Kdy dát do země brambory?

host - 189.109 (?)
12.5.2022 13:38

SPCH: to po nich chcete moc... Podle nich je přeci nad slunce jasné, že když správně nabudí brambory a dají je do země v ten pravý okamžik při té pravé teplotě, tak přeci musí mít úrodu dokonce i o celých 14 dní (!) dřív. wink

A na podmínkách během růstu podle nich přeci vůbec nezáleží, to dá rozum, že správná příprava je trumf, který přebije celou sezónu. Těžko přesvědčovat někoho, kdo jed schopen tvrdit, že zemědělci, kteří sázejí podle času a blátivosti pole, to dělají špatně, a jejich úroda se s jejich nedá srovnávat. A tvrdí to i přes to, že jejich pár brambor je proti běžné produkci jen jako kapka v moři... a vy nemáte pravdu, protože jste se nepodepsal. Nebo SPCH je už podpis a IP adresa není? Těžko říct...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.10 (?), 11.5.2022 20:36

a paní Elen bude z urychlených keříků nepochybně sklízet první hlízy dříve, než z ostatních. Walter

host - 189.109 (?), 12.5.2022 13:38

SPCH: to po nich chcete moc... Podle nich je přeci nad slunce jasné, že když správně nabudí brambory a dají je do země v ten pravý okamžik při té pravé teplotě, tak přeci musí mít úrodu dokonce i o celých 14 dní (!) dřív. wink

A na podmínkách během růstu podle nich přeci vůbec nezáleží, to dá rozum, že správná příprava je trumf, který přebije celou sezónu. Těžko přesvědčovat někoho, kdo jed schopen tvrdit, že zemědělci, kteří sázejí podle času a blátivosti pole, to dělají špatně, a jejich úroda se s jejich nedá srovnávat. A tvrdí to i přes to, že jejich pár brambor je proti běžné produkci jen jako kapka v moři... a vy nemáte pravdu, protože jste se nepodepsal. Nebo SPCH je už podpis a IP adresa není? Těžko říct...

host - 91.196 (?), 12.5.2022 19:14

yes, úsměv sluší každému-starému i mladémusmiley. Teplota zeminy je jedním z mnoha významných faktorů na cestě k finálnímu produktu, pření se o své svaté pravdě pomocí dehonestace autorů odlišných názorů je dle mého žabomyší boj, který v kontextu leda znechucuje už tak těžký život. A bez bázně a hany: S je začátek příjmení, P jména a CH je Chropyněenlightened, SPCH.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4592) - 25.216 (?), 13.5.2022 19:49

No, sázet dříve, později atd. atd. wink. Ale objevuje se další problém, mandelinka! Na sotva vzešlých, ani ne ani 10 cm vysokých natí brambor jsou nakladena vajíčka! V půli května to je velmi brzo!

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.103 (?), 13.5.2022 21:32

a to ve velkém nebo jen u vás na záhonech? Jen přidám osobní zkušenost, kdy jsem si před pár desítkami let přivezl z velkého hnojiště fůrku uleželého kravského hnoje, který jsem pak zaryl pod brambory a koncem května jsem sbíral hromady pářících se mandelinek. Přitom jsem byl jediný v okolí. Tak mě tehdy napadlo, že jsem si ty zimující potvůrky přivezl na zahradu s hnojem. Od té doby jsem se uleželému kravskému hnoji obloukem vyhnul a mandelinku tak brzy už jsem neviděl. Walter

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4592) - 25.216 (?), 14.5.2022 10:24
Je to plošně. Každoročně je jich více. Před několika lety je stačilo vysbírat. Bohužel jeden soused proti mandelince nedělá nic. Prd sklidí, ale pěstuje pořád dokola na stejném místě.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 11.5.2022 22:52

Elen, tohle je velice zajímavá myšlenka. Jestli dobře rozumím, dalas je naklíčit dřív než obvykle a pak, když klíčky vystrčily kořínky, jsi část šoupla do jednotlivých malých kontejnerů, ale do půdy či substrátu (a zalívala). A měla obě skupiny ve stejné teplotě. To dává perfektní smysl: ty kořínky se chytily a Ty jsi je pak vysázela i s balem. Kdežto ty jen naklíčené musely počkat, až se dostanou do hlíny. A ještě k tomu si vystačit s vlhkostí zevnitř brambory - já to vlhčil postřikem, ale nezdálo se mi, že to nějak prospělo. 

A takhle stačí ošetřit jen třeba 20 či 30 brambor, aby byly dřív (tedy podle apetitu strávníků). Děvče, Ty máš "zelenej palec" a ještě k tomu vztyčenej vzhůru. Škoda jen, že to letos už nestihnu. Přebytky jsem zasadil do sudů na kompostování. Tak jsem zvědav, jestli urodí víc než loni.

A jen tak mimo vlákno: jak si vede Tvůj srostlý Santa? 

Milan

Milan

Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 4.6.2022 15:23

Je to téměř 4 týdny od mého posledního příspěvku o tom, že letos jsem dala část brambor zakořenit a zkouším, jestli budou ranější.  Do květníků jsem některé hlízy dala 12.4. a 25.4. jsem vysadila jak předklíčené hlízy, tak i ty zakořeněné, nať měly v tu chvíli asi 5 cm.

Rozdíl je mezi nimi stále patrný - jak ve výšce nati, tak i v tom, že zakořeněné už asi 3 dny kvetou. Mám je zakryté školkařskou tkanou plachtou kvůli plevelu a nyní i zakryté slámou, aby tolik nevysychaly. Elen

10.5.
10.5.
4.6.
4.6.

host - 81.144 (?), 4.6.2022 15:47
Moc pěkné pěstitelství! Brambory se dají zabalit i do novinového papíru s trochou hlíny, pilin nebo substrátu naskládat do bedničky, nechat zakořenit a pak ty balíčky celé vysadit a není potřeba tolik květináčů a místa. Jen ty nepříznivé látky z tiskařských barev... :-)

host - 153.219 (?), 4.6.2022 16:53

Dobrý den. Předklíčené kvetou už nějaký ten den, původně jsem na den dětí chtěl kopat, ale stříkal jsem proti plísni, tak je třeba ještě počkat. Ale porost nádherný. Foceno dnes ráno. Stanislaw

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz