Co jsou to za broskvoně

host - 243.162 (?)
7.4.2014 22:04

Děkuji, jen se to dozvím asi až příští rok, z jednoho květu si myslím nic nebude. Potom zas vložím fotku na určení.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 7.4.2014 21:07

Některým prodejcům je zřejmě srdečně jedno, že zákazníkovi prodají jinou odrůdu než požadoval. Pokud má odrůda jiný typ květů, než má "papírově" mít, tak se to většinou pozná už druhým rokem, někdy dokonce už v prvním roce, když odrůda ukáže po výsadbě nějaký ten květ. Rozlišování odrůd se stejným typem květů není tak jednoduché. Zkoušel jsem to například u Harbingeru a Favority Morettini 3. Zpočátku měl sice Harbinger zřetelně světlejší odstín růžové, než Favorita, ovšem ke konci kvetení měly obě odrůdy květy se stejným tmavě růžovým odstínem, takže bych na rozlišení podle tohoto znaku nesázel. U zvonkovitého typu květů už vůbec ne, i když třeba Fairhaven má zvonkovité květy poměrně velké a dosti růžově zbarvené, ale podle fotek se to hravě splete. Stačí jiný úhel záběru a stejný květ vypadá najednou úplně jinak.

host - 243.162 (?), 7.4.2014 21:46

Pravda, u toho zvonkového květu jsou na stromku některé květy bílé, ale většina je s červenýma koncema. Aspoň jedna že je RH a ta druhá bude překvapení.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 7.4.2014 21:53

Obecně platí, že odrůdy s růžovitým květem jsou rannější než RH a odrůdy s květem zvonkovým jsou středněranné až velmipozdní. Spolehlivost určení je však asi jako když řeknete, "jestiže ten člověk má dlouhé vlasy, pak je to žena".

Pokud jsem si mohl všimnout, tak mandloně mají květ pouze růžovitý a v světlých odstínech s převahou čistě bílé. Jaké květy má podnožová broskvomandloň zatím na vlastní oči neznám.

Pro případ, že Vám má být záměna prospěšná, budu Vám držet palce, aby ten stromek s růžovitými květy byl Favorita Moretini 3.

host - 243.162 (?), 7.4.2014 22:04

Děkuji, jen se to dozvím asi až příští rok, z jednoho květu si myslím nic nebude. Potom zas vložím fotku na určení.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 8.4.2014 12:28

Jen namátkově bych vyjmenoval některé odrůdy s růžovitým (miskovitým) květem zrající naopak po RH. Regina, Suncrest, Envoy, Symphonie, pozdní nektarinka Venus. Právě u té Symphonie mě bude mrzet, jestli se na ní objeví jiné květy, než by měla mít. David může potvrdit, či vyvrátit, jestli tomu tak opravdu je a jeho Symphonie disponuje růžovitým květem.

host - 248.29 (?), 8.4.2014 15:31

Nektarinka Venus mi kvete týden před RH, i když zraje podstatně později.  Lída

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 8.4.2014 17:07

Mně kvete Venus současně s RH. K předchozímu tématu bych ještě dodal, že naopak broskvoně kvetoucí před RH se zvonkovitým květem, jsou například Dixired, Sunhaven, Michaela, Albatros, Redwin nebo Fenix. Samozřejmě, že i Earliglo, jež mně poslali, ovšem s květem zcela jiným. Dalšími odrůdami s květem zvonkovitým zrajícím před RH jsou například Starking Delicious, Fertilia Morettini, naopak s květem růžovitým zrající pro RH je to broskvoň Veteran, či známá nektarinka Harko. A ještě jsem si vzpomněl na nektarinky Tena a Firebritte, taktéž se zvonkovitým květem zrající před RH.

Pokud jde o nektarinku Venus, tak jelikož pochází od důvěryhodného prodejce, tak bych nepředpokládal záměnu.

host - 248.29 (?), 8.4.2014 17:44

Ta moje také není zaměněná cheeky, je to ona. Začala kvést týden před RH, pak se přidala RH a teď dokvétají prakticky společně. Jenže Venus mám na chráněném místě a RH ne, takže dřívější začátek květu bude způsoben tím. Švagrová má Venus ve volném prostoru a je fakt, že tam ji začala kvést až později - s RH. To jsem si neuvědomila, když jsem to psala.   Lída

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 8.4.2014 21:59

Máte pravdu, paní Lído, Venus skutečně kvetla mezi prvními. V současné době dokvétají a jak u RH, tak u Venus je opylení maximální. Jak by taky ne, při tak příznivém počasí.

Vaše oblíbená Oullinská renglóda (velkoplodá) je tady samý květ, naopak Zelená snad jako jediná nekvetla. Althanova kvete taky "na husto", ale v minulém roce nebyla nic moc. Jeden až dva plody velké Oullinské zasytí člověka velmi rychle a na stromě bohužel rychle přezrávají, takže se jich hodně znehodnotí a také silně podléhají moniliové hnilobě. 

jezibaba9 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (51) - 189.209 (?), 29.8.2015 22:08

Dočkala jsem se plodů, ale nevím, co si tom mám myslet, asi to nebude Red heaven, který jsem objednala u Starkla, teď dozrávají do světle žluta.

První stromek
První stromek
Druhý stromek
Druhý stromek
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025