Broskvoň v biozahradě
|
|
|
|
host - 136.34 (?) 24.1.2009 11:55
Paní Zdeno, nepatřím mezi lidi pro které je cílem obrovská úroda.Postřiky pečlivě odměřuji, dávám jen to nejnutnější.K té biobroskvi, když netrefím termín a vidím jak je strom decimován kadeřavostí, tak bych brečel.Prostě broskvoň není původní dřevina a v našich podmínkách trpí kadeřavostí, je jí třeba pomoci.Vás když přepadne nějaká nemoc, také půjdete k lékaři pro pomoc, ráda polknete nějakou tu chemii aby se vám ulevilo.A stromku, který je nemocný, byste pomoc odepřela?To samé s hnojením.Člověk snad nejí?Nestará se, aby měl vyváženou stravu plnou vitamínů?A stromek ať si vystačí se vzduchem, mnohdy nekvalitním.Nejsem zastánce aplikace chemie na zahrádce po lopatách, vše by se mělo používat s rozmyslem Když vidím stromek který je zdravý, má krásné plody, třeba díky péči kterou mu dám, mám z toho radost.Pěstovat jedové koule opravdu není mým cílem. Pepík
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 76.122 (?), 24.1.2009 2:40
No nevim jestli to k něčemu bude, ale větve který jsou těsně u domu kadeřavostí netrpí.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 100.5 (?), 24.1.2009 9:18
Jak píše p. Ferda M., spousta ovoce lze pěstovat bez postřiků. Já myslím, že všechno. Ovoce je na světě totiž déle než pesticidy.
Biopěstitelů je u nás víc, někteří i nevědomky. Mám ve svém okolí několik takových. Mají zasazené stromy na zahradě a taky nějaký záhon. Stromy nejen nestříkají, ani neřežou a nehnojí. Prostě proto, že tomu nerozumí a nebaví je to. Občas někoho požádají, jestli by jim stromy neprořezal. Nebo tak učiní - obvykle velmi neodborně - sami. Trochu sklizeného ovoce - kvalita se liší podle roku a tlaku chorob - skonzumují, zbytek odvezou na skládku nebo do výkupu. Tito lidé biopěstitely někdy obratem přestanou být. To, když jim třeba nový zeť přiveze z práce odsypané zázračné hnojivo a postřik, které jim má zajistit krásné ovoce. Efekt na dříve neošetřovaném ovoci a chudé půdě bývá v prvním roce zázračný. Bohužel, se stejnou nevědomostí, s jakou tito lidé pěstovali své zdravé, byť drobné ovoce a zeleninu, nyní sypou do půdy a na list preparáty nejrůznějšího složení a koncentrací. A dávky zvyšují, neboť efekt prvního roku se začíná vytrácet.
Nicméně soudím, že v našich podmínkách, chci-li s úspěchem pěstovat čisté bioovoce bez pesticidů, mohu. Jablka, třešně, hrušky, slivoně bez problémů. Ale nechal bych si asi zajít chuť na broskve. Anebo sbnesu těch pár postřiků, notra bene v době, kdy strom ještě nemá plody.
|
|
|
|
|
|
|
host - 141.225 (?), 24.1.2009 11:02
Dobrý den,
děkuji moc za reakce, nějaké rady jsem našla i v německém diskusním fóru, takže broskvoň vyzkouším.
Zaujala mne poznámka, že u zdi by broskvoň nemusela kadeřavostí tolik trpět - ráda bych jí totoiž poblíž zdi zasadila.
U předchozího příspěvku pana Vysloužila bych se dovolila zastat biopěstitelů, protože lidé, kteří se o zahradu jednoduše nestarají, bych za biopěstitele neoznačila.
Protože zkušeností s Bordeauxskou jíchou a jinými opatřeními nejsou příliš hojné, ráda bych se zeptala, jestli máte někdo zkušenost s odrůdami broskvoní Amsdenova a Primmisima Delbard. Protože z těchto dvou bych si ráda vybrala.
Děkuji a jsem ráda za Vaše příspěvky.
Zdena B.
