Ne tůjím - přírodě blízký živý plot - permaplot
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 165.30 (?), 30.3.2008 20:35, zobrazeno: 10204x
Dobrý den,
pročetla jsem poctivě příspěvky, ale přesto bych požádala o radu. Chtěla bych vysadit živý plot cca 50 m, orientace na západ, ale přes den na část místa stíní ořešák a střecha. jsem odpůrce tůjí a jiných novodobých unifikátů. Měla bych asi tuto představu: prostřídání neopadavé hlohyně a ptačího zobu, dále opadavé trnky. Můžete mi poradit, zda spolu budou tyto keře fungovat? Popřípadě jakou další rostlinou by se dal doplnit? Raději bych neopadavou. Někde jsem četla o špendlíku, ale byla tu o něm bouřlivá diskuse, tak nevím. Přivítám všechny nápady na krásný český permakulturní plot. Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.203 (?), 30.3.2008 21:34
Hlohyni bych v tomto plotu použil jen výjimečně. Ona vypadá zajímavě, ale je to skoro stejný příběh jako thůje. Navíc její krásné plody napadají myslím houbové choroby, takže moc krásy nedělají.
Zkuste se zamyslet nad opadavými dřevinami jako je pustoryly, trojpuky kaliny, zimolezy, mochny, šeříky, brsleny, dříny, svídy, dřiš´tály apod. Přestože četné z těchto křovin nejsou středoevropské, pěstují se zde již mnoho století, že jsou skoro za domácí druhy považovány (většinou jsou ze Středozemí). Ptačí zob je dobrá volba, ale má skolny k odnožování (šeřík taky). Udělejte si plot, který vás bude stát co nejméně práce v následných letech.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 165.30 (?), 30.3.2008 21:43
Děkuji!
doufala jsem, že odpovíte právě vy :-) Teď jen aby ty rostliny byly k sehnání... Mimochodem, nevěděla byste o někom, kdo navrhuje ekozahrady? Pan Jaroslav Svoboda už prý bohužel nenavrhuje... děkuji, pěkný večer
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 221.138 (?), 30.3.2008 21:59
Nějak do toho nebudu zasahovat, ale můžete napsat, kde jste viděl odnožovat ptačí zob? A mochna roste do výšky max. 1 metr. Nebo kterou máte na mysli do vyššího živého plotu? Stanislaw.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.203 (?), 30.3.2008 22:46
Mochnu a další nízké keře mohu zasadit před vyšší keře a tím jim zakrýt spodní část kosterních větví, kde zpravidla bývají holé. Je to ale otázka místa. Nízké keře je také vhodné vysadit okolo vrat, aby byl lepší výhled do ulice, když se ze zahrady vyjíždí. To snad známe všichni, že živé ploty u křižovatek tak do 80 cm. A skoro by to bylo dobré dodržet i u četných výhledů z vrat.
Já te´d budu asi za hlupce, ale ale s ptačím zobem si dost často užívám svoje v krajině. A ne a ne ho zlikvidovat. A na několika místech se mi naopak šíří. Ať seču jak seču. Tak mi to nějak blbě seplo, že odnožuje.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.205 (?), 26.8.2008 12:49
asi to už není aktuální diskuze, ale mně ten lig. také odnožuje a čím více jej likviduji tím více odnožuje, mizera..
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |