s některými vašimi názory souhlasím, s jinými ne. Každopádně naše názory se odvíjí od toho, kdo v jaké lokalitě v ČR pěstuje. Už při výběru odrůd na výsadbu člověk většinou narazí na jejich dostupnost. Chci-li se vyvarovat toho, že mi zásilkovou službou přijde kvalita, kterou jsem nechtěl, musím si vybírat na krámu. Tam ale mají jen omezený výběr odrůd. Vybírám a kupuji tedy to, co je pro mě nejpřijatelnější z nabídky a co zároveň odpovídá požadavkům na velikost brambor. Samozřejmě jsem mobilní a mohu si pro brambory dojet, ale 100 kilometrů pro 20 kilo nepojedu. Pokud tedy sem napíšu, že pěstuji Impalu a Moniku, musím dodat, že to je pro mě sortiment v daném místě z pohledu ranosti, chutě a dosažitelnosti nejvhodnější. No a nejspíš už jsem to tu někde v diskuzích psal, velmi rané odrůdy pěstuji proto, že se vyhnu použití chemického ošetření proti chorobám a škůdcům. Protože dávám jen necelých 20 klio sadby na 4 plochy různé velikosti, byly by úniky postřiků do ostatních kultur zeleniny dost velké a s tím bych nebyl spokojený. Dále již pravidelně po sklizených bramborách v tuto dobu na záhony ještě vysévám karotku, červenou řepu, fazole, kopr, hlávkový salát, cinie, prostě skoro všechno, co je schopno ještě do zámrazu dát nějakou úrodu. Walter