Stříhání habrů
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 2.48 (?), 10.5.2009 23:03, zobrazeno: 51938x
Dobrý den. Vysadili jsme živý plot z habrů, sazenice cca 1,40 m vysoké, 4 ks na metr. Finální výška plotu by měla být 1,50 m. Kdy a jak bychom měli habry stříhat (do jaké výšky), abychom dosáhli pěkně hustého živého plotu? Neměli bychom už teď habry nějak razantněji zkrátit? Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 31.1 (?), 11.5.2009 8:04
Právě teď je ideální doba na střih, anebo začátkem června a pak ještě v srpnu. Střihla bych ho klidně na 1m, myslím, že není potřeba ho níž zkracovat, stejně bude hustý. Habry rostou moc dobře a rychle. Chtěla bych vědět jak mu přikážete, aby nerostl výš jak 1,5 m. Střihem ho budete ještě více podporovat v růstu. Sadila jsem už asi 8x živý plot z habrů. Nejvíc mu sedí asi tak 3-4 m. Ty 4 ks na metr je podle mě moc, běžně se dávají 3 ks do metra. maruš
|
|
|
|
|
|
|
host - 241.22 (?), 24.5.2009 22:26
Když jsme kupovali sazenice habru v lesní školce, tak pán, co nám je prodával, nám pro ilustraci ukázal svůj živý plot z habrů, který měl 30 let a výšku do cca 150cm, a byl moc pěkný. Takže to určitě jde. My jsme je sadili v kombinaci s dřišťálem a ptačím zobem, ale nevím, jestli ten dřišťál byl šťastné řešení. Sazenice jsme dávali asi po 30cm. M.H.
|
|
|
|
|
|
|
host - 165.35 (?), 28.5.2009 8:46
Zdravím všechny, já zrovna včera habry vyvazovala, nějak se jim nechtělo nahoru, ale začaly růst vodorovně. mají asi 120cm, tak jsem hlavní 1-2 výhony zvedla a ostatní jsem pak ze stran sestříhala na šířku plotu cca 50cm. Mám je asi 35cm od sebe, ale na podzim každý druhý vyryju a přesadím, i tak pak bude myslím dobrá zástěna. Já to chci do výšky tak max.2m, kdo by to pak stříhal, je to trošku z kopce... Až to bude mít asi 2,5 a do výšky 2m to bude pěkně rozvětvené, tak to ťafnu na ty 2m a budu udržovat i tvarově pěkně, celkem se mi to daří u smrků a babyk, tak snad i tady. Tak zatím...
|
|
|
|
|
|
|
host - 31.1 (?), 28.5.2009 10:08
30 let a výšku 150 cm? Tomu se mi moc nechce věřit, leda je musel radikálně omladit. A to je taky trochu risk. maruš
|
|
|
|
|
|
|
host - 93.80 (?), 28.5.2009 10:34
Pěstuji habrový plot asi 12 let v kombinaci s dřišťálem v celkové délce 150 metrů. Možná jsem barbar, ale stříhám ho vždy před sekáním trávníku, aby sekačka posbírala osekané letorosty. Někde je vysoký 50 cm, někde 1 metr a v délce 60 metrů jsem ho nechal vrůst do oplastovaného pletiva na výšku 1,5 metru. Pletivo ani sloupky nejsou vidět. Vzdálenost asi 35 cm a tím, že je s dřišťálem, odradil všechny nevítané návštěvníky. Tím, že ho stříhám tak často, dá se udržet přesný , hustý, požadovaný tvar i srpem. Je to sice makačka na několik hodin, ale pohyb je prospěšný a získáte dosti zelené, měkké hmoty pro kompostování. Pokud potřebuju více plot snížit, používám elektrické lištové nůžky a řeknu vám, že i ta výška 1.5 metru dá zabrat. Za chvili se zdá, že ta mašina váží 50 kg a ruce bolí. Obdivuji, jak ta paní hodlá udržovat výšku 2 metry. Jedině ze štaflí? Je pravda, že po více letech, má tendenci vyrůstat z linie silnější dřevo, ale v předjaří se to dá vyřešit hlubším řezem pákovými nůžkami. Určitá nevýhoda byla, že po zasazení asi 4 roky stagnoval v růstu, než se dal tvarovat. A tak jak radí odborníci, udržovat ho tak, aby ročně nepřerostl o 20 cm na výšku, jinak bude od spodu řídký. Nevím, zda je to snad druhem, ale některý keříček drží suché listí i přes zimu, některé jsou opadavé. Petr
|
|
|
|
|
|
|
host - 93.80 (?), 28.5.2009 12:09
Habr spolu s dřišťálem přesně tvaruji do hranolů, koulí, oblouků, jako Střihoruký Edvard a velice dobře se snášejí. Na podzim a celou zimu dřišťál zdobí červené plody a v čase bídy, je sbírají kosi. Petr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 93.80 (?), 28.5.2009 12:18
Snad ještě nevýhodou dřišťálu je, že při úklidu nutno používat rukavice, protože jemné trny, zapíchnuté do rukou, jsou docela nepříjemné. Jinak, pokud ho nepustíte rychle na výšku, neproniknutelně (pro určitou havěť), se zahustí už od země. Petr
|
|
|
|
|
|
|
host - 202.48 (?), 14.6.2009 11:30
Prosím o radu.Sestřhl jsem habr cca o 20 cm a místy uvnitř keřů jsou suché listy.Plot je tmavě zelený a místy jsou suché listy.Je to místy nehezký pohled.Než jsem se pustil do stříhání, tak byl plot krásně zelený.Žena mě za to vypeskovalaJsem laik a habry máme doma jíž 10 roků.Stříham ho. elekt. plotovými nůžkami a vetšinou začátkem červny.Nechávám víšku 175 až 185 cm.Když jsem ho střihal dříve tak konečky keřů se špatně odělovaly a střih nebyl čistý.Nůžkami ručními ho nestříhám.Děkuji za radu a odpověď.Hlavně kde je chyba a popř.jaké chyby dělám já. Zdravím Franta K.
|
|
|
|
|
|
|
host - 243.20 (?), 14.6.2009 13:01
Že se po stříhání nůžkami místy objeví suché listy (například z větviček, které byly při stříhání nalomeny někde uprostřed keře), je normální. Těsně po stříhání vypadá každá dřevina hůře než před ním a vždy se tam objeví pár suchých listů. Nedovedu si představit, že by mi takováhle prkotina vadila, natož abych za ni někoho peskoval.
Takže nejlepším řešením zřejmě bude vyměnit manželku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|