Je tohleto Redhaven? Začínám pochybovat
|
|
|
|
|
 |
 |
|
ClonyXXL - (13) - 39.65 (?), 13.8.2020 13:05, zobrazeno: 2776x
Dobry den. Koupil jsem si Redhaven. Snad tedy. Ale jelikoz zacinam silne pochybovat, chtel bych vedet, co na to rikaji odbornici.
Druhym rokem jsem sklidil 4 plody. Jsou tak syte cervene, az temer cerne vybarvene. Na omak uz zacinaly meknout, tak jsem utrhnul. Pri pokusu o rozloupnuti na 4 kusy to bylo temer nemozne. Polovina stavy vytekla. Pod povrchem jsou velmi mekke, ale u pecky hodne tvrde - temer zavarovaci tvrdost. Duznina pod slupkou je zbarvena do syte cervena.
Docela malo sladke. Sklizel jsem vcera.
Pri tom, co jsem cetl o Redhaven - od pecky by mela jit skvele. Takze opravdu prestavam verit, ze by to mohla byt Redhavenka.
Navic mne zde od sameho zacatku trapi pravdepodobne sucha skvrnitost - viz vedlejsi vlakno.
Dekuji za nazory odborniku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.49 (?), 13.8.2020 16:08
Uveďte lokalitu. U mě letos na severovýchodě Redhaven z trvalého přemokření a zimy je špatně dozrálý, chuť je podprůměrná až špatná, od pecky nejde, tak jak popisujete, je to propadák roku, ale jinak je to výborná broskev - když je sucho nebo vody přiměřeně, v dozrávání už to slunce nespravilo. Některá odrůda popukaly všechny pecky, takže shnily, jiná zase s přemokření shodila ještě zelené plody. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
ClonyXXL - (13) - 242.3 (?), 13.8.2020 20:15
Moje poloha je asi 15 km vychodne od Olomouce, 340 m nm.
Jeste nejske fotky prikladam, ale vic uz nemam a neudelam :-(
|
|
 |
|
 |
 |
|
ClonyXXL - (13) - 242.3 (?), 16.8.2020 8:56
Skoda ze i dalsi odbornici se nevyjadrili k memu pocitu, ze to neni Redhaven. Klidne napiste i vase "dojmy" jestli to podle vas je nebo neni RH. Piplam se se stromkem sice uz dva roky, ale pokud to RH neni, jsem odhodlan stromek vykopat (neni tolik mista) a nasadit RH. Navic uz nejsem nejmladsí, tak at jeste uvidim plody...
Dekuji za nazory
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 16.8.2020 9:23
Redhaven, jak píšou páni odborníci, je plastická, celkem odolná odrůda. Taky snad 70 % výsadeb je právě RH. Ovšem to neznamená, že nejsou další dobré i výborné odrůdy. Třeba máte jednu z nich. Dříve než ji vykopete, sežeňte si originální plody RH z Vašeho okolí a porovnejte aspoň chuť. P
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.252 (?), 16.8.2020 10:59
Pěstuji Redhaven 35let a musím potvrdit, že se jedná o dosti plastickou odrůdu. Vždy záleží na stanovišti, počasí a v neposlední řadě u starších stromků i na poloze toho kterého plodu na stromě. Plody vystavené celodenímu slunci bez stínu listů, jsou vždy tmavě až černorudě zbarvené. Jediné pravidlo je však, že plod v plné zralosti až přezálosti, kdy už i praská na přezrálé straně jde po řezu na čtvrtinky krásně od pecky, je vidět, že je už sama o sobě dužnina od pecky oddělená i bez pomoci nože a řezu. Letos vlivem značného množství srážek, praskají pecky uvnitř plodu podéleně na půlky. Jiný velmi teplý rok byly plody středně napadeny nevídaným škůdcem specializovaným na broskve, původně z jihu Evropy, byly zkrátka červivé, název už nevím.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |