Kadeřavost už nyní
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 30.4.2014 21:42
Kadeřavost listů broskvoně je tady místy "katastrofická". Kdybych ničím nestříkal, tak bych se tomu asi nedivil, ale takhle se tedy divím a to převelice. Děsivě napaden je Halehaven, Fenix, ale i Harbritte. Dobře odolné jsou staré bělomasé odrůdy jako je Primissima Delbard, Redwin, ale i Amsdenova, které nepotřebují žádnou ochranu. Dobře je na tom i Krasava, méně už Albatros. Jestli jsem to správně pochopil, tak při snížení teplot pod 17°C se bude choroba přenášet i na nové zdravé listy? Myslím při poklesu teplot i přes den.
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 220.242 (?), 30.4.2014 22:21
Paní Lído, ten podzimní postřik Kuprikolem pomůže je částečně, proti blastosporám které se uchytily bezprostředně na šupinách pupenů. Blastospory na kůře jsou v " dormanci " a vydrží přečkat nepříznivé podmínky. Někdy i dva roky.
V součesné době by pomohl částečně zastavit šíření kadeřavosti postřik TM Horizonem (Lynxem) v koncentraci 1 ml / 1 l vody + 7g/ 1 l vody Syllitu. Ještě v době květu, či hned po odkvětu se dá pohroma kadeřavosti Horizonem odvrátit. Má kurativní a hlavně eradikativní účinnost. Ale takhle pozdě jsem to ještě nikdy nezkoušel.Horizon není proti kadeřavosti úředně zaregistrován.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.29 (?), 30.4.2014 22:40
Děkuji za radu, hned zítra jí to řeknu. Má chudáka nektarinku celou oranžovou :-(( Kdybych věděla, že nestříkala, tak jsem jí to stříkla zároveň se mnou. Jenže my se málokdy potkáme. Zajímavé je, že "zbytek" staré Red Heaven u ní kadeřavost nemá. U mne byl kadeřavost po postřicích není vůbec. Ještě jednou díky! Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.186 (?), 30.4.2014 22:45
Asi tak, ale není to jako On/Off. Prostě někde kolem 15°C končí asimilační optimum houby a někde kolem 21°C začíná asimilační optimum broskvoně. Čím delší je chladová perioda s teplotou od 7°C do 17°C, tím více je adekvátní použití chemické ochrany před pouhým mechanickým odstraněním části zdrojů infekce (otrhání napadených částí).
Co jsem dneska obíral nestříkané vzorky, tak za minulý týden vyrostlé 3 vrcholové lístky jsou povětšinou zdravé. Spodních 5-7 povětšinou "do kompostu".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.131 (?), 1.5.2014 10:29
Díky, říkala jsem si, že je to nějak moc ;-)) Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 127.19 (?), 5.5.2014 13:17
Dobrý den,
přikládám pár fotek. Jedná se o kadeřavost broskvoně?
Jak ji v tomto stavu ošetřit? Je to loni sazené. Letos jsem sadil ještě jednu pár metrů opodál a ta zatím vypadá v pořádku.
Prosím o radu, jak s tímto stromkem pracovat. Jsem v tomto laik.
Děkuji, Michal H.
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.38 (?), 5.5.2014 13:39
Jde o kadeřavost, chemicky již letos ničeho nedosáhnete, jen otrhávat postižené lístky a dále po opadu listů na podzim ošetřit mědí/ Kuprikol, Champion../, následně další rok v předjaří zvykle- je o tom zde napsáno mnoho.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|