Broskvoň - jakou?

host - 93.15 (?)
12.3.2010 15:41

také máme podobne podmínky, ráda bych také poprosila někoho šikovného o odpověď. díky Naďa

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 11.3.2010 21:13

Krásný večer, nakonec jsem se rozhodl pro pěstování broskvoně či meruňky, ještě váhám. Potřeboval bych poradit s výběrem běžně dostupných odrůd do našich podmínek.

Žiji na Berounsku kde je hnědozem, jako podloží je všude více či méně hluboko břidlice.pH jsem pomocí dostupného měřiče zjistil, že tu je 5,7-6,3, je to poměrně teplá oblast, přes zimu většinou do-20, letos nejchladněji-18,9, léta extrémně suchá... tudíž ideální podmínky, jediný menší handicap může být někdy s větším větrem, ale nebývá to pravidlem. Nadm.výška 340m.n.m. Zajímají mě odrůdy broskvoní a meruněk k nám, vhodné podnože. Největší strach mám z mrtvice, kdysi tu prý rostly, ale mívali mrtvici-možná nesprávná podnož? Vyjímečně jen namrzaly... děkuji za odpověď. Zdraví Miroslav

host - 93.15 (?), 12.3.2010 15:41

také máme podobne podmínky, ráda bych také poprosila někoho šikovného o odpověď. díky Naďa

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 12.3.2010 21:12

doufam, ze nejaka odruda pro me existuje..nebo v jiz zminenych polohach u nas se jim darit nebude?

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 13.3.2010 10:00

Vaše podmínky by mohly být optimální pro pěstování meruňek, jen není zřejmé, jestli "přicházejí" ve vaši lokalitě pozdní jarní mrazíky. Meruňka má ráda vzdušnou, suchší půdu. Z odrud bych Vám doporučil Velkopavlovickou (nebezpečí poškození květů mrazem), nebo například odrudu Pincot (postupně nakvétá, odolnější mrazu). Mě se osvědčily odrůdy Bergeron (odolnější mrazu) a Veecot. Podmínky mám však jiné, těžká půda...
Broskvoně mají rády trochu více vody, nicméně určitě bych Vám doporučil Redhaven. Je to klasika, které se daří snad všude a chuťově nemá konkurenci.
Martin

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 13.3.2010 20:40

dekuji za odpoved, k tem jarnim mrazikum-rekl bych toto: obcas se vyskytnou, napr.Metasequoia(exot.strom)byva lehce chycen jarnim mrazikem, nicmene mu to nijak neskodi, ale jarni mraziky byvaji, co se tyce ostatnich teplot tak zima je tu velmi mirna, az tak, ze nam nemuze konkurovat jizni Morava!(napr.letos na j.Morave teploty padaly hluboko pod -20, u nas jedna noc-18,9...)takze by to chtelo samosprasnou odrudu odolavajici jarnim mrazikum, a jakou byste mi doporucili podnoz do nasich podminek? diky

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 13.3.2010 20:57

Pokud je řeč o meruňce, tak já "musím" využívat slivoňové podnože, Vám bych však naopak doporučil meruňkový semenáč (hnědozem, sucho). Z odrůd pak Pincot, Bergeron.
Martin

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 13.3.2010 21:12

a na omezeni tzv.mrtvice stromu je vhodne pouzivat pro merunky a broskvone jejich semenace?

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 13.3.2010 21:20

Ne, spíše naopak. Ale pochopil jsem, že máte slušné podmínky pro pěstování na m. semenáči. U broskvoní jedině roubovaný semenáč, broskvoň mrtvicí netrpí.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 13.3.2010 21:30

onehdy jsem slysel, ze pokud se neco temto stromum stalo, tak to byla prave mrtvice a ted nekde jsem cetl, ze mrtvice je dusledek nespravne zvolene podnoze-proto bych nerad vybral treba vhodnou odrudu, ale na nespravne zvolene podnozi :-(

host - 46.80 (?), 13.3.2010 21:50

Tak to vyzkoušejte, kupte si dvě meruňky, jednu na meruňkovém semenáči a druhou na podnoži San Julien. Uvidíte jak se budou chovat. nedoporučuji na podnoži Wagenheimova, často klejotok v srůstu. Né že by to nesrůstalo, ale viděl jsem na tom stromky s klejotokem. Někdy se do nejhorších půd používá červenolistý myrobalán MY-KL-A, ale oddaluje plodnost a podrůstá.

Juraj Kafka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024