Zivy plot do CHKO + zasadita puda

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4611) - 191.35 (?)
13.4.2011 17:45

A co klasika habr, nechat ho růst poněkud volněji... Akorát listy schazuje až na jaře a dělá nepořádek, ale bariéru dělá i suchým listím. Teď v dubnu ho schazuje.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Mig45 - (1) - 99.132 (?), 13.4.2011 14:30, zobrazeno: 6565x
Poradte mi prosim vhodny zivy plot, aby splnoval nasledujici : 1 nejedovaty + tolerantni /v okoli budou zahony se zeleninou/ 2 vyska cca 3-5m, delka cca 20m 3. CHKO Cesky kras + PH pudy cca 7.5 4.nejlepe stale zeleny - chci zabranit prasnosti z sousedniho pole a "preletani" chemikalii pri hnojeni z pole. Pozemek je cca 3600m a nyni castecne kryt liskami. Poloha cca 500m n. m. Dekuji P.H

host - 152.34 (?), 13.4.2011 17:41

Ze stálezelených, které snášejí alkalické půdy (pokud vyloučím túje) mě napadá hlohyně šarlatová (dá se tvarovat, pěkně vypadá, ale má trny a může trpět strupovitostí), smrk omorika nebo nějaká vzrůstnější odrůda kleče nebo jalovce (kromě čínského). Hodily by se třeba tisy nebo bobkovišeň - ale ty jsou jedovaté. Ostatní stálezelené dřeviny, které si vybavím, jsou v dospělosti moc vysoké nebo chtějí půdu spíš kyselou nebo mohou vymrzat. Popřemýšlejte také o buku - alkalické půdy má rád, oproti všemu výše uvedenému rychleji roste, dá se tvarovat a listy na něm zůstávají velmi dlouho, takže funkci bariéry plní i v zimě. Ještě jsem si vzpoměla na kalinu pražskou, která není opadavá, ale bude asi jen něco přes dva metry.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4611) - 191.35 (?), 13.4.2011 17:45

A co klasika habr, nechat ho růst poněkud volněji... Akorát listy schazuje až na jaře a dělá nepořádek, ale bariéru dělá i suchým listím. Teď v dubnu ho schazuje.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 13.4.2011 18:09

V krasu je dost sucho. Habr a buk se mi moc nezdá.

V zimně se z pole nepráší. Nebál bych se opadavých. Co třeba babyka.

host - 131.249 (?), 13.4.2011 20:36
Sucho tu byva to je pravda.Jinak s tim prasenim na jare jeste pred listim tu je prave problem - ctyrkolkari, traktory ci jarni hnojeni-rozprasovanim.Voda je tu v 15m a zacinam na zahrade s autom. zavlazovanim.Mozna popremyslim o habru vzhledem k opadani az na jare..Druha volba zatim vypada na javor.

host - 164.239 (?), 13.4.2011 20:48

Živý plot má být stříhaný či volně rostoucí? Pokud stříhaný, pak 3-5 m výška je dost a bude to fyzicky hodně náročné. Také nemáte malý pozemek a tak bude živého plotu pěkný kus!

Mne napadlo použít borovice, asi borovici lesní. Zkraje nechat volně růst, později zastříhávat. I to by samozřejmě bylo dost náročné. Pokud ji nic nestíní, může si zachovat zelený plášť až k zemi a nemusí moc vyholovat: viz samostatně stojící borovice či borovice na okrajích lesů.

Josef.

host - 131.249 (?), 13.4.2011 21:04
Jde mi o hustotu, takze na zacatku jej chci upravovat do sire a nasledne jen obcasne korekcni zasahy.Vim, ze to neni prilis idealni.Druha varianta je nechat je volne rust a k zahusteni pouzit neco popinaveho mezi stromy.Jehlicnany mi prilis do konceptu zahrady nesedi.

Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 23.66 (?), 13.4.2011 22:13

Dobrý večer Kuky, no to by mě docela zajímalo jaké máte habry, že shazují listí v dubnu?! My už je máme totiž v dubnu vždycky narašené. Listí jim opadává sice opravdu později, ale v dubnu to je pěkný nesmysl! Marcela

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz