Bataty, pestovani a obsah solaninu



eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?) 
30.8.2014 12:18, zobrazeno: 32925x

Dobry den, ma nekdo zkusenosti s pestovanim batat v Cesku? Take by me zajimalo, zda ma take velky obsah solaninu ve slupkach a musi se tepelne upravovat nebo se dajist i syrovy a solanin nema. Vite Nekdo?

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 227.46 (?), 30.8.2014 22:16

Pokud mne paměť neklame, tak batáty nejsou lilkovitá rostlina a tak nejspíše nebudou solanin obsahovat.  Předpokládám, že se to dá vyhledat; osobní zkušenost s nimi nemám.

Josef.

   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 30.8.2014 22:46

Ano, batáty obsahují nějaký kyanogenní glykosid, který je potřeba odstranit varem. Solanin to ale není. Navíc je ten glykosid v celém objemu hlízy, tak jsou více nebezpečné než brambory, baklažán nebo nezralá rajčata.

Pěstujte slunečnici topinambur, ta je jedlá i syrová.

      
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?), 31.8.2014 9:08

Aha tak to moc dekuji za info, asi teda prejdu na topinambury. Je pestovani slozite? Kde se shani sadba a jakou pudu potrebuje? Stin, svetlo...

         
host - 29.41 (?), 21.10.2014 20:09

Topinanbury jsou úplně něco jiného, jsou méně náročné (a taky chuťově ne tak atraktivní) Nezdá se, ale, že by batáty byly jedovaté za syrova, 

            
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 21.10.2014 21:24

jsou jedovaté, jen jde o to jaká je smrtelná dávka u té které odrůdy. Druhou věcí je, že když se glykosid varem rozštěpí na cukernou a bílkovinou složku, tak nejen že jsou uvařené bataty výživnější (stravitelnější), ale jsou i chutnější.

      
jitunka - (27) - 83.67 (?), 12.9.2014 19:18

Dobrý den, opravdu batáty (Ipomoea batatas) obsahují jedovaté látky? Nedaří se mi k tomu nic najít, ani na wikipedii či pfaf.org. A abstrakty vědeckých článků jen píšou o tom, že lze z těch hlíz dostat ten glykosid, ale nic o tom, že je to jedovaté. Další články rozebírají toxicitu plesnivých batátů. A obecně řeší obsah alfatoxinů. Ale jinak nic víc. Předem děkuji za více informací.

         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 12.9.2014 19:51

To, že to najdete nic nezmění na tom, že se vždy odstraňuje varem batát ve vodě. Stejné je to u zelené fazolky a pravých bambusových výhonků.

Možná jste přehlédla tento zajímavý článek ...

            
jitunka - (27) - 83.67 (?), 13.9.2014 14:59

Díky moc za odkaz na ten článek. Někteří prodejci batátů přímo nabádají ke konzumaci čerstvých a syrových batátů, nezkoušela jsem to, ale alespoň teď vím, že ani nemám.

            
Dana22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 157.25 (?), 13.9.2014 19:10

Dělají se z nich i hranolky a ty se ve vodě nevaří. Mám batáty moc ráda, ale jsou čím dál dražší.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika