Jak doma vypěstovat novou broskev?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 145.12 (?), 2.4.2024 20:13, zobrazeno: 4571x
Dobrý den, prosím o radu. Mám na zahradě asi 25-28let starou výbornou broskev. Bohužel jí už uhnívá kmen (díra, trouchnivějící dřevo),takže už dlouho asi nevydrží. Letos ale opět krásně kvete.
Chtěla bych ji zachovat, nejraději naroubovat/naočkovat. Ale vůbec nevím na co? Kde sehnat podnož, nebo jak si ji vypěstovat sama. Snad bych to zvládla (sleduji na YT p.Urbánka). Jsme na Kyjovsku, broskve na ní máme každým rokem. Půda asi spíš jílovitá, těžká, určitě ne písčitá.
Prosím moc o radu. Děkuji Kateřina
|
|
|
|
|
|
|
Ogar2002 - (40) - 68.117 (?), 2.4.2024 22:05
Zkuste ji naroubovat nebo naočkovat na St. Julien, Mandloň případně na broskvoňový semenáč. Z pecky Vám 100% stejná broskvoń nikdy nevyroste - i když plody senáče mohou mít díky samosprašnosti podobné vlastnosti jako původní broskvoň.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 145.12 (?), 3.4.2024 15:19
Díky, tu diskuzi jsem si přečetla. Jen tam stále všichni píšete, že roubujete nebo očkujete - ale na co? Kde ty podnože berete? Asi se ptám úplně neznale, ale např. broskvoňový semenáč- tzn.že v létě zahrabu do země pecku od broskve a ono to vyroste? Nemusím rozbít tu pecku? Mě totiž nikdy nic pod stromem samo nevyrostlo, asi to spadané ovoce moc pečlivě sbírám :-). Roubování nebo očkování se nebojím, ale řeším na co? Kde vzít ty podnože? Kateřina
|
|
|
|
|
|
|
host - 155.53 (?), 3.4.2024 15:40
Ano, v létě zahrabete pár broskvových pecek. Nebo si je raději uchovejte ve vlhkém písku, ať nevyschnou, když nebude pršet, a do země dejte až na podzim. Na jaře vám vyklíčí, do podzimu při rozumné péči (dobrá zemina, zálivka) máte pěkné semenáčky. Já je pak roubuji v předjaří, když se začnou hýbat pupeny na semenáčku.
|
|
|
|
|
|
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (1943) - 8.17 (?), 3.4.2024 18:51
no to je ale ideální stav, který se mi nikdy nepovedl. Ono se to uložení pecek musí povést, jinak nevzklíčí nic. Já jsem prostě to štěstí neměl. Od léta do podzimu jsem měl pecky ve vlhku, přes zimu jsem stratifikoval, na jaře opatrně rozlouskl pecky ve svěráku, vysel semínka. A-nic. Místo toho z náhodně po zahradě do záhonů rozhozené kompostové zeminy, kam jsem pecky taky házel, mi začaly semenáčky pěkně klíčit. Využil jsem tedy této nabídky přírody a zavčasu, když byly semenáčky ještě malé, asi do 15cm, jsem je i s hlínou vyrýpl a přesadil na předem určené místo, kde jsem je měl pod dohledem a mohl je přihnojovat, aby do konce léta dosáhly u země aspoň tloušťky tužky, abych je pak mohl naočkovat a následně jsem je ještě v zimě před zmrznutím země vyrýpl a s zeminou přesadil do květináčů a uložil v garáži, abych se vyhnul případnému vymrznutí očka venku.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.168 (?), 3.4.2024 20:14
Kateřino, a vy nevíte, co to máte za odrůdu? Ono je nejjednodušší koupit hotový stromek.
Ohledně podnoží se zkuste podívat někde v okolí kolem plotů, většinou někde nějaký semenáček z vyhozené pecky bývá .
Ohledně druhu podnoží pro broskvoně je přehled na "prodejstromku.cz", rozklikněte si tam "praktické informace" a pak "doporučení před nákupem", je tam přehled podnoží pro broskvoně, kam je která vhodná. Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 145.12 (?), 4.4.2024 13:39
Bohužel nevím, jaká je to odrůda. Stromek tu už byl, když mi jsme začali stavět.. A ano, už začínám přemýšlet o koupi nového stromku. Ale to víte, tato je tak výborná a co když koupím zrovna odrůdu, která nám nebude chutnat. No těžké rozhodnutí :-) Proto budu chtít určitě zkusit si ji namnožit. Díky za tipy, jak získat semenáč..
Waltře, pokud by mi někdo pomohl určit, co to máme za broskvoň, to by bylo úžasné. Prozatím přikládám foto květu. Broskve jsou žlutomasé, krásně jdou od pecky - nedozrálé i přezrálé. Jsou štavnaté, výborné broskvové chuti (ne jak ty z obchodu). Barva plodu- nejdříve, když je tvrdkavá, tak je jakoby žíhaná (žlutá+červená), když je měkká tak celé líčko má červené, zbytek do žluta. A trháme ji cca 2 týdny po meruňkách (leskora, velkopavlovická) a když začíná zrát hanita. Odhadem konec července? Velikost plodu- cca 7cm, kulatá.
Jestli dozrave nějaký plod (stromek ještě vydrží), tak se v létě ozvu a přiložím foto.
Ještě bych měla 1 dotaz: vím, že nemůžu nasadit na stejné místo po peckovině opět peckovinu. Můžou se ale střídat na stejném místě peckovina - jádrovina? A po kolika letech bych mohla na stejné místo nasadit opět peckovinu? Máme totiž celkem malou zahradu.. Zatím díky, za všechny Vaše rady.. Kateřina
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.142 (?), 4.4.2024 13:51
Můžete zasadit peckovinu po peckovině. Zasadil jsem třešeň po 50leté třešni, a je ještě bujnější, než byla ta stará. Zasadil jsem meruňku po meruňce, a taky nemá žádný problém. Ničeho nedosáhnete, když se budete bát něco udělat, čekat na potvrzení a věřit zažitým stereotypům. Jděte i do toho roubování, nic na tom není a nic na tom neproděláte. ZKusíte, uvidíte. V případě úspěchu se vám 2 broskvoně vedle sebe jistě vlezou, nejsou to velké stromy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|