Nadto potřebuji aby šlo o odrůdu více mrazuvzdornou.

host - 58.114 (?), 19.3.2013 8:44

Já bych to udělal tak, že bych si tu ověřenou odrůdu broskve naočkoval na mladou podnož a neřešil bych název (několik vhodných oček lze určitě najít i na starším stromě). Pokud bych neuměl očkovat, tak se domluvím v nejbližší ovoc. školce a za flašku dobré slivovice by mě pár stromků mými dodanými očky určitě připravili.  

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 66.105 (?), 22.3.2013 20:53

Cathrin (Katarína) je vzhledově i chuťově mimořádně dobrá. V kompotech přímo skvělá. Dobře odolává i mrazu. Lepší broskve jsem měl jen Suncrest. Ty však všude nedozrají.

Cathrin
Cathrin

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 70.240 (?), 24.3.2013 16:19

Díky za zkušenosti i za fotky, pane Mimmo. Docela proto nechápu, proč tato odrůda není běžně v nabídce e-shopů, když je takto kvalitní. Jedině snad proto, že jiné tvrdky, které jsou zde nabízeny, budou stejně kvalitní jako Catherina.

host - 213.119 (?), 24.3.2013 19:17

A co tak kanadské odrůdy tvrdek:

Veecling, Vigril,Vinegold, Vulcan,V 75024 a V 7911105.

Má někdo zkušenosti?

Jarin

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 70.240 (?), 25.3.2013 11:04

Podobný dotaz jsem taky vznesl. David myslím odpověděl, že má nějaké jiné tvrdky, než tyto. Nějakou prubni, Jarine, a uvidíš. Já jednu z těchto jmenovaných mám a možná, že bych na ni už mohl letos něco nechat. Ale ještě uvidím.

host - 176.135 (?), 4.4.2013 14:37

Jednak sehat ji lze u kolegy Venuty v Kadově za příznivou cenu, jednak sám ji mám na zahradě asi 3 roky a měl jsem ji již možnost ochutnat, a je dosti dobrá. Nevidím důvod si ji nekoupit.

BigJim Moravský Krumlov

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 70.240 (?), 4.4.2013 16:24

Hm, dnes mi přišla místo Cathariny Crestheaven. Hlavně, že je v konteineru. Tak snad příště.frown

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz