Kdy dát do země brambory?
|
|
 |
 |
host - 214.246 (?) 7.5.2022 7:07
Tady se musíme rozdělit na ty, co sází 10 kg brambor, 100kg nebo nebo 500 kg. Jinak si nebudeme rozumět.To vidím jako zásadní.
Já sazim 120 kg. Řádky dělám Vari, sazim ručně, zahrnují Vari, Přejedu valcem. V tomto stadiu teď pravé jsem.Brambory vylézají, plevel taky. Následovat bude přivorání a buď postrik proti plevelu a pak už nic nebo zase po čase další přiorání.Žádná plachta před mrazem, žádné zalívání.Když omrznou zase dorostou. Mandelinka se nedá v tomto případě vysbírat, proto já aplikují postřik. Ručně jsem si to vyzkoušel. U nás 280 m/m. Sazim po Josefu. Teplota půdy mě zajímá jen u česneku, ten sazim v listopadu. Jiní už v říjnu tady sdělují že ho dali do země, přeci se nebudou mazat v blátě. Já se budu mazat s radostí. U brambor kde používám stroj si musím počasí vybrat, teplota půdy mě nezajimá.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 4.6.2022 19:48
Také vás musím pochválit! Ještě štěstí, že my tak velké ještě nemáme. Dnešní průdký déšt a kroupy by z nich naděl ohrabky. Zatím si musíme vystačit ze starýma ze sklepa, ale letošní kedlubny a salát už jsou poživatelné. :-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 95.110 (?), 8.6.2022 12:05
Dobrý den. Tak jsem dnes vzal vzorek a už budou na oběd. Jak říkává jedna moje známá, ovšem, to nemá chybu! Stanislaw
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 95.110 (?), 8.6.2022 12:06
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 5.5.2022 20:25
PéPé, naprosto souhlasím. Ale ta diskuze začala tím, že měření teploty půdy je příliš "vědecké" v pejorativním slova smyslu a že úroda brambor nezáleží na správném okamžiku výsadby. Obojí jsem považoval za nutné vyvracet.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 5.5.2022 20:34
V našich půdních a podnebních podmínkách, které spolu úzce souvisí jsou ty okamžiky dva. Zasadit před tím než začne hodně pršet, aby nebylo bláto. A zasadit tak aby je případní zmrzlí braši neohrozili, kdyby náhodou brambory velezly ven. Bohužel ledoví muži jsou jen imaginární hranicí, mrznout u nás může ještě mnohem později.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 6.5.2022 22:15
Pravda. Ale já si stále myslím, že nadzemní části dokážu, když jsem včas varován, před mrazem ochránit. Co nedokážu, je zvýšit teplotu půdy.
Na bláto budu nejspíš nadávat, až se hory budou zelenat, ale stejně je se skřípěním zubů vysadím. Jasně, u velkopěstitelů je to vyloučené.
Když už jsme u té vody, letošní rok bude, alespoň teď na jaře, jeden z těch velmi suchých. Od té doby, kdy jsem brambory vysadil (26. a 28.4.) tady kromě pár kapek nepršelo. A předpovědi také neslibují vydatný déšť. Musím je zalévat už teď.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 7.5.2022 7:07
Tady se musíme rozdělit na ty, co sází 10 kg brambor, 100kg nebo nebo 500 kg. Jinak si nebudeme rozumět.To vidím jako zásadní.
Já sazim 120 kg. Řádky dělám Vari, sazim ručně, zahrnují Vari, Přejedu valcem. V tomto stadiu teď pravé jsem.Brambory vylézají, plevel taky. Následovat bude přivorání a buď postrik proti plevelu a pak už nic nebo zase po čase další přiorání.Žádná plachta před mrazem, žádné zalívání.Když omrznou zase dorostou. Mandelinka se nedá v tomto případě vysbírat, proto já aplikují postřik. Ručně jsem si to vyzkoušel. U nás 280 m/m. Sazim po Josefu. Teplota půdy mě zajímá jen u česneku, ten sazim v listopadu. Jiní už v říjnu tady sdělují že ho dali do země, přeci se nebudou mazat v blátě. Já se budu mazat s radostí. U brambor kde používám stroj si musím počasí vybrat, teplota půdy mě nezajimá.
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2081) - 168.103 (?), 7.5.2022 11:52
Pane 214.246, naprosto s vámi souhlasím. Bylo by vhodné nás rozdělit. I když si myslím, že těch, co pěstují brambory ze sadby 5-20kg, tady bude víc. Ono je to taky o té mechanizaci a společně s ostatní zeleninou, místem tak pro těch 10kg sadby. Já mám do půdy kupříkladu jedinou mechanizaci el. kultivátor a pak už jen ruční nářadí. A stejně ten kultivátor moc neužiju, králičí hnůj s vysokým obsahem sena jím nezaryju. Ale těch 20 kg sadby každý rok dám. Jen pěstuju pouze velmi rané odrůdy, neřeším pak mandelinky, nestříkám proti plevelu a plísni. Sklízím brzy, i když výnos není tak velký a po bramborách ještě dám na záhon něco dalšího a tak zkouším i nějaké přirychlení hlíz. Ale dělat 5x tolik brambor jako vy, musel bych asi postupovat podobně. Tak ať máte letos co nejlepší úrodu. Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 7.5.2022 20:22
Děláte to přesně tak, jak potřebujete. A nejspíš máte dobré výsledky. Teplota půdy je odvislá od počasí, zkušení ji právě podle toho počasí dokážou velmi dobře odhadnout. Třeba i instinktivně. Brambory navyžadují nijak vysokou (pokud vím, 6°C jim stačí). Ovšem pamatuji, že jsem jednou vysadil brambory koncem března a vůbec nevzešly, protože následovalo dlouhé období opravdu nízkých teplot. Musel jsem začátkem května dát sadbu novou. Ale u paprik, okurek a rajčat či fazolí je mnohem důležitější.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|