potřebuji poradit
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 58.18 (?), 16.2.2008 0:30, zobrazeno: 17207x
Chtěla jsem se zeptat, kdo má zkušenosti se smrkem, jako živí ptot???
Jestli to nebude časem moc veliké a taky ošklivé. Mám moc velkou zahradu a z čeho koliv jiného by to bylo hodně drahé. Moc by se mi také líbila thuje, ale asi bych jí neuměla rozmnožit.
Moc děkuji za rady. Jiřina
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.203 (?), 16.2.2008 20:37
Smrky skutečně časem budou ošklivé a proschnou. Thuje to samé. Navíc počítejte s tím, že s věkem ubývá síla a peníze na údržbu. Jestli máte velkou zahradu volil bych volně rostoucí živý plot z křovin. Vybral bych si podle požadované výšky převážně druhy které nemají silnou kořenovou výmladnost. Výběr je nesmírně široký a proto nelze jednoznačně něco doporučit.
Čas od času starším lidem živé ploty stříhám - někdy za úsměv. Nicméně přemýšlela jste co budete dělat s ostříhanými větvemi thůjí?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Josef Svojanovský - Bronzový Zahrádkář (80) - 255.238 (?), 16.2.2008 23:16
Živý plot ze smrků je pěkný a řekl bych, že zas není tak náročný na údržbu jako ptačí zob. Já nemám ze smrků živý plot, ale má jej zeť a tak jsem se také přiučil. Vysazeli jej asi metr od sebe a asi po dvou létech růstu začali zaštipovat konce větví, aby se co nejvíce košatil. Samozřejmě, že nemůžete zapomenout zaštipnout i hlavní výhon. Já mám na zahradě stříbrný smrk a dal jsem na jejich radu a je radost se na něj podívat. K celkové úpravě používají nůžky na živé ploty. Při sázení jej dali co nejníže k zemi, aby už od země byly větve. Pokud ještě něco k tomu potřebujete, ozvěte se a já se na danou věc zeptám a budu tlumočit. Na to, že jste měla v pátek svátek, se ten pán s těmi brambory, moc nezky nezachoval. Tak dodatečně, všechno nejlepší Jiřinko.
P.S. stromky z lesa se Vám budou špatně v zemi na zahradě ujímat, ty potřebují kyselou půdu. Pokud se rozhodnetě pro ptačí zob, jak Vám radí Ferda, tak podrobnosti k němu najdete v oddíle Pěstování okrasných dřevin-živé ploty, kde jsem napsal o ptačím zobu od A až po Z. Ovšem nepočítejte, že když někde si natrháte pár větviček ptačího zobu, že budete mít brzo trochu slušné keříky. To by jste jich musela nařezat větší množství a dávat jich několik k sobě. Ten se ujme vždycky. I když se Vám bude zdát , že je suchý a necháte větvičku na místě, tak obrazí. Taky se podívejte na příspěvky Živý plot ze smrků je to tam nádherně popsáno.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.18 (?), 17.2.2008 10:28
Já moc děkuji za rady a za přáníčko.
Je to opravdu moc těžké se rozmyslet, co tam máme dát. U nás mají plot ze stříbrného smrku, ale větší ohovnost jsem nevidělaů. Spíš se přikláním k té tůji. Zatím všem děkuji. Jiřina.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.203 (?), 17.2.2008 20:53
Thúje podle mne žádný zázrak. osobně jsem víc pro volně rostoucí plot, než pravidelné stříhání. Nicméně vysaďte co se vám líbí, ale nenakupujte v přírodě. Stromky vyzvednutí z náletů několik let "sedí, protože mají velmi řídký kořenový systém a většinu ho dloubáním přetrhnete. Ptačí zob nežd oma množit - za pár korun koupíte v zahradnictví. A do tří let máte již celkem zajímavou zelenou zíďku. Nicméně dobře sestavený volně rostoucí plot kvete, plodí, je zajímavý strukturou jednotlivých keřů či jejich skupin apod.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.18 (?), 17.2.2008 21:23
Ještě jsem na vážkách, ale asi budu řízkovat smaragd. Jiřina
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 4.122 (?), 18.2.2008 20:41
Já jsem velmi spokojená se smrkovým plotem. Sadila jsem stromky 1,5 m od sebe. Nechala jsem dorůst do potřebné výšky a postupně každý rok jsem zastřihovala boční větve, které jsou teď husté. Vrchol se také zastřihává postupně se rozrůstá. V lesní školce je možné si tyto pořídit za rozumnou cenu a některé křivé jsou zadarmo a vy si je můžete postupně vytvarovat.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 51.22 (?), 22.10.2008 17:04
na chatě mám již přes 25 let asi tak 100 metrů plotu jen ze smrků.Jsou sázený tak 0,5 m od sebe a vysoké tak cca1,8m.stříhám každým rokem přírůstky 10-20cm.Jsou to zdravé stromy i bez hnojení.Je pravdou, že rostou tak 60m od řeky a nepotřebují tak zálivku, ale i tak si myslím, že je to bezproblémový plot.Stačí jen správně stříhat a není s ním problém.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|