Volně rostoucí živý plot
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 71.116 (?), 29.9.2007 20:59, zobrazeno: 14197x
Chtěl bych vysadit na okraji svého vetšího pozemku volně rostoucí živý plot. Výška alespoň 5 metrů, ale nevadí i 15 metrů. Nebude stínit. Bude třeba jako větrolam i když to není nutné. Počítám s větší šířkou živého plotu. Prosím o radu jaké dřeviny jsou vhodné a jak se o sebe daleko sázejí. Z listnatých dřevin mě napadl habr. Díky za radu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.234 (?), 30.9.2007 18:38
Já jsem podobnou situaci před lety řešil tak, že jsem vysadil to, co bylo po ruce, případně co se mi podařilo uloupit v blízkém lese, takže v něčem co by se dalo vzdáleně nazvat živým plotem mám vysazeny trnky, lísky, janovce, břízy, lípy, habry, svídu, šeříky, zlátý déšť, duby, ptačí zob, šípky, rakytník, vrby, jeřáby, javory a ještě asi i něco dalšího. A jak daleko to sadit od sebe? Těžko říct, zaleří i na tom kolik je sazenic, když jsem měl málo sazenic tak jsem je dával dál od sebe, když víc tak jsem to zahušťoval. Neměl jsem v úmyslu udělat úplně neprostupný plot, ale spíš vymezit pozemek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 77.99 (?), 10.11.2007 13:40
Dobrý den, zajíma mne jak to dopadlo? Jak to vypadá v realu, já plánuji udělat totéž na mém pozemku. Děkuji za odpověď. Eva
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 214.234 (?), 10.11.2007 15:55
Všechno je zatím ve vývoji, je to šest let staré, nejvyšší keře mají něco přes dva metry, ale něco je tak něco málo přes metr, ale vypadá to slibně. Každý kousek roste jinak rychle, má jiný tvar listů, má jiný odstín zeleně, jinak kvete. Je na co se dívat a co pozorovat. Teď na podzim některé listy zežloutly, některé zčervenaly, něco už opadlo, něco ještě ne, nám se takový plot zdá zajímavější než jednolitá zastřižená masa. Moji tcháni, ale doteď náš záměr nepochopili a pořád čekají, kdy začnem budovat ten pořádný právoplatný živý plot zastřižený do pravého úhlu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.83 (?), 2.12.2007 21:17
Zadejte si na google.com "hedgerow", dostanete se na podrobný popis pěstování volných živých plotů, které ohraničovaly polnosti. Alespoň pro informaci uvádím skladbu rostlin, jejich procentuální zastoupení, jak je některými autory doporučována.
Crataegus monogyna (Hawthorh – hloh jednosemenný) 75% Rosa canina or R.rubiginosa (Wild roses – divoké růže) 2% Prunus spinosa (Backhorn – slivoň trnitá) 2% Ilex aquifolium (Holly – cesmína ostrolistá) 2% Corylus avellana (hazel – líska obecná) 5% Viburnum opulus (Guelder Rose - Kalina obecná) 2% Tree Species (e-g- Rowan/Beech/oak jeřáb/buk/dub) 10% Climers (e.g. Honeysuckle - zimolez) 2%
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr.Cynik - (49) - 3.4 (?), 30.9.2007 19:22
Hodila by se i líska. Rychle roste a dokonce je z ní i úroda (pro Vás nebo pro veverky)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 205.47 (?), 13.1.2008 21:41
Zdravím, skvělé, že jsem narazila ne tuto diskuzi. Plánuji ohraničit nově zakoupený pozemek s citem pro navazující krajinu. Na lomových bodech hranice (150 m) použiju staré kamenné sloupky. Mezi ně pak nasázím neexotické, nejlépe původní dřeviny vyskytující se v okolí. Vždy po skupinkách - vypadá to lépe. Stojí za to si rozmyslet i barevnost v jednotlivých obdobích. Trochu si s tím zkrátka pohrát a nepřeplácat. Břízy, smrky, svídy, šípky, hlohy a jako zpestření tavolníky a růže dužnoplodá.M.P.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|