Výroba bokashi kompostu na zahradě



host - 147.130 (?)
13.1.2020 18:12

Četl jsem studie o výsledcích, ale znáte to, není nad osobní zkušenost, byl jsem přímo i v té firmě co to vyrábí, líbí se mi univerzálnost použití, při výsevech, do půdy, do kompostů, obilniny i zeleniny, celery, luskoviny i brambory lepší kořenový systém, mě by zajímaly hlavně rajčata, dýně, okurky, na ty jsem nenašel žádný výzkum. Každopádně mám v kompostu min. 3 další ingredience, které sami o sobě mají velký vliv na rozvoj kořenového systému o kterých není pochyb a navzájem se nevylučují.

Bokashi opravdu fermentuje bez přístupu vzduchu a o to především v souvislosti s biouhlem jde, musí to být ale správný proces správnými mikroorganismy, které se dají namnožit sice zadarmo, ale to už musíte umět nebo si připlatit za patentovanou směs efektivních mikroorganismů (moje prvotina). 

R.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Phantasm - (12) - 147.130 (?), 13.1.2020 16:11
Pokud vím, nikdo mě nic konkrétního neprokázal a řeči těch, co to ani nezkusili mě netankují a zbytek se spíš netýkal tématu, stejně jako teď vaše reakce na moji podotázku ohledně pomocných rostlinných přípravků. Teoreticky by se ty houby mohly dobře namnožit než se kompost až moc zahřeje, což může být až kdoví kdy. R
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 13.1.2020 17:20

Můj názor (ne zkušenosti): Uvedené přípravky byly vícekrát testovány a obvykle s výsledkem "lepší než bez přípravku". Můj názor je tedy podobný. Kdo má problémy, tomu to obvykle pomůže. Kdo nemá vysloveně problémy, tomu to zlepší výsledky. Kompost nemusí hodnou houbu zničit horkem. Houba se rozleze často i daleko do bezpečí.

U bokashi je s ověřováním jiná situace. To je ověřeno opravdu nesčetněkrát. Samozřejmě se musí dodržovat odzkoušený postup. Možná se mělo zdůraznit, že jde také o aerobní proces.

                     
host - 147.130 (?), 13.1.2020 18:12

Četl jsem studie o výsledcích, ale znáte to, není nad osobní zkušenost, byl jsem přímo i v té firmě co to vyrábí, líbí se mi univerzálnost použití, při výsevech, do půdy, do kompostů, obilniny i zeleniny, celery, luskoviny i brambory lepší kořenový systém, mě by zajímaly hlavně rajčata, dýně, okurky, na ty jsem nenašel žádný výzkum. Každopádně mám v kompostu min. 3 další ingredience, které sami o sobě mají velký vliv na rozvoj kořenového systému o kterých není pochyb a navzájem se nevylučují.

Bokashi opravdu fermentuje bez přístupu vzduchu a o to především v souvislosti s biouhlem jde, musí to být ale správný proces správnými mikroorganismy, které se dají namnožit sice zadarmo, ale to už musíte umět nebo si připlatit za patentovanou směs efektivních mikroorganismů (moje prvotina). 

R.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 12.1.2020 15:41

Kompost beru pořád jako zůpsob, jak užitečně likvidovat rozložitelný odpad, a to s co nejmenší námahou. Samosebou i v tuto dobu na něm přistanou zbytky z kuchyně, popel ze dřeva, hnijící jablka ze sklepa. 

 Pěstitelům, pro něž je kompost současně hlavou rodiny i zahradním božstvem, lze nabídnout myšlenku, jak kompost ještě vylepšit. Můžeme ho prolévat mlékem, vejcemi i se skořápkou (ty polské jsou za pusu), hodí se i mleté kuřecí maso. Mnoho užitečných breberek to přitáhne, fermentace se urychlí, významně se zvýší obsah dusíku, draslíku, fosforu a síry. Neopoměl bych zvlhčit pár lahvemi piva, lépe nefiltrovaného kvasničáku.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika