Hloh - s jakým rozestupem sázet?

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 86.111 (?)
25.1.2012 9:57

Hloch není sice u nás na ploty moc rozšířený, ale hezký živý plot vytvoří. Protože hloch sám neodnožuje tak nevytvoří klasický keř, proto je třeba ho sadit na plot dost nahusto a lépe i ve dvou či třech blízkých řadách.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 188.169 (?), 21.1.2012 20:18, zobrazeno: 12031x

Dobrý den, prosím s jakým rozestupem od sebe (a od plotu - kde nechci, aby ho moc prorůstal k sousedům) sázet od sebe hloh? Měl by to být spíše volně rostoucí živý plot z keřů hlohu, tedy s minimem sestříhávání.

Děkuji

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 234.114 (?), 23.1.2012 21:28

Dobrý večer. Nikdo se nepřihlásil s odpovědí na Váš dotaz. Zkusím to tedy trochu rozebrat:

• Hloh v našich podmínkách není příliš obvyklá dřevina, která by se na živé ploty používala. (Jiné to je snad - prý, jak jsem někde četl - v Anglii: kolem pastvin na venkově jsou prý živé ploty z hlohu časté).
  • Jistě znáte, do jakých rozměrů hloh volně doroste: strom či keř velmi snadno dosáhne průměru 5 metrů i více... stejně by rostly hlohy i ve Vašem živém plotě "s minimem sestříhávání".
  • Jako vhodnou vzdálenost od plotu pro tento způsob bych viděl tedy minimálně na 2,5-3 m, stejně tak, nebo dále i v řadě. Pokud nemáte opravdu velký pozemek, asi usoudíte, že "tudy cesta nevede". Navíc by dlouho trvalo, než by se jednotlivé keře rozrostly do té míry, že by se dalo mluvit o plotě.
  • Když bych z nějakého důvodu volil pro živý plot hloh, zvolil bych klasický stříhaný živý plot (podobně jako třeba z habrů, které dorůstají ještě větších rozměrů): stříhat nejméně jednou ročně, od plotu cca 1 metr, aby tam byl dostatečný prostor pro údržbu - stříhání a jednotlivé sazenice v řadě v hustotě 1-3 ks na běžný metrp podle toho, kolik sazenic můžete mít a jak brzo chcete mít živý plot souvislý...
  • Ještě bych si rozmyslel, jestli chci udržovat živý plot z trnitých keřů s rozsochatými větvičkami...

Dobré rozhodnutí Vám přeje Josef.

Vavrinka - (8) - 188.169 (?), 23.1.2012 23:59

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď (dotaz jsem psala já, ještě jako neregistrovaná). Máte pravdu v tom, že si to ještě určitě promyslím. Jsem (nadšený) začátečník a tedy se sklonem k chybám, ale ráda se nechám poučit a snažím se hledat si informace a vše promyslet nejprve "na papíře" dřív, než rýpnu do hlíny :-).

Pozemek máme větší, ale 3 m od plotu je docela hodně...  Hloh jsem chtěla umístit na část hranice pozemku, o délce asi 7 metrů, přemýšlím i o jiných možnostech. Hledám nejlépe nějaký pěkný keř, který by mohl existovat spíše jako volně rostoucí (samozřejmě si ale uvědomuju, že sem tam potřebuje úpravu každá rostlina), vhodný do starší zahrady (se vzrostlými stromy, ve starší zástavbě), který roste do takové výšky, kdy poskytne dostatečné soukromí v dané části pozemku. O hlohu jsem se dočetla jako o jedné z dřevin vhodné právě na volně rostoucí živý plot, dále že je údajně nenáročný, odolný atd. Asi je ale opravdu bujný... Napadá mne třeba i zlatice, jen nevím, zda by narostla do dostatečné výše... Uvažovala jsem také o hlohu podobném tavolníku (oba se mi moc líbí). Myslím, že ten neroste tak bujně?

host - 220.182 (?), 24.1.2012 0:26

Ten tavolník, co myslíte,  nedoroste takové výšky, jen tak 150-170cm. Ale mohl by tam být třeba i jasmín (tedy pustoryl), roste dost rychle, nebo trojpuk, kalina, vajgélie, šeřík...           Lída

host - 174.134 (?), 24.1.2012 9:34

Doporučil bych tavolu (tavoal kalinolistá), na zahradě mám vysázený cca 20 m živý plot z tavol a po 2 letech má zhruba 180 cm. A to tavoly stříhám 2x ročně.  Tavoly jsou nenáročné keře a vzhledem k barevným listům docela dekorativní.

Libor

Vavrinka - (8) - 188.169 (?), 24.1.2012 20:27

kterou máte prosím odrůdu této tavoly? (zelenou, žlutolistou, diablo...)?

host - 220.182 (?), 24.1.2012 21:33

Mám tavoly v záhoně - žlutá Dart's Gold roste víc do šířky a méně do výšky, červenolistá Diabolo je vzpřímenější.

Ještě jak tam bylo psáno o lísce, také mne napadla, ta ale dorůstá v dospělosti 5m výšky a 3m šířky, tak jsem ji zamítla. Navíc (z vlastní zkušenosti) je nekonečná práce pod ní na podzim shrabat listí... 

On by šel použít i černý bez, existují také i žlutá a vínová varianta, jsou i stříhanolisté...                                                                             Lída

host - 174.134 (?), 25.1.2012 12:19

Mám kombinaci červenolisté odrůdy a žlutolisté odrůdy. Vzdálenost zhruba 1,2 m od sebe.

Libor

host - 25.2 (?), 24.1.2012 20:41

Osobně by jsem tež se přiklaněl k šeřiku, je nenaročny na řez a pěstovani v době kdy stromy teprve začinaji kvest tak šeřik krasu uděla, diky barevne rozmanitosti jde udělat krasny vonavy nepruhledny plot.Jedinou a to zasadni věc šeřiky maji hrozně rady obsazuji uzemi.Tedy neni u nich problem aby kořenovymi puky obsadily prostor.Jinak mne napada, že zde nikdo nezminil živy plot z lisky, mužete použit klasiku zelenolistou nebo dnes i červenolistou.Ale i u ni plati to co u šeřiku, časem obsadi uzemi.  

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 86.111 (?), 25.1.2012 9:57

Hloch není sice u nás na ploty moc rozšířený, ale hezký živý plot vytvoří. Protože hloch sám neodnožuje tak nevytvoří klasický keř, proto je třeba ho sadit na plot dost nahusto a lépe i ve dvou či třech blízkých řadách.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz