Jakou broskvoň?

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?)
28.1.2013 10:45

U broskvoní je rozsah od méně po více vzrůstné odrůdy menší než npř. u jabloní, a i dostupnými druhy podnoží moc regulovat vzrůstnost nepůjde.Snad mezi méně vzrůstnější podnože lze zařadit St. Julien A, Mandžurská Rubira,ale u nich je třeba zohlednit jejich potřeby.Do jílu se nehodí žádná,ale je třeba na stanovišti vyměnit půdu,rozumně přidat minerální hnojivo(lépe méně,než více),jemný písek,kompost.V prvních létech se vyvarovat dusíkatého hnojení i statkových hnojiv.

Relatívně méně vzrůstné, chutné odrůdy lze doporučit - Favorita Morettini 3,Vlada, Suncrest.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 167.138 (?), 29.12.2012 18:16

Tak to je fajn, asi do toho půjdu. Ještě bych měl dotaz - v jaké nadmořské výšce event. průměrné roční teplotě pěstujete? děkuji david

Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 225.156 (?), 29.12.2012 22:58
Průměrné teploty nevím, ale pěstuju v 350 m.n.m.

host - 102.197 (?), 27.1.2013 13:03

Také bych potřeboval radu.

Na zahradu k rodinnému domu bych rád vysadil jednu nektarinku nebo broskev. Místo pro více rostlin na zahradě nemám, musím tedy volit uváženě.

Rostlina by neměla být příliš bujně rostoucí, prostoru je pro ni spíše méně. Zahrada je v n.v cca 260m n.m (severovýchodně od Brna). V posledních letech se celkem běžně vyskytují pozdní mrazíky. Zemina nic-moc (většinou jílovitá).

Dá se z výše uvedeného doporučit nějaký vhodný - chutný, málo vzrůstný, odolný, nenáročný,... :-) kultivar?

Děkuji.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 28.1.2013 10:45

U broskvoní je rozsah od méně po více vzrůstné odrůdy menší než npř. u jabloní, a i dostupnými druhy podnoží moc regulovat vzrůstnost nepůjde.Snad mezi méně vzrůstnější podnože lze zařadit St. Julien A, Mandžurská Rubira,ale u nich je třeba zohlednit jejich potřeby.Do jílu se nehodí žádná,ale je třeba na stanovišti vyměnit půdu,rozumně přidat minerální hnojivo(lépe méně,než více),jemný písek,kompost.V prvních létech se vyvarovat dusíkatého hnojení i statkových hnojiv.

Relatívně méně vzrůstné, chutné odrůdy lze doporučit - Favorita Morettini 3,Vlada, Suncrest.

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 28.1.2013 17:32

Před zasazením vykopejte díru prům. alespoň 1m a 0,5m hlubokou a zaplňte tím, co zahrada dá: kompost, po stranách smíchaný s hnojem a třeba cereritem, prostě tak, aby broskvoň měla alespoň na 5 let zásobu živin. Vyberte odrůdu se zvonkovitým typem květu, vydrží v době kvetení pokles teplot do -5°. Já pěstuji ve městě, 380mnm a dosud mi květy nikdy nezmrzly.

Broskvoně
Broskvoně

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 29.1.2013 12:56

Děkuji p. Waltře za neodolatelnou vzpomínku na Vaší úrodu v čase zasněžených zimních sedánkách u počítače.

Chtěl bych ještě upozornit ty, kteří by se nechali unést a s přemírou péče o stromek by to s hnojem při výsadbě broskvoně po stranách vykopané jámy přehnali tak jako já v minulosti, že je toto na vaší zodpovědnost.Broskvoň má už tak dlouhou vegetační dobu na to aby dostatečně vyzrálo dřevo narostlé v tomto roce.Předpokládám, že dodaný hnůj po stranách, krajích vykopané jámy by nepřišel do styku s kořeny po zasypaní jámy, ale i tak by se dusík v půdě volně pohyboval.Hlavně při dlouhotrvajícím dešti by se dusík dostával ke kořenům, a podporoval stromek bujným růstem výhonů, které by nestačily do zimy dostatečně vyzrát, a zmrzly by.U mladého stromku broskvoně bych toto riziko nepodstupoval, protože mě takto několik stromků zašlo.

Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 29.1.2013 13:14

Ma nekdo zkusenosti s broskvoni Symphonie?..Dekuji

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 29.1.2013 16:08

Popsal jste to pane rostislaviku naprosto správně. Prostě všeho hnojení s mírou.

termet - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (68) - 145.137 (?), 17.4.2015 15:14

Mám jednu broskev která je dost pozdní. Bohužel jsem ztratil lísteček s odrůdou, ale díky času dozrávání a matné paměti mi vychází tip: SUNCREST, nebo CREST HAVEN

Fotku bohužel nemám, ale když dozraje je to žlutomasá odrůda a pod slupkou nebo v dužině má červené žilkování.

typ květu by mel být takový ten menší "zvonkový"  dá se podle tohoto popisu rozlišit která z těchto dvou odrůd to je? 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 17.4.2015 16:13

Zvonkovitý květ má Cresthaven.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024