Bataty, pestovani a obsah solaninu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 227.46 (?), 30.8.2014 22:16
Pokud mne paměť neklame, tak batáty nejsou lilkovitá rostlina a tak nejspíše nebudou solanin obsahovat. Předpokládám, že se to dá vyhledat; osobní zkušenost s nimi nemám.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 30.8.2014 22:46
Ano, batáty obsahují nějaký kyanogenní glykosid, který je potřeba odstranit varem. Solanin to ale není. Navíc je ten glykosid v celém objemu hlízy, tak jsou více nebezpečné než brambory, baklažán nebo nezralá rajčata.
Pěstujte slunečnici topinambur, ta je jedlá i syrová.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 29.41 (?), 21.10.2014 20:09
Topinanbury jsou úplně něco jiného, jsou méně náročné (a taky chuťově ne tak atraktivní) Nezdá se, ale, že by batáty byly jedovaté za syrova,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jitunka - (27) - 83.67 (?), 12.9.2014 19:18
Dobrý den, opravdu batáty (Ipomoea batatas) obsahují jedovaté látky? Nedaří se mi k tomu nic najít, ani na wikipedii či pfaf.org. A abstrakty vědeckých článků jen píšou o tom, že lze z těch hlíz dostat ten glykosid, ale nic o tom, že je to jedovaté. Další články rozebírají toxicitu plesnivých batátů. A obecně řeší obsah alfatoxinů. Ale jinak nic víc. Předem děkuji za více informací.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 12.9.2014 19:51
To, že to najdete nic nezmění na tom, že se vždy odstraňuje varem batát ve vodě. Stejné je to u zelené fazolky a pravých bambusových výhonků.
Možná jste přehlédla tento zajímavý článek ...
|
|
|
|
|
|
|
jitunka - (27) - 83.67 (?), 13.9.2014 14:59
Díky moc za odkaz na ten článek. Někteří prodejci batátů přímo nabádají ke konzumaci čerstvých a syrových batátů, nezkoušela jsem to, ale alespoň teď vím, že ani nemám.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|