Dvoubarevný živý plot z Cypřišků

host - 151.203 (?) 
30.3.2008 21:14

Takové rady - poslouchejte svůj rozum a neberte ohled na okolí zničily charakter četných obcí i měst. Jak po stránce architektonické, tak po stránce zahradních úprav. V centru vesnic nám do krásy rostou stříbrné smrky, červené javory, a podle možností s kulovitou korunou, trávníky zdobí čínské jalovce. Kdo nechce, nepochopí co jsem napsal, že pokud možno cypřišovité dřeviny na vesnice ne. Jsou hezčí kombinace dřevin. Vesnice na zahradnické a krajinářské úpravy je podstatně náročnější než město. právě pro omezený výběr vhodných dřevin a dalších rostlin. A pro vesnici není mnoho dobrých zahradních architektů. Nebo lépe - těžko proti standardnímu myšlení lidí se prosazují.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 30.3.2008 21:36

Podle vás se zřejmě na vesnici patří pěstovat kolem domu jen řepu a brambory, to jsou ty pravé plodiny pro ty zaostalé vesničany! A okopávat se mohou jen fěrtochu, gumákách a šátku uvazaném na babku. To je ten pravý obrázek venkova, jak si jej přeje vidět obyvatel velkoměsta, když už zavítá na venkov.

host - 151.203 (?), 31.3.2008 17:04

Ale nechme té demagogie. Na venkově byly hezké zahrady, plné trvalek, letniček a i keřů. brambory a řípa byla víc za domem. Je vidět, že máte Ferdo klasický městský pohled na venkov.

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 30.3.2008 21:31

Jestli jste dobře četl Danův první příspěvek je v něm mimo jiné -chtěl bych se zeptat na váš názor... Reagovala jsem na odkaz na Sieberz, V druhém příspěvku napsal že tuto kombinaci barev zrovna nemyslel V katalogu je jen jeden dvoubarevný živý plot a ten dle mého názoru je hrozný, Tak že jsem jen napsala svůj NAZOR. Nechápu proč používáte slova rádoby odborníci, radílkové dá se to napsat i jinak nemyslíte?Já bych se k něčemu takto napsanému nikdy nesnížila, jsme asi každý z jiného těsta.Přeji krásný večer.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 30.3.2008 22:17

Chápu proč jsou tůje tak oblíbené, ale nevím jestli plní to očekávání, proč jsou oblíbené. Myslím, že jsou vysazovány, protože si každý myslí, že s jejich pomocí rychle dosáhne toho, že se oddělí od sousedů. Ale vzhledem k tomu, že trvá léta, než ten plot je neprůhledný do dostatečné výšky, tak si myslím, že mezitím si zvyknou na to, že se sousedy na sebe vidí. Kromě toho si neuvědomují, že kdyby vysadili opadavý plot, tak to má stejný efekt, protože v době kdy bude přes opadavý plot vidět, tak stejně budou na zahradě trávit minimum času.

host - 3.169 (?), 31.3.2008 8:53

Souhlasím s Mrancem. Když se vám to líbí ta kto udělejte. Já jsme dal na radu odborníka který nenáviděl thůje a mám 80 metrů z listnatých keřů opravdu širokého záběru. Letos (jako každý rok) jsem ostříhal 6 m3 větví, listí a jiného bordelu. Takže o bezúdržbovitosti takového plotu rozhodně nelze mluvit. A hwezký je tak 4 měsíce v roce když je zelený.

Martin

host - 221.138 (?), 31.3.2008 9:15

Dobrý den pane Martine. Opravdu ten odborník použil výraz "nenávidím" Thuje? To by totiž měl být signál k tomu, proč spolupráci okamžitě ukončit.

Jinak přesně popisujete to, co ne každého napadne. Živý plot z listnatých dřevin je daleko náročnější na údržbu, než je všeobecně laickou veřejností známo. Jako člověk, který navrhuje okrasné zahrady běžně používám jehličnany pro živý plot. Je důležité zdůraznit pár věcí, ale ty hodně důležité jsou třeba tyto. Zabírají jen úzký pruh kolem plotu, což u nynějších řadových domů může hrát velmi významnou roli. Jejich klidná zelená barva je neutrální pozadí, které nemá odvádět pohledy od celkové okrasné výsadby, ale jen je doplňovat. A v zimě je zelená barva také důležitá, jak ostatně všichni víme. Pohodu přeje Stanislaw:-)

Jarunka - (1) - 153.45 (?), 10.6.2008 15:51

Dobrý den,

zrovna jsme ve stadiu dokončování domu a rádi bychom přesně tak, jako spousta jiných lidí měli částa zahrady, která je společná se sousedy oddělenu právě živým plotem. Náš pozemek je nevelký a plot bude na jižní straně. Vzhledem k tomu, nemyslím si, že bychom chtěli plot jen z listnatých stromů - spíše naopak právě kvůli zimnímu období - ale nevím, jakou dřevinu použít. Můžete mi prosím někdo poradit.

Děkuji

host - 151.203 (?), 31.3.2008 17:08

Je tedy otázkou jaký máte živý plot z keřů, pokud ho musíte každý rok stříhat.  Řekl bych nedobrý výběr, nebo touha mít všechno v v rovině. Jenže je to taková drobnost -i jehličńany musíte také stříhat a co s s jejich větvemi. Listnáče dáte lehce do kompostu. Dobře tlej a bry je z nich celkem kvalitní kompost. Listí z jehličńanů to je problém. Jedině na skládku a nebo jak je v Čechách zvykem - na mez a nebo do lesa.

Daniel81 - (4) - 179.109 (?), 31.3.2008 20:32

Děkuji všem za radu. Abych se přiznal, o živém plotu z listnatých a kvetoucích keřů jsem po nějakou dobu taky uvažoval. Ale odradil mě pohled na sousedův živý plot z habru, který vypadá naprosto příšerně, zejména po opadu listí. Nutno dodat, že soused dost zanedbal jeho pravidelné stříhání. Určitě nad tím ještě budu uvažovat.

Daniel

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025