Broskvoň - jakou?
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?) 26.11.2009 16:46
Pane Rostislave, je vidět, že máte o broskvích dost informací a to je dobře. Troufám si říci, že jste jich ale mnoho nevypěstoval.
Vzrůstnost odrůdy ani bujnost podnože nemusíte řešit. Rozdíly jsou nevelké, velikost koruny upravíte každoročním řezem, jak píše p. Pepík, stromy jsou krátkověké . Podle Vašich požadavků soudím že neovocnaříte v ideální broskvoňářské poloze. Pozdní odrůdy jako Suncrest přeci jen vyžadují sumu teplot, kterou nezajistí každoročně všechny lokality. Konkurence rynglí se není třeba bát, chuť i využití mají vesměs jiné. Nečekejte záplavu plodů, kterou nespotřebujete, v polohách nad 400 m nebývá přebroskvováno, takže ani problém s odbytem. Neorientoval bych se pouze na plody výborné kvality. Naopak, ty, které nemají špičkovou chuť mívají naopak vlastnosti výhodné právě pro okrajové oblasti. Kdyby ne, tak nejsou v sortimentu. Vyměnit zeminu za lepší (hlínu mají hrnčíři) je dobré, ale nemusí být všespasitelné. Význam má i chráněná poloha, hladina spodní vody, mrazová kotlina, orientace k světové straně, atd.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.38 (?), 25.11.2009 21:21, zobrazeno: 73367x
Mám malou zahrádku, a potřebuji poradit s výběrem dvou broskvoní.Potřebuji
1] málo nebo středně vzrůsté..
2] podle možností vysoce odolné kadeřavosti.
3] odolné mrazu.
4] rozdíl v době zrání měsíc.
5] samozřejmě výborné kvality.
Vím nejsem skromný, a chci se vyvarovat potíží v 420 mnm. Předběžně jsem vybral FAVORITA MORETTINI 3, aSUNCREST. Budu rád za každou radu i jiné odrudy. DIKY
ROSTISLAVIK
|
|
|
|
|
|
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 244.4 (?), 26.11.2009 8:10
Pokud jde o chuť, já si vysoce cením odrůdu Red Haven - a to díky kombinaci skvělé chuti a homogenní, až máslové textury oranžové dužniny. Je to navíc odrůda plastická, doporučovaná i do okrajových oblastí. Jsem trochu níže, u mně dozrává kolem 10. srpna.
Kadeřavost (obecně) nepovažuji za nezvládnutelný problém, ale každý holt máme jiné nároky...
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.16 (?), 26.11.2009 8:36
Jsem ve 400 metrech.Mám Redhaven = klasika, dále Cresthaven-pozdní v září, a Lunu -ranejší. Místo Luny bych dnes volil Redwin, má být ještě ranější.Sklizeň mám roztaženu témeř na 2 měsíce.Broskvoň odolná kadeřavosti zřejmě neexistuje.Buď se s tím budte zabývat, nebo budete bez listí i úrody.Velikost stromů ovlivníte stříháním.Čím víc stříháte tím lépe.Nejhorší je litovat větev a nezakrátit-pak máte dlouhé klacky a na konci štětku.Pepík
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.38 (?), 26.11.2009 14:20
Zdroje uvádějí Favor. morett. a Envoy i jako toleranty k PPV.
Okolo15 srpna dozrává Renkloda, proto bych chtěl umístit dozrávání broskvoň
před a za.Aby nebylo moc ovoce najednou.Vím že růst stromu jde ovlivnit taky
míň vzrůstnou podnoží např.BVA-1 nebo RUBIRA.Jaká je RAKONIEWICKÁ?
S půdou si hlavu nelámu.Vykopu díru 1*1*0.7m a dám kvalitní hlínu+rašelinu.
Jenom ty správné odrudy a podnož vybrat.
ROSTISLAVIK
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 26.11.2009 16:46
Pane Rostislave, je vidět, že máte o broskvích dost informací a to je dobře. Troufám si říci, že jste jich ale mnoho nevypěstoval.
Vzrůstnost odrůdy ani bujnost podnože nemusíte řešit. Rozdíly jsou nevelké, velikost koruny upravíte každoročním řezem, jak píše p. Pepík, stromy jsou krátkověké . Podle Vašich požadavků soudím že neovocnaříte v ideální broskvoňářské poloze. Pozdní odrůdy jako Suncrest přeci jen vyžadují sumu teplot, kterou nezajistí každoročně všechny lokality. Konkurence rynglí se není třeba bát, chuť i využití mají vesměs jiné. Nečekejte záplavu plodů, kterou nespotřebujete, v polohách nad 400 m nebývá přebroskvováno, takže ani problém s odbytem. Neorientoval bych se pouze na plody výborné kvality. Naopak, ty, které nemají špičkovou chuť mívají naopak vlastnosti výhodné právě pro okrajové oblasti. Kdyby ne, tak nejsou v sortimentu. Vyměnit zeminu za lepší (hlínu mají hrnčíři) je dobré, ale nemusí být všespasitelné. Význam má i chráněná poloha, hladina spodní vody, mrazová kotlina, orientace k světové straně, atd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 243.142 (?), 11.3.2010 18:19
Krátkověké broskvoně mají ti, kterým je jedno kdy je řezat, a nebo velkovýroba, kde se s řezem taky nesejou. Měl jsem vždy nejvýš 3 broskvoně, které jsem řezal a ošetřoval pečlivě, nikdy netrpěly klejotokem, proto se běžně dožívaly 20 - 25 let a přitom jsem na ně dosáhl ze země. Skolil je až choroš.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|