Broskvoň - jakou?
|
|
|
|
|
|
|
mičurinec - Diamantový Zahrádkář (3092) - 93.15 (?) 11.3.2010 21:13
Krásný večer, nakonec jsem se rozhodl pro pěstování broskvoně či meruňky, ještě váhám. Potřeboval bych poradit s výběrem běžně dostupných odrůd do našich podmínek.
Žiji na Berounsku kde je hnědozem, jako podloží je všude více či méně hluboko břidlice.pH jsem pomocí dostupného měřiče zjistil, že tu je 5,7-6,3, je to poměrně teplá oblast, přes zimu většinou do-20, letos nejchladněji-18,9, léta extrémně suchá... tudíž ideální podmínky, jediný menší handicap může být někdy s větším větrem, ale nebývá to pravidlem. Nadm.výška 340m.n.m. Zajímají mě odrůdy broskvoní a meruněk k nám, vhodné podnože. Největší strach mám z mrtvice, kdysi tu prý rostly, ale mívali mrtvici-možná nesprávná podnož? Vyjímečně jen namrzaly... děkuji za odpověď. Zdraví Miroslav
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 93.15 (?), 12.3.2010 15:41
také máme podobne podmínky, ráda bych také poprosila někoho šikovného o odpověď. díky Naďa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mičurinec - Diamantový Zahrádkář (3092) - 93.15 (?), 13.3.2010 20:40
dekuji za odpoved, k tem jarnim mrazikum-rekl bych toto: obcas se vyskytnou, napr.Metasequoia(exot.strom)byva lehce chycen jarnim mrazikem, nicmene mu to nijak neskodi, ale jarni mraziky byvaji, co se tyce ostatnich teplot tak zima je tu velmi mirna, az tak, ze nam nemuze konkurovat jizni Morava!(napr.letos na j.Morave teploty padaly hluboko pod -20, u nas jedna noc-18,9...)takze by to chtelo samosprasnou odrudu odolavajici jarnim mrazikum, a jakou byste mi doporucili podnoz do nasich podminek? diky
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 46.80 (?), 13.3.2010 21:50
Tak to vyzkoušejte, kupte si dvě meruňky, jednu na meruňkovém semenáči a druhou na podnoži San Julien. Uvidíte jak se budou chovat. nedoporučuji na podnoži Wagenheimova, často klejotok v srůstu. Né že by to nesrůstalo, ale viděl jsem na tom stromky s klejotokem. Někdy se do nejhorších půd používá červenolistý myrobalán MY-KL-A, ale oddaluje plodnost a podrůstá.
Juraj Kafka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|