Jak moc mohu ostříhat buxus, aby znova obrostl?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
mikimajky - Bronzový Zahrádkář (68) - 144.252 (?), 14.9.2015 21:13
Asi najdôležitejší parameter je ten kde je hranica vášho pozemku.
Ak je zasadený na hranici a prečnieva na "obecný" asi nepochodíte ani s náhradou škody.
Ak je na vašom nie je o čom a tu by som sa odškodnenia dožadoval.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 5.206 (?), 14.9.2015 22:05
V tomto případě nejde škoda za firmou, ale přímo za obcí. Plot takhle ostříhali zaměstnanci obecního úřadu (investora) na pokyn paní starostky. Mě ze všeho nejvíc štve arogantní přístup s argumentací, že se to muselo v rámci opravy ve veřejném zájmu. Ano, beru to, chápu. Ale jde o tu "odbornost". Pár kilometrů od obce je velká zahradnická firma - stačilo oslovit majitele, který mimochodem pečuje o zeleň v obci - a požádat ho buď o radu, nebo ho to nechat udělat. Ne dát nůžky do ruky Patovi a Matovi z úřadu práce a nechat je během hodiny zničit něco, co roste dvacet let. A pak argumentovat "Neboj, to vám obroste".
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 5.206 (?), 15.9.2015 17:27
Tak zahradnická firma to opravdu nedělala. Přijeli jsme domů, když s pilkou a štípačkami dílo dokončovali. Podle všech zdejších reakcí mám být tedy v klidu - na jaře se zazelená. Mám tedy plot na jaře nechat takto nebo ještě nějak víc seříznout i vršky (třeba 40, 50 cm), aby se podpořilo souměrné obrůstání a prorůstání? Myslíte, že z jednoho dvou oček, které zůstaly od země na uřízlých kmíncích, vyrostou výhony, z nichž se časem stanou kmínky nové? Poradí si s tím ten buxus? A co na zimu? Něčím zakrýt? Díky. Už se ptám opravdu naposledy, ale nechci o plot přijít. Díky Katka M.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 101.224 (?), 15.9.2015 17:58
Nechajte to tak, nic nestrihajte, svoje dostal, nech ma pokoj. Prezimuje a na jar dobre pohnojit a pojde. Ustrazte skoro na jar skodcu, ten by ho dorazil.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 18.68 (?), 15.9.2015 18:38
Dobrý den. Na jaře v příštím roce se nebojte celý živý plot zakrátit jen na 20 až 30 cm od země. Buxus to hravě snese. Tam nejsou jen dvě očka, ale je jich tam spousty a ty všechny vyraší. A tak za dva roky budete mít opět parádní plot. Jak myslíte, že se dělají zmlazovací řezy třeba v zámeckých zahradách? Nebojte se, nic nenamrzne. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 5.206 (?), 15.9.2015 19:55
Jakmile zkrátím plot na 30 cm, znamená to nevypustit celé léto děti na zahradu, protože ta dvě dvouletá rogala už nikdy nenajdu. Třičtvrtě metru, míň nemůžu... :o)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 18.68 (?), 14.9.2015 21:16
Dobrý den. Nebojte se, spolehlivě to obrazí. Já osobně bych na jaře příštího roku dokonce odstranil zbytek všeho zeleného, aby se podpořilo prorůstání všech oček. Skutečně jsem viděl buxus ostříhaný tak, že na živém plotu nezbyl ani jeden lístek a dnes je to zase pěkný plot. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 5.206 (?), 14.9.2015 22:09
A můžu se zeptat, kolik let trvalo, než z toho byl zase hezký obrostlý plot?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|