Adéla - problém s vařením



host - 88.105 (?)
7.3.2015 21:28

Mám ten samý problém s odrůdou Adela, navíc, ty co se uvaří později (pokud se dovaří vůbec) většinou po vychladnutí zešednou, ztmavnou. Samozřejmě, že se je snažím třídit před zpracováním - slupku mají stejnou, očka také. Nevadnou žádné. Ale při loupání (to už je mi prd platné) jsou ty nedovářecí spíš jako čersvě vytržená řepa než brambora.   I tak, pane Stando, díky moc za vysvětlení. Kde zjistím, která odrůda má tuhle citlivost? Elena

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 21.214 (?), 7.3.2015 18:11, zobrazeno: 19645x

Dobrý den, mám problém s odrůdou Adéla.Při vaření je část brambor již uvařena, zatímco druhá část ještě ne.Ty co se uvaří dřív jsou bělejší, než ty druhé které jsou více do žluta.Původně jsem si myslel, že jsem měl v nakoupené sadbě omylem zamíchány dvě odrůdy.Ale včera jsem potkal známého, který má tentýž problém, přičemž sadbu kupoval úplně jinde.Ví někdo čím by to mohlo být?

   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.14 (?), 7.3.2015 19:32

U některých odrůd se toto stává, když jsou některé hlízy narostlé před zastavením růstu v období sucha a hlízy narostlé po období sucha. V menší míře to dělá například i Dalí, kdy mladé hlízy jsou AB a ty starší hlízy BA.. U Adély to může být BA proti CB. Při pěstování, když nemáte závlahu na období sucha by jste se měli vyvarovat odrůd s touto citlivostí.

No teď, když už máte brambory ve sklepě se můžete pokusit roztřídit "Adelu A" od "Adely CB". Ačkové budou mít hladší slupku a budou zpravidla drobnější. Céčkové (rozvářecí) budou mít slupku hrubší, více vpadlá očka, větší snahu klíčit či vadnout.

      
host - 88.105 (?), 7.3.2015 21:28

Mám ten samý problém s odrůdou Adela, navíc, ty co se uvaří později (pokud se dovaří vůbec) většinou po vychladnutí zešednou, ztmavnou. Samozřejmě, že se je snažím třídit před zpracováním - slupku mají stejnou, očka také. Nevadnou žádné. Ale při loupání (to už je mi prd platné) jsou ty nedovářecí spíš jako čersvě vytržená řepa než brambora.   I tak, pane Stando, díky moc za vysvětlení. Kde zjistím, která odrůda má tuhle citlivost? Elena

         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.14 (?), 7.3.2015 22:27

Někdy je to v popisech odrůd napsáno přímo, jindy skrytě (například náročná na rovnoměrnou závlahu). Já osobně letos budu schánět odrůdu Belana, u které tento a některé další neduhy nejsou.

            
host - 88.105 (?), 7.3.2015 22:38

Hmmm, tak to mne nějak nenapadlo se podívat. Už je máme od dopoledne doma - Marabel - snad bude letos srážkově vyrovnaný rok. Belanu měli v nabídce. Elena

            
host - 21.214 (?), 8.3.2015 11:22

Díky Stando za informaci.Rozhodl jsem se letos taky pro novou odrůdu, a čirou náhodou jsem koupil Belanu.Tak náhodou to nebylo, řídil jsem se podle tabulky, která je někde na těchto stránkách.Ale o té citlivosti na pravidelnou závlahu jsem nevěděl.

      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 8.3.2015 8:57

Začínají se znovu objevovat zkušenosti starých fachmanů a sedláků. Poznat varný typ brambory jedné odrůdy, ve sklepě jen pohledem a omakáním šlupky je fakt machrovina.

         
host - 168.68 (?), 24.4.2015 6:07

Belanu jsem měl 2 roky a je to vynikající brambora, letos jsem odjednal Antonii a též Belanu. No vlastně už jsou sazené ☺☺

            
host - 168.68 (?), 24.4.2015 6:12

Jo a tady je ta lonská BELANA.

Belana
Belana
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika