Bataty
|
|
|
|
|
|
|
Qesham - Stříbrný Zahrádkář (126) - 103.30 (?) 21.11.2020 1:32
Těch 10-15° na skladování by mělo stačit, s naklíčováním moc ale neotálejte - klidně po vánocích začít. Já nakličuji už teď.Sehnal jsem novou odrůdu, kterou jsem dosud neměl, tak jsem ji dal do vody, netuše, že vyklíčí vzápětí. A jede pořád, tak ho budu muset ostříhat a zasadit a nebo ostříhané použiji do polévky a počkám až znovu obrazí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Qesham - Stříbrný Zahrádkář (126) - 103.30 (?), 7.2.2021 20:11
Takhle je to těžké říct, protože kombinace barev slupky a dužniny jsou velké, např. koupil jsem před lety sazenice O´Henry z Německa, hlízy byly růžové a dužina bílá. Někdy najdete stejný obrázek 2x a na každém z nich je označena rostlina jiným názvem - Jednou O´Henry a jednou Bonita. Bonita je bílá s bílou dužninou. Ta fialová by mouhla být Stokes Purple, jednu dobu se dovážela.Množil jsem ji, bohužel loni mi všechny sazenice uhynuly na Fusarium oxysporum. Chuťově nic moc, Vietnamci ji vůbec nechtěli, je vhodná na pyré, nebo polévku popř. lívance, rozvařuje se a obecně má blátivou konzistenci. Letos v Globusu prodávají v tuto dobu z Portugalska Rubissol, ta je podobná té vaší fialové - Rubissol apresenta plantas vigorosas, casca de cor púrpura intensa (vermelho-rubi) e polpa de cor creme, tendendo ao amarelo.(Rubissol představuje bujné rostliny, intenzivní fialově zbarvenou kůru (rubínově červenou) a krémově zbarvenou dužinu, která má sklon k žluté barvě. Z Portugalská hlízy klíčí dobře, lépe než ty z USA, já od nich už dříve měl Murasaki, je podobná té Rubissol. Já je po koupi na pár dní namočím celé do vody aby nasákly, opatrně je omyji a pak ještě namočím na pár minut do růžového roztoku hypermanganu abych je vydesinfikoval a (doufám), že hypermangan zoxiduje to čím byly eventuelně ošetřeny. Pak je nechám den - dva na suchu, aby si zahojily šrámy a dám do skleníce klíčit.Nejlépe postavit tu sklenici na radiátor na pár dní.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|