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.34 (?), 24.1.2009 11:55
Paní Zdeno, nepatřím mezi lidi pro které je cílem obrovská úroda.Postřiky pečlivě odměřuji, dávám jen to nejnutnější.K té biobroskvi, když netrefím termín a vidím jak je strom decimován kadeřavostí, tak bych brečel.Prostě broskvoň není původní dřevina a v našich podmínkách trpí kadeřavostí, je jí třeba pomoci.Vás když přepadne nějaká nemoc, také půjdete k lékaři pro pomoc, ráda polknete nějakou tu chemii aby se vám ulevilo.A stromku, který je nemocný, byste pomoc odepřela?To samé s hnojením.Člověk snad nejí?Nestará se, aby měl vyváženou stravu plnou vitamínů?A stromek ať si vystačí se vzduchem, mnohdy nekvalitním.Nejsem zastánce aplikace chemie na zahrádce po lopatách, vše by se mělo používat s rozmyslem Když vidím stromek který je zdravý, má krásné plody, třeba díky péči kterou mu dám, mám z toho radost.Pěstovat jedové koule opravdu není mým cílem. Pepík
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jirilan - Zlatý Zahrádkář (802) - 239.80 (?), 24.1.2009 12:20
Hodně záleží na oblasti pěstování. Je veliký rozdíl mezi výškovou polohou. Třeba na Vysočině jsou místa pěstování více i vzdáleny vzájemně, šíření chorob a škůdců je ovlivněno i průměrnou roční teplotou. Moje zkušenost ze zahrady v Polabí je, že bez postřiku se mnohé nenechá v podstatě dobře pěstovat. Vzpomínám, že v době mého dětství se okurky sklízely do zámrzu, naposledy tak zvané dotržky, malinké okurčičky, při odstraňování natě. Moje nestříkané třešně se nechají jíst jen podtržené, nejsem cimprlich a neprohlížím každou utrženou, ale později se červivost projevuje hnilobnou degradací dužiny. Pěstuji višně Fanal, Morelu a Favorit. Favorit bez postřiku téměř neplodí / 20 višní na stromku / a měla silně napadené i listy. V loňském roce jsem poprvé postříkal na zkoušku jedinou jabloň proti pilatce. Ačkoliv byly jabloně v celém sadu obaleny květovými pupeny, kromě postříkaného stromu byla úroda řekl bych žalostná. Nestříkal jsem v domnění, že pilatka způsobí přirozený propad plůdků při tak silném květovém nasazení. Slivoně bez postřiku proti pilatce by nemělo ani význam pěstovat. Obdobnou zkušenost mám i v pěstování zeleniny. Pórek jsem přestal pěstovat.
Četl jsem brožurku doporučených postřiků pro velkopěstitele získanou v DDD servisu. Údaje v ní uvedené vychází z odzkoušených postupů výrobců a laboratoří. Doporučených postřiků jabloní tam bylo asi 15 za sezonu.
Závěrem bych chtěl říci, že postřik proti kadeřavosti broskvoní je "škodlivý " pro konsumenta, ale když si výborné broskve koupíme...!
|
|
|
|
|
|
|
host - 141.225 (?), 24.1.2009 12:54
Posílám pro inspiraci odkaz na tři videa (v angličtině), které představují dvě intenzivně organicky obhospodařované příměstské zahrádky (v jiném klimatu) a jednu permakulturní farmu. Tady rozhodně nevypadá, že by biozahrádka musela znamenat zanedbanou spoušť :-).
http://cz.youtube.com/watch?v=mCPEBM5ol0Q&feature=related
http://cz.youtube.com/watch?v=kFIkJGAS8EI
http://cz.youtube.com/watch?v=Bw7mQZHfFVE
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 141.225 (?), 26.1.2009 11:03
Dobrý den,
dnes jsem e-mailem dostala odpověďi od dvou biopěstitelů, které mi pomohly si spolu s Vašimi odpovědmi mnohé ujasnit a třeba budou zajímat i Vás.
Jako klíčové vidí oba pěstitelé zasazení stromku tolerantního ke kadeřavosti (využívají např. odolné semenáče).
Ohledně postřiků, které se používají v sadech kontrolovaného ekologického zemědělství - dnes se téměř bordeauxská jícha nepoužívá, namísto toho ale postřiky přírodní sírou (Sulka, Sulikit, Thiovit) a mědí (Kuprikol a jiné). Bordeauxská jícha se dá sice použít, ale i v ní je díky skalici (síran měďnatý) výskyt mědi - ta je ve vyššch koncentracích toxická pro žížaly a další půdní živočichy (tzn. pro mně tato varianta odpadá). V ekologickém zemědělství je z tohoto důvodu ředění předepsáno.
Ani jeden z oslovených pěstitelů tyto postřiky nepoužívá, kadeřavost v rámci zahrádky zvládají následujícími opatřeními:
- otrhávání napadených listů a jejich zničení
- udržování vzdušné korunky
- strom dobře vyživovat (posilující jíchy, kompost atd.)
- pěstování doprovodných rostlin: již zmíněný křen a lichořeřišnice (jako omezení počtu mšic na stromku - protože houbové choroby se často objevují na místech, kde byly mšice)
- eventuálně postřiky např. odstředěným mlékem s vodou 1:5 atd.)
Pro mně z toho plyne, že stromek zkusím pěstovat bez postřiků. Pouze, pokud by se ukázalo, že stav je nezvladatelný a ohrožuje zdravotní stav stromku, bych k nějakému postřiku přikročila. Takto ostatně přistupuji i pokud já nebo někdo z rodiny onemocní (viz dotaz výše) - první to zkusím bylinkovými čaji atp. a pokud to "nezabere," použijeme klasické léky. Tento postup se nám osvědčil.
Pokud ještě někdo máte zkušenosti s odolnými odrůdami (o těch tu zatím řeč nebyla), napište.
Pěkný den,
Zdena B.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|