Muškáty ze semínek
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 77.130 (?), 13.2.2015 12:13
Děkuji za toto sdělení, všichni, včetně prodavačky mi říkali, že je to skoro věda, pěstovat je v domácích podmínkách. Proto jsem si radši koupila to velké zahradnické balení, abych aspoň 30 sazenic měla. :) bydlíme v domku, tak vlhkost snad bude vyšší než 40%. Moc děkuji!
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 13.2.2015 13:06
Věda je spíše posbírat vlastní semínka z odrůd. které jsou převážně partenokarpické. Navíc se květy pro lepší vzhled rostliny a ochotu nakvétat po odkvětu vylamují. Pro sběr semínek pak musíte tomu dát více času, každé květenství prohlídnout, hluché vylomit celé a to co má nasazeno "možná" 1-3 semínka jen kosmeticky upravit, aby tam zůstaly ty plodné "pahýly". Nakonec si i pohlídat, aby Vám ochmýřené semínko neulítlo ...
Jinak velké balení nevadí, klíčivost si podrží cca 5 let. Ze semínek jsou většinou ty parkové výsadby, které se vysazují po odkvětu macešek či tulipánů a napodzim se nechají vymrznout.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 77.130 (?), 13.2.2015 20:53
Vysela jsem radši všechny... ráda se podělím se sousedkama, aspoň budou mít radost :) a já pak taky...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 77.130 (?), 26.2.2015 12:20
Já už mám u většiny jeden pravý lístek, někde už leze druhý, tak je chci o víkendu přesadit, ale nejsem si jistá, jestli už mají přijít do substrátu pro muškáty a nebo ještě do toho pro výsev. Spíš se kloním k tomu muškátovému, kvůli živinám... Nikdy jsem nepěstovala květiny, tak si připadám trochu mimo :-) Děkuji za Vaše rady a zkušenosti.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 77.130 (?), 26.2.2015 17:34
Děkuji, zvolím jeden z nich.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 77.130 (?), 27.2.2015 9:48
Ještě moc prosím o radu, jestli rostlinku zasadit trochu hlouběji než jsou teď, jako třeba rajčata sázím až po první lístky nebo jen prepichnout a zasypat do výše kořínků? Nikde jsem o tom nic nenašla... :-) děkuji za shovívavost :-) a vstřícnost...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 27.2.2015 11:41
nejlepší je řídit se zahradnickým citem. Ano dají se sázet malinko hlouběji, aby se nekácely, ale jako u rajčat to zase nemá smysl - vytváření kořínků na stonku není tak významné jako u rajčat a u některých cv. k tomu ani nedochází. Protože prvnní spodní lístky do doby výsadby na záhony v květnu také zbytní (zaschnou), budete pak také rostlinu sázet opět maličko hlouběji, aby nepoléhaly.
Ve výsledku pak bude fiktivní místo klíčení semínka cca 4 cm pod úrovní záhonu (pro srovnání s rajčetem je to až 5× méně).
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|