Kadeřavost broskvoně 2022

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?)
23.5.2022 15:15

Kadeřavůstka jak vyšitá, ba přímo dokonalá. Kdepak, bez ní to nebylo ono. Fotka z jedné zahrady na Chrudimsku. U mě taky něco naskákalo na koncích letorostů. Vlákno s názvem Kadeřavost v květnu oživovat kvůli tomu nebudu. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 62.18 (?), 3.4.2022 21:11

100 % suhlas, tu neplati "cim viac pasikov tym viac adidas" je usmevne, ze prispievatelia do fora sa chvalia (asi si tym zvysuju sebavedomie), ze uz vykonali postrek dobre, ze nie v january, asi ocakavaju, ze zacne pucanie vo february, pritom postrek aby bol ucinny sa ma vykonat 10 az 14 dni pred ocakavanym pucanim, a ak k tomu nedojde vykonat druhy postrek, oni maju vykonane 3 postreky vo february a k pucaniu este nedoslo a oznamia, ze uz vykonali postrek 3 krat a viacej nestriekaju a ak zacne pucat v polke marca, pravdepodobne pozdejsie, tym padom sa osetrovanie uplne mina ucinku hlavne v dazdivom vlhkom pocasi, ale su spokojni lebo vykonali ochranu podla prasenia liesky pricom pri sucasnych klimatickych zmenach je to postavene na vode

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 4.4.2022 13:28

Pěkný příspěvek, pane 62.18. Já se snažím stříkat včas, jak stojí psáno, ovšem je tady zkušenost pana Waltera, který používal měď až před květem a výsledky měl výborné. Mezi lidmi na zdejším fóru panuje panický strach z chemie. surprise Jediným nebojsou je KUKY. Mně se moc líbilo video na YOU TUBE s názvem "kecy od broskve", je to osvěžující, netradiční názor na chemické postřiky, i když všichni se budou nadále raději bát. U mě je to několik let stále stejné a měnit to nebudu. 1x měď na podzim po opadu listů, 2x měď při prvním pohybu pupenů v rozmezí 14 dnů, (dejme tomu), 1x až 2x Syllit, Thiram, když nebudou, tak asi ten neškodný (pravděpodobně málo účinný) Kumulus. Potom samozřejmě nějaké postřiky proti moniliové spále na meruňkách, případně dalších peckovinách, proti pilatce na švestkách, Nissorun proti svilušce, Talent proti rzi hrušnové, nějaké insekticidy proti květopasu, pilatkám jablečným, obalečům, mšicím. Je to pracné, co se dá dělat. Soused nestříká proti moniliové spále a všechny meruňky už má dávno kapud. Vykašlat se na to samozřejmě lze a to na všechno, asi mimo těch meruněk, ale on se bez meruněk obejde. 

host - 11.178 (?), 4.4.2022 15:09

Pro pana 62.18.

Já používám měď a někdy ještě síru.

Přirovnal bych to : když budete mít mezi prsty ny nohou plíseň také ji nemusíte léčit, nebo ji budete stříkat hypermenganem (Manganistan draselný, KMnO4).

host - 215.236 (?), 6.4.2022 10:59

To je skutečně hezké přirovnání. Můžete si samozřejmě máchat nohy v hypermanganu každý týden, nebo si taky můžete koupit prodyšné boty, že jo? Jinými slovy učinit opatření, aby se ta plíseň (kadeřavost) neobjevovala či objevovala v min. množství. 

host - 11.178 (?), 6.4.2022 13:09

Ale ano, samozřejmě jde to i tak, dokud se choroba neprojeví. Existuje i spousta ekologických a podpůrných produktů.

Je ale potřeba dobře rozpoznat chorobu. Rotlinolékaře na rozdíl od zvěrolékaře zahrádkáři nezaplatí.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 6.4.2022 13:46

To jsou všechno "vzdušné zámky: Hypermangan na plesnivé nohy ano, slunce v duši ano, ale jinak je tady oblastní ředitel pro postřiky pan KUKY. Je dobře, že vždycky připomene, co je třeba dělat právě teď, a co právě teď ošetřuje. Ještě jednou postup na kadeřavost: 1x podzim po opadu listů (měď), 2 x při počátku pohybu pupenů, v rozmezí 14 dnů  (měď), letos to bylo v lednu, potom do začátku kvetení 1x až 2x Syllit, Thiram. Když nebudou tak Kumulus. Hlavně v místech, kde je kadeřavost vždy silná a dodržet i v případě pomalého růstu listů v důsledku chladného a deštivého počasí.

host - 91.196 (?), 5.4.2022 7:43

Já přiznávám bez mučení, že stříkám stromy a keře chem.přípravky jen velmi nerad, ale když vidím, co mi s angrešty, jejichž plody považuju pro jejich chuť a zdrav.účinky za moji Top plodinu dokáže udělat padlí, tak se do toho snažím dokopatblush. Monilii se pokouším-z velké části úspěšně vyhýbat sázením stromků na pro ně ideálu blízkým místům-plné slunce, kvalitní lože, průběžné, cílené přihnojování, snad správný řez+střih, řidší koruny. Je víc faktorů, které mi brání v používání postřiků-ať už je to pohyb osob-i se mnou nespřízněných, domácích mazlíčků, divých tvorů, podrostů, kterým by zakrytí ubralo na kráse, nepřízeň počasí v době jinak pro postřik vhodné, nedostupnost některých přípravků v malobalení, neodkladné prac.povinnosti a občas i houser, ústřel či tenisový loket...frown SPCH

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 23.5.2022 15:15

Kadeřavůstka jak vyšitá, ba přímo dokonalá. Kdepak, bez ní to nebylo ono. Fotka z jedné zahrady na Chrudimsku. U mě taky něco naskákalo na koncích letorostů. Vlákno s názvem Kadeřavost v květnu oživovat kvůli tomu nebudu. 

host - 117.61 (?), 23.5.2022 15:47

Mám několik broskvoní u Lázní Bohdaneč. Všechny stříkám na podzim po opadu listí a na jaře. Všechny najednou. " Běžné" druhy - např. RH jsou letos díky mrazíkům s velmi malou násadou,  i když bohatě kvetly. Mají únosnou míru napadení kaděřavostí, trochu víc než loni.

Pak mám plochou broskev PAN TAO: Bohatě plodí a při květu je jako ohromná kytice. I letos má nadbytek plodů, jako vždy je musím protrhávat. Jenže kadeřavost je katastrofální, nenajdu list bez napadení. To jsem nezažil.

Stromy mám na chalupě, stříkám tedy spíš když mohu a ne v optimálním termínu. Stromy jsou poblíž sebe a tak mne tzaráží to rozdílní napadení. Že by ta plochá broskev byla citlivější?

Díky za názor. Jirka

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 23.5.2022 16:27

Dělám to taky tak. Na podzim 1x měď, 2x měď na začátku rašení a jednou před rozkvetením Syllit. V několikametrové výšce, kde není oplach dokonalý, drzá kadeřavost na Halehavenu a Marii Biance podnikne vždy frontální zničující útok na pozice nových listů a prakticky všechny padnou do jednoho, neunikne žádný. Tomu bych se nedivil, divím se, že se problémy vyskytnou později v květnu i na níže položených místech. Je to jakási sekundární kadeřavost. Příští rok začnu s ošetřením o něco později. Konečně jsem si koupil i ten předražený nástavec, takže to bude taky zřejmě rozdíl. Do benzíňáku nejdu, i když by to možná celý problém vyřešilo. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz