Benedicte - bielodužinatá odroda broskyne s rozporuplnými referenciami. Aj v týchto dňoch na iných vláknach je uvádzané postihnutie kučeravosťou aj úplné vymrznutie plôdikov. To že deklarovaná rezistencia Benedicte voči kučeravosti je len fâmou už vieme. Napriek tomu sa musím Benedicte v tejto sezóne trochu zastať - pri štandardnej ochrane (Kuprikol a potom Prolectus) nemá skučeravený ani jeden lístok a dvojfázové mrazy v apríli a máji ktoré boli aj u nás zvládla spomedzi broskýň ako jedna z najlepších (má nasadené na veľmi dobrú úrodu). Ako dôkaz pripájam aktuálnu fotku stromu a plodov Benedicte. Pravda, chuťová úroveň tejto odrody, to by už bola iná pesnička. IH
Broskvoň Benedicte jsem pěstoval 5 let.Dobře odolává kadeřavosti, opravdu není třeba stříkat, i chladu.Roste dobře.Jediná nevýhoda nechutnala nikomu komu jsem ji předložil.Proto jsem ji po letošní sklizni vyhodil.
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.114 (?),24.6.2017 22:35
Benedicte - bielodužinatá odroda broskyne s rozporuplnými referenciami. Aj v týchto dňoch na iných vláknach je uvádzané postihnutie kučeravosťou aj úplné vymrznutie plôdikov. To že deklarovaná rezistencia Benedicte voči kučeravosti je len fâmou už vieme. Napriek tomu sa musím Benedicte v tejto sezóne trochu zastať - pri štandardnej ochrane (Kuprikol a potom Prolectus) nemá skučeravený ani jeden lístok a dvojfázové mrazy v apríli a máji ktoré boli aj u nás zvládla spomedzi broskýň ako jedna z najlepších (má nasadené na veľmi dobrú úrodu). Ako dôkaz pripájam aktuálnu fotku stromu a plodov Benedicte. Pravda, chuťová úroveň tejto odrody, to by už bola iná pesnička. IH
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.195 (?),27.8.2017 16:16
Sezóna 2017 Benedicte mimoriadne priala. Úroda bola bohatá a plody boli aj krásne vyfarbené do bordovočervena. Vybral som schválne len priemerne vyfarbený plod (foto 1,2). Dužina je typicky biela (foto 3), pričom ružovočervené sfarbenie zasahuje cca 0,5-1cm pod šupkou do dužiny (foto 4). Tento prienik červenej do dužiny je pri dokonalejšie sfarbených plodoch eśte výraznejší. Chuť je v tomto roku vynikajúca, oproti žltodužinatým broskyniam Benedicte poskytla aj typický svieži buket "vinohradníckych" broskýň. Tým nechcem povedať, že Benedicte žltodužinaté broskyne chuťovo prekonáva - to určite nie. Je skátka iná, a tá "inakosť" je pre mňa vítaná. IH
Benedicte je citliva na moniliozu plodov. Uz som musel obrat asi 8 hnilych plodov - este zelenych. (na strome cca 80-100ks plodov)
Ukazuje sa mi vyrazne odolnejsia na kuceravost - aj voci Jayhaven, Avalon Pride, Royal Glory, Poysdorfer Weingartenpfirsich... toto ukazala aj 5rocna studia na viedenskej univerzite (odolnost kuceravitosti a citlivost monilioze).
Všechno letos silně hnije. Tady často v červenci pršelo a hodně pomáhají ptáci a hmyz. Odolnost Benedicte ke kučeravosti je hezká věc, ale ukazuje se, že je mnohem méně odolný vůči mrazu v květu, než starší odrůdy. Letos jsem se domníval, jak náročná bude probírka bohatě kvetoucího Benedicte a on nemá přitom ani jediný plod. Proti "falešnému" Benedicte tedy rozhodně (neznámá bělomasá odrůda zrající koncem srpna). Ten je obsypaný.