Stříhání habrů

host - 241.22 (?)
26.6.2009 22:26

Ještě mám dotaz ohledně hnojení živ. plotu. Jak jsem už psala v předchozím textu, je vysazený letos z habru, ptačího zobu a dřišťálu. Je potřeba ho hnojit? Poznamenám, že jsem k sazenicím nedala ani žádný kompost, jak radil jeden zahradník. A jak jsem se ptala na to stříhání, nejde ani tak o to, že by tak rychle rostl, ale jak někdo podotkl, měla jsem taky na mysli, aby byl pěkně hustý už od spodu.Jinak děkuji za rady. Martina

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 29.66 (?), 19.6.2009 11:21

Dobrý den.

Letos na jaře jsme vysadili živý plot z prostokořenných habrů výška asi 50 cm. Zastřihli jsme je o 1/3. Ráda bych se zeptala, kdy je máme znova stříhat. Ještě letos, nebo až příští rok?

Díky Martina

host - 212.178 (?), 21.6.2009 22:37

Martino, nerad bych vám kazil radost, ale myslím si, že nemusíte mít starosti se stříháním, ony moc letos nepoženou na přírůstek. Budete ráda, když se všechny chytnou a olistí. A jako u všeho, stříhat na jaře a pak podle potřeby, aby byl tvarově stále pohledný. Habr to snese. Petr

host - 49.39 (?), 23.6.2009 12:28

Ale to já bych je ještě letos nejméně jednou ostříhal: zakrátí se, zahustí, vytvaruje se základ plotu... Doporučuji pustit se do stříhání co nejdříve.

Josef.

host - 169.27 (?), 26.6.2009 19:35

Hmm, já nestříhám, mě živý plot z Habrů stříhají daňci, neřádi jedni :-) Jsem si myslel, že mi to někdo ostříhal a ono mi tam chodí celé stádo daňků, asi jim to fakt moc chutná... Takže jsem sehnal u lesníka nějaký postřik na stromky proti okusu a zítra aplikuji. Hodně zdaru všem, Michal.

host - 241.22 (?), 26.6.2009 22:26

Ještě mám dotaz ohledně hnojení živ. plotu. Jak jsem už psala v předchozím textu, je vysazený letos z habru, ptačího zobu a dřišťálu. Je potřeba ho hnojit? Poznamenám, že jsem k sazenicím nedala ani žádný kompost, jak radil jeden zahradník. A jak jsem se ptala na to stříhání, nejde ani tak o to, že by tak rychle rostl, ale jak někdo podotkl, měla jsem taky na mysli, aby byl pěkně hustý už od spodu.Jinak děkuji za rady. Martina

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 27.6.2009 14:56

Letos nehnojit (maximálně na podzim kompostem), příští rok zjara pohnojit Cereritem.
Martin

host - 119.85 (?), 10.8.2009 17:56

Dobrý den,

ohledně hnojení habrů mám taky jeden dotaz. Máme letos vysazený plot z prostokořenných sazenic habrů a zahradník nám dal pod mulč. kůru textílii, proto je možné hnojení pouze přes listy. Není to tedy na škodu? Nemáme si dát práci a textílii raději odstranit? Říkal nám, že je habr hodně nenáročný, ale v naší jílovité hlíně mu dá růst asi pěkně zabrat a navíc místo pořádné výkopové jámy, udělal vždy pouze jamku, do ní dal kvalitní zem a bylo vymalováno. Není lepší tedy textílii odebrat, přidat kvalitní zem a překrýt kůrou? Habry nám celkem obrazily a na některých místech mají pěkné nárůsty. Podle rad zahradníka by měly habry mít tmavě zelené listy, to ale není u všech. díky za radu Linda

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 11.8.2009 18:22

Ničeho nebojte, habr je opravdu nenáročná rostlina a jílovitá půda mu spíše vyhovuje. První rok nejsou přírustky nikterak veliké, ale on se v příštím roce krásně rozjede... Na jaře bych normálně prohodil ke kořenům Cererit, mulčovací fólii bych neřešil, je přece propustná.
Martin

host - 124.19 (?), 11.8.2009 21:08
Lze jen souhlasit, habr je nezmar a jak se jednou chytne tak ho jen tak něco nepoloží.Kůru pod habry můžete nastlat, případně štěpky, posekanou trávu trochu kompostu, já pod něj sypu i dřevěné uhlí z grilu, který mám vedle a roste jako z vody.Před 4 lety jsem vysázel sazenice vykopané ze zarostlé louky u lesa a už je druhý rok držím asi ve 2 metrech jinak už by měly nejméně o metr víc.

host - 134.33 (?), 3.6.2012 17:47

Dobrý den, chstám se stříhnout 3 roky staré haby (cca.1 metr vysoké) a přesto, že jsem přečetl spoustu návodů, tak nevím v jaké výšce je vhodné je zastříhnout a dál jsem četl něco o krátkém a dlouhém řezu a tam bylo, že pokud chci dosáhnout vyšší výšky, tak dlouhý a pokud chci aby drželi výšku, tak krátký.Chci mít finální plot 4 metry, tak požaduji co největší přírůstek.Pochpil jsem tedy správně, že mám dělat dlouhý (šikmý) řez?Děkuji za odpověď

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz