Favorita Morettini 3



host - 163.11 (?)
19.6.2011 13:22

No, musím říci že Bulhaři to zkoušeli už před dost dávnou dobu, montfortka byl jejich zdroj tolerance k šarce, Gabrovská se povedla, co se týče chuti. má ale dvě velké nevýhody- nesnese sušší stanoviště- tam mi hodně padala už ve fázi velkých zelených plodů, a ze zkušenosti sadařů vím, že kde nebyl vhodný opylovač, (pravděpodobně Althanova, či některé pološvestky), tak ani neplodila.Jinak s tolerancí to docela ušlo, až na citlivost na roztoče ve školce, to se nedalo moc uhlídat. Černošická je zajímavá raností a velikostí, sice nakyslá, ale jako jedna z prvích švestek konzumovatelná. Moc se už nevidí, ve starších zahradách v Čechách se občas najde.

david

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.216 (?), 15.6.2011 22:15

Jak píšete o té Černošické, tak jsem si vzal do ruky atlas starších odrůd a narazil jsem tam na odrůdu Montfortská, kde se v závěru píše, že s touto odrůdou zkoušejí v Bulharsku zkřížit jejich Domácí švestku a chtějí tak vyšlechtit odolnou, jakostní odrůdu. Musím říci, že se jim to opravdu podařilo. Gabrovská je výborná, pravidelně plodící slivoň a jen málo odrůd je takto kvalitních. Dobrá práce, Bulhaři.

               
host - 163.11 (?), 19.6.2011 13:22

No, musím říci že Bulhaři to zkoušeli už před dost dávnou dobu, montfortka byl jejich zdroj tolerance k šarce, Gabrovská se povedla, co se týče chuti. má ale dvě velké nevýhody- nesnese sušší stanoviště- tam mi hodně padala už ve fázi velkých zelených plodů, a ze zkušenosti sadařů vím, že kde nebyl vhodný opylovač, (pravděpodobně Althanova, či některé pološvestky), tak ani neplodila.Jinak s tolerancí to docela ušlo, až na citlivost na roztoče ve školce, to se nedalo moc uhlídat. Černošická je zajímavá raností a velikostí, sice nakyslá, ale jako jedna z prvích švestek konzumovatelná. Moc se už nevidí, ve starších zahradách v Čechách se občas najde.

david

                  
Jelen - (42) - 78.28 (?), 20.6.2011 15:54

Černošická má kyselou slupku, o dužnině bych to netvrdil.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 184.146 (?), 28.7.2013 13:16

Konečně dozrává špičková odrůda mezi ranými žlutomasými broskvemi s názvem Favorita Morettini 3. Letos mám první plody u dvouletého stromku, který snad nějaký čas vydrží. Přesto, že je plodů více a jsou menší, jejich chuť je hned zpočátku výrazná, broskvová. Dužnina má barvu žlutooranžovou až oranžovou a na rozdíl od "nepravé" Dixired, u které je barva dužniny proměnlivější (zpočátku žlutá a později do oranžova), u Favority je hned zpočátku více do oranžova.

Favorita Morettini 3  (27.7. 2013)
Favorita Morettini 3 (27.7. 2013)
Favorita Morettini 3  (27.7. 2013)
Favorita Morettini 3 (27.7. 2013)
Favorita Morettini 3  (27.7. 2013)
Favorita Morettini 3 (27.7. 2013)
Favorita Morettini 3  (27.7. 2013)
Favorita Morettini 3 (27.7. 2013)
Favorita Morettini 3  (27.7. 2013)
Favorita Morettini 3 (27.7. 2013)
Favorita Morettini 3  (27.7. 2013)
Favorita Morettini 3 (27.7. 2013)
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 9.8.2013 8:24

Chuťově byly letos Favority výborné, i když pecka se odlučovala až u skutečně zralých plodů. Velikostně byly ale drobnější, zejména na svěšených větvích, a to i přes usilovnou probírku. Nejspíš se podepsal studený červen a suchý červenec


                     
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 29.137 (?), 9.8.2013 16:48

Probírejte na vzdálenost mezi plody 10 cm.

                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 23.7.2014 10:19

U nás krapet později,ale i sýkorkám chutnají,a ještě né zcela zralé jdou od pecky.

Souhlasím, je to zvěrstvo takhle nechat stromek, aby přeplodil.Je vám to líto protrhávat na vzdálenost deset cm(?), pak se musíte smířit se střídavou plodností, o krapet jemnějším aroma, a možnosti zimního vymrznutí, npř.při pětadvaceti stupních pod nulou, déletrvajicími mrazy které by nepřeplozený stromek jindy vydržel.
















                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 8.7.2017 20:49

Vybarvuje i jedna z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší, žlutomasá odrůda pro naše podmínky - Favorita Morettini 3. Odrůdy zrající těsně po ní na přelomu VII. a VIII. měsíce jsou naopak stále zelené. 

FM3
FM3
FM3 - krupobití
FM3 - krupobití
Royalvee
Royalvee
                     
host - 248.125 (?), 9.7.2017 19:16

Krása, můžu jen závidět.Tady v HK nemám ani jednu broskev, zmrzly.Strom je mladý, roste moc pěkně.

                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.84 (?), 10.7.2017 12:25

I s prasklým kmínkem s hromadou klejotoku snad letos FM3 něco donosí.



zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika