Jaké brambory - ze sklepa nebo sadbové?

host - 15.157 (?)
21.7.2023 10:42

To se mi nikdy nestalo. Jaká to byla odrůda a varný typ?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 214.246 (?), 19.8.2023 15:14

Dali           V zemi 120 dni. Jsem docela spokojen

Brambory Dali
Brambory Dali

host - 54.58 (?), 19.7.2023 20:19

Pěstuje někdo ranou odrůdu Marabel? Chtěl bych jí příští rok zase po nějaké době zkusit, považuji ji za jednu z nejchutnějších.

host - 248.36 (?), 19.7.2023 20:29
Kamarádka ji dává každý rok. Já dávám Dali, protože ve sklepě později klíčí. Lída

host - 228.112 (?), 19.7.2023 22:13
Za pre mňa najchutnejšiu odrodu zatiaľ považujem Belanu..,cením si že je maslová - lojova a po uvarení si drží tú istú chuť nejaký čas (aj keď plody boli akési menšie..)...údajne je dobrá victoria..musím overiť..

host - 18.81 (?), 20.7.2023 10:17

Belana - varný typ A - zatím jsem nepěstoval. Pěstuji obvykle varný typ B, přednosti varného typu A neumím ocenit. Chuť je podle mne něco jiného než konzistence ... plody boli akési menšie... to by mi nevyhovovalo, žena nemá ráda malé brambory. Zřejmně chce pravidelnou závlahu, já zavlažuji jen při velkém suchu.

https://europlant.cz/belana

host - 214.246 (?), 21.7.2023 7:20

Myslím, že chuťové jsou si dneska odrůdy podobné. Jestli mám Dali, Adély, Princez, velmi rané Impaly a já nevím co všechno už jsem měl. Jeden, nebo třeba 5 roku si to budete chválit a pak dostanete za uši a nebudete tomu věřit. Kazda brambora má svého kupce. Každý rok je jiný. Podle počasí. A taky podle toho jak sadbu nakoupíte. Myslím v jakem stavu. Ideální zdravou sadbu a velmi levné. Když koupíte jenom levné, protože sadba je nemocná, máte daný rok problém. Já to zažil s odrůdou Impala. S tou vždy 100% odrůdou.Není vám ani platné něco vyreklamovat, protože ztrátu 40 dni už nikdy nedozenete. A letos obzvlášť. Ponaučení by taky mohlo být, ze cena za kilo sadby nemusí být ta nejmenší. V tu chvíli bych dal za kilo třeba 40 Kč místo 19 ti ale nebyl by problém.Před dvěma rokama mi poslali zase velké brambory. Já je nikdy nepulím. Takže mi hodně brambor chybělo. Byla sobota a já zavolal do blízkého zahradnictví. Měli posledních 5 pytliku (25 kg) Dali za 975 Kč. To byly nejdražší brambory v mem životě, ale to byla pohádka. Jeden jako druhy, velké radost pohledět. Ještě k těm postřikům, nebo když někdo klade důraz na slovo mám bio brambory. Tak já taky přemýšlím jestli ty brambory mám striknout proti plísní, nebo to mám risknout a čekat jestli je bouřka porazí a oni zčernají. Mandelinka podobně, porovnat jestli na to stačím a ručně ji vysbiram nebo ji nechám sežrat nať. No a svobodně rozhodnu

host - 43.106 (?), 21.7.2023 7:48

Tak to s Vámi nesouhlasím, rozdíl v chuti tam je. Možná to pro někoho není důležité nebo ten rozdíl v v chuti nevnímá, ale já ano.. Pěstuji jen pro rodinu, ne na prodej. Postřiky proti plísni mi nevadí, pěstuji pozdní odrůdu Jelly, to bez postřiků nelze. Mandelinka se u mne nevyskytuje.

host - 114.215 (?), 21.7.2023 8:42

Dobrý deň,

stalo sa Vám, že v priebehu uskladnenia zemiakov sa zmenila ich štruktúra?

V jeseni boli zemiaky po uvarení pevné, neskôr, v zime, alebo na jar sa rozvárali a rozpadavali po uvarení. Pritom to bola tá istá odroda a k zamrznutiu určite nedošlo.

host - 15.157 (?), 21.7.2023 10:42

To se mi nikdy nestalo. Jaká to byla odrůda a varný typ?

host - 114.215 (?), 21.7.2023 10:58

Odroda je Jelly.

Ja som sa doteraz s tým tiež nestretol.

Môže to byť suchým rokom?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025