Jak ostříhat zlatý déšť?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 201.151 (?), 8.9.2009 14:08, zobrazeno: 97042x
A hlavně kdy? Má stříhání vliv na kvetení? Díky za rady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 84.50 (?), 8.9.2009 19:24
Asi máte na mysli forsitii. Jde o to, jestli ze zlatého deště chcete mít keř, nebo stromek. Já jsem se rozhodla pro stromek a proto jsem postupovala tak, že jsem všechny silné zelené výhony ze země průběžně odlamovala a nechala jsem jen jeden, jako kmínek. Po odkvětu vždycky i v koruně vyroste spousta zelených výhonů, které je třeba také vylamovat, nebo odstřihovat, pokud je v koruně stromku nechci. Kmínek by všechno neunesl. Květy jsou na dřevnatých větvičkách, na zelených výhonech ne. Pro zapěstování keře postupujte podobně. Záleží na Vás, jak si se zlatým deštěm pohrajete.
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.18 (?), 8.9.2009 22:58
Forsythia se stříhá hned po odkvětu, protože na nově vyrostlých výhonech a bočních výhoncích ze starších větví příští rok kvete. Pokud máte starší keř, vyřezávají se postupně nejstarší větve, aby nové měly místo a keř nebyl přehuštěný. Výhony s "koštětem" na konci se zkracují na níž postavený dlouhý výhon. Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 187.114 (?), 9.9.2009 9:52
Dle mých zkušeností se ořezání nemusíte vůbec obávat. Je to nenáročný keř. Já jsem potřebovala zmladit starší keře. tak jsem je na jaře ořezala asi 20 cm od země - i starší silné větve a krásně obrašily novými výhony.
Je pravda, že první rok nekvetly, ale další rok nám to vynahradily.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 165.53 (?), 2.3.2010 7:21
Je možné stříháním udržet živý plot ve stejné výšce aniž by na koncích rostly košťata nebo se plot stříháním snižuje? J.
|
|
|
|
|
|
|
host - 35.122 (?), 21.4.2010 19:23
Mám zlatý déšť pět let, vysoký asi 2metry.Po 3roky měš vykvetly jen 2klomínky od spodu, čtvrtý rok rozkvetl celý-nádherně, ale letos zase jen 2malé větvičky dole.Co dělám špatně. Děkuji Bobina
|
|
|
|
|
|
|
host - 103.29 (?), 21.4.2010 19:47
Pokud Vám nekvete, ostříhejte ho celý ihned, nechte asi15 cm od země. Pokud Vám během léta začnou růst dlouhé pruty, zkraťte i ty, aby došlo k rozvětvení.Zlatý déšť (forsytie) kvete obvykle na dvouletém dřevě, proto je nutné stříhat alespoň část keře každoročně na jaře po odkvětu. Bláža
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|