Kde sehnat broskvoň Catharinu (NJC 83)?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 59.254 (?), 18.3.2013 17:08
Doplním jen, že pan Přasličák z Krnovska považuje Catherinu za vůbec nejchutnější broskev. Dle jeho slov je velmi šťavnatá a patří u něj k nejotužilejším broskvoním - přinesla částečnou úrodu i při mrazu mínus 5°C v době květu. Radši budu ochroupávat plody které nejdou od pecky, než nemít žádné! ;-) Vzhledem k extrémům za poslední roky pro mě do budoucna jasná volba.
Zdraví Mittwoch
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.240 (?), 18.3.2013 18:01
Na nějakou tu zkoušku mrazem v době květu, bych byl u jednotlivých odrůd docela zvědav, ale zase tak moc po ní netoužím, natož abych ji přivolával. Většinou jarní mrazy v době květu odnesou jen meruňky. Už se ani přesně nepamatuji, kdy jsem se tady naposled o květy broskvoní na jaře strachoval. Ale troufl bych si říct, že by na tom obdobně jako Catharina byly i jiné odrůdy. Ale jak říkám, raději se bez podobné zkoušky obejdu. Tady nám sněží a sněhu stále přibývá, takže se jaro odkládá a odkládat se bude snad i příští týden. To je velmi potěšující pro oddálení kvetení meruněk, ba přímo vynikající. Snad pokaždé, když byla dlouhá zima, květy meruněk mrazům unikly a byla skvělá úroda. Nevím, jak to bude dál, ale prozatím to vypadá velmi nadějně. Čerta na zeď v souvislosti s extrémními výkyvy počasí díky klimatickým změnám, malovat nebudu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 36.132 (?), 18.3.2013 22:47
Dobrý den, odpověď proč jsem si vybral tuto odrůdu je jednoduchá. Máme jeden starší (a bohužel dost nemocný) strom patrně této odrůdy (sázel jej předchozí vlastník), a s kvalitou plodů (velikostí, vůní, a hlavně chutí) jsem velmi spokojen. Musím ovšem dodat, že to, že jde právě o tuto odrůdu jsem si pouze ověřoval na internetu, nicméně fotky jednoznačně sedí. Nadto potřebuji aby šlo o odrůdu více mrazuvzdornou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.114 (?), 19.3.2013 8:44
Já bych to udělal tak, že bych si tu ověřenou odrůdu broskve naočkoval na mladou podnož a neřešil bych název (několik vhodných oček lze určitě najít i na starším stromě). Pokud bych neuměl očkovat, tak se domluvím v nejbližší ovoc. školce a za flašku dobré slivovice by mě pár stromků mými dodanými očky určitě připravili.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.119 (?), 24.3.2013 19:17
A co tak kanadské odrůdy tvrdek:
Veecling, Vigril,Vinegold, Vulcan,V 75024 a V 7911105.
Má někdo zkušenosti?
Jarin
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.135 (?), 4.4.2013 14:37
Jednak sehat ji lze u kolegy Venuty v Kadově za příznivou cenu, jednak sám ji mám na zahradě asi 3 roky a měl jsem ji již možnost ochutnat, a je dosti dobrá. Nevidím důvod si ji nekoupit.
BigJim Moravský Krumlov
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|