Bataty
|
|
|
|
Stachys - (22) - 56.166 (?) 26.4.2018 17:29
Ďakujem za vysvetlenie, tiež sa mi to robilo na výhonkoch, bála som sa, že nejaký "zver". A naozaj, spomínam, že v minulosti som to už videla aj na paprikách.
Otázočka, kt. som si už zodpovedala:
Čo robíte z hľuzami, z ktorých ste brali výhonky na zakorenenie? Ja už z "výrobou sadeníc" končím, mám ich dosť a nedalo mi tie hľuzy vyhodiť. Vyzerajú prudko jedlo. Mala som 4 veľké. Medzitým som zistila:
1. nie sú jedovaté, ani po vystavení na slnku a klíčení, v podstate je jedlá celá rastlina, trochu je pochybnosť s kyanidom v surovom stave, ale to bolo zodpovedané v skoršej diskusii. Okrem toho sa ich chystám piecť.
2. videla som videjko, kde mladá thajčanka ukazovala ako množiť sadenice, a po odrezaní vrchnej časti s klíčkami, hľuzy hádzala do hrnca. Predpokladám, že sa ich chystala variť.
Takže dnes máme večeru. btw páči sa mi tento spôsob pestovania. Už len nech vyrastú aj v našich podmienkach. To prajem sebe aj ostatným pokusníkom.
A.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Qesham - Stříbrný Zahrádkář (126) - 134.22 (?), 12.4.2018 9:28
Je možné, že jsou ošetřené, ale i hlízy, které ošetřené nejsou raší někdy s problémy. Podle mých záznamů jsem dal hlízy do vody 19.1.2018, první začala rašit odrůda Murasaki a sice 6.2. Další odrůda - neznámé jméno - má listy podobné javoru, původen z Chorvatska, začala rašit 20.3. až poté co jsem ji postavil na radiátor. Odrůda Covington sice pustila kořínky, ale kromě jedné hlízy dodnes žádné výhonky nevyrašily a hlízy jsem minulý týden vyhodil. Jsou to všechno hlízy několikáté generace pěstované bez chemie. Ze tří hlíz Murasakii jsem zatím vypěstoval cca 190 sazenic a dnes budu odebírat odhadem dalších 30. A do zmrzlých je ještě daleko. Už ani nedělám takové triky jako dělení dlouhých sazenic a pod. už teď toho je z těch tří hlíz víc než kolik potřebuji, jde už jen o pokus, kolik toho zvládnou.
|
|
|
|
|
|
|
host - 100.198 (?), 15.4.2018 21:44
Děkuji, zkusím ještě počkat. Mám slíbenou fotku z nějakého zahradnictví z Rakouska, kde prodávají sazenice batátů. Dám ji sem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 100.198 (?), 1.5.2018 21:15
Tak, tady je ta slíbená fotografie sazenice batátů ze zahradnictví Praskac v Rakousku. Asi by se z ní dalo udělat někoik dalřích řízků. Pěkný večer.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 228.74 (?), 16.4.2018 3:57
Hlíza ze supermarketu mi vyrašila až po cca 10 týdnech napůl ve vodě.
Naštěstí to není potřeba podstupovat každoročně, v září prostě vyrýpnu pár rostlin ze zahrady do květináče v obýváku, tam fungují jako nenáročná pokojovka a na jaře se nařízkují. Takhle v dubnu už spíš doporučuji koupit sazenice.
Btw, plevel řeší černá textilie. Zároveň je záhon prohřátý a batáty nepouštějí kořeny po celé ploše, což by mělo mít za následek větší hlízy (t.j. míň těch mrňavých).
|
|
|
|
|
|
|
host - 103.236 (?), 16.4.2018 6:50
hlízy ze supermarketu jsou ošetřené aby neklíčily - ostatně jko vše...
|
|
|
|
|
|
|
host - 36.14 (?), 24.4.2018 9:43
Zdravím, batáty koupené v Lidlu/Kauflandu jsem dávala naklíčit začátkem února. Některé začaly rašit po 3 týdnech, některé až nedávno. Většina klíčků přestala růst, tak jsem je odtrhla a dala vedle do květináče do substrátu a tam se zas probudily k životu. Sazenic by tedy bylo dost, problém je, že se na listech i stonkách dělají takové "krystalky" - viz přiložené foto, co to je a co s tím?
Děkuju za rady
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Stachys - (22) - 56.166 (?), 26.4.2018 17:29
Ďakujem za vysvetlenie, tiež sa mi to robilo na výhonkoch, bála som sa, že nejaký "zver". A naozaj, spomínam, že v minulosti som to už videla aj na paprikách.
Otázočka, kt. som si už zodpovedala:
Čo robíte z hľuzami, z ktorých ste brali výhonky na zakorenenie? Ja už z "výrobou sadeníc" končím, mám ich dosť a nedalo mi tie hľuzy vyhodiť. Vyzerajú prudko jedlo. Mala som 4 veľké. Medzitým som zistila:
1. nie sú jedovaté, ani po vystavení na slnku a klíčení, v podstate je jedlá celá rastlina, trochu je pochybnosť s kyanidom v surovom stave, ale to bolo zodpovedané v skoršej diskusii. Okrem toho sa ich chystám piecť.
2. videla som videjko, kde mladá thajčanka ukazovala ako množiť sadenice, a po odrezaní vrchnej časti s klíčkami, hľuzy hádzala do hrnca. Predpokladám, že sa ich chystala variť.
Takže dnes máme večeru. btw páči sa mi tento spôsob pestovania. Už len nech vyrastú aj v našich podmienkach. To prajem sebe aj ostatným pokusníkom.
A.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|