Na přeplozených stromech nezraje ovoce dříve, ale spíše déle. Všechny poškozené plody "Velvetu" zůstávají taky tvrdé. Dříve zrají plody broskví s prasklými peckami, nebo červivé. Není přece možný, aby J.H.Hale dozrávala před Cresthavenem, to prostě nejde. Věřím, že při větším množství plodů se zralost řádně zpozdí. Jediný plod nové Harrow Beauty uzrál taky někdy začátkem srpna, což mě zděsilo, ale snad je ještě naděje, že se pravost odrůdy potvrdí při větší úrodě pozdějším zráním.
Zajímavé je, že jednobarevné růžové květy se před opadem rozbarvily, Okraje korunních lístků jsou bílé a vnitřek je tmavě červený. Stává se to i u jiných broskvoní?
U některých ano, u jiných ne. U některých broskvoní se ke konci kvetení růžová barva mění v červenou. Nejvíc uprostřed květu. Na té fotce nic nenormálního na květech nevidím.
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář (1422) - 244.121 (?),1.9.2019 11:23
J.H.Hale mi poslal vloni na podzim pan Milan Fiala.Na mladém stromečku se udržela jedna parádní broskev, kterou jsem dnes sklidil.Chuť typicky broskvová, odlučitelná, uvidíme jak si povede v dalších letech.
Opravdu J.H. Hale? Stromek je původem z Bulharska od hlavního prppagátora této odrůdy pana Mimma. Na dvouletém stromku dva plody, které začaly měknout už po 20.8.. Na to, že se dříve uvádělo zrání kolem 15.9. na jihozápadním Slovensku je to dost brzy. Možná, že se jedná o Haleho ranou dozrávající zhruba o měsíc dříve. J.H. Hale byla k mání i ve Strážnici v Ovocné a okrasné školce.
I v Bulharsku už zraje J. H. Hale, přestože raní teploty klesají až někde k 15 st. Typický plod Hale je trošku kropenatý a kolem pecky je více červený. Ale na přetížených stromcích nebo u napíchnutého ovoce je rychlejší dozrávání části plodů zcela běžné.
Na přeplozených stromech nezraje ovoce dříve, ale spíše déle. Všechny poškozené plody "Velvetu" zůstávají taky tvrdé. Dříve zrají plody broskví s prasklými peckami, nebo červivé. Není přece možný, aby J.H.Hale dozrávala před Cresthavenem, to prostě nejde. Věřím, že při větším množství plodů se zralost řádně zpozdí. Jediný plod nové Harrow Beauty uzrál taky někdy začátkem srpna, což mě zděsilo, ale snad je ještě naděje, že se pravost odrůdy potvrdí při větší úrodě pozdějším zráním.
Protože stromek J.H.Hale pochází od Jardy z Bulharska, tak by se mohlo jednat o pravou odrůdu, i když broskve zrály už v srpnu, a né v půlce září. Letos si určitě se zráním nepospíší. Jinak, dužnina jemná, decentní chuti.
Plody už jsou dávno snědené, ale, že by J.H. Hale dozrávala před Cresthavenem, to se mi nějak nezdá, Jardo. Ale budiž. V porovnání s broskvoní O´Henry, u které bych předpokládal, že bude dozrávat ve stejnou dobu jako J.H. Hale je to propastný časový rozdíl.