Ujíždí nám zahrada

host - 19.241 (?)
14.9.2011 17:19
Zdravím; nepíši zrovna přímo řešení, ale zatím spíše jen doplňující otázku (a pokusím se společně s vámi problém vyřešit. Chci se zeptat, jak prudký svah byl na konci vaší zahrady (nejlépe v číslem m x m). Také nyní řeším podobný problém... ovšem v menším měřítku (asi) Já to pravděpodobně budu řešit opěrnou zídkou z cihel.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 226.187 (?), 12.9.2011 13:21, zobrazeno: 9829x

Dobrý den,

ráda bych se s Vámi poradila. Máme zahradu, která byla hrozně nerovná. Proto jsme si nechali navézt vloni v září hlínu a zahradu srovnali. Naše zahrada končí dost prudkým svahem, takže spousta hlíny se zavezlai na konec zahrady a tím se o trochu prodloužila. V květnu jsem si všimla cca dvoumetrové úzoučké praskliny cca 2 metry od kraje zahrady. K dnešnímu dni je prasklina dlouhá přes celou šíři zahrady (25 m) a na některých místech i 10 cm široká. Má s tím, prosím, někdo zkušenost? Pořád doufám, že si ten kraj pouze "sedáů, ale všichni ostatní si myslí, že po pár deštích "ujede". Dá se to nějak zachránit? Na konci mám záhonky, na kterých jsem se dost nadřela a hodně by mě mrzelo, kdyby mi ujeli ze stráně.

Děkuji za Váš čas a i za radu.

Iveta

host - 19.241 (?), 14.9.2011 17:19
Zdravím; nepíši zrovna přímo řešení, ale zatím spíše jen doplňující otázku (a pokusím se společně s vámi problém vyřešit. Chci se zeptat, jak prudký svah byl na konci vaší zahrady (nejlépe v číslem m x m). Také nyní řeším podobný problém... ovšem v menším měřítku (asi) Já to pravděpodobně budu řešit opěrnou zídkou z cihel.

host - 178.235 (?), 15.9.2011 8:03

Prudký svah a další navážka nebylo dobré řešení.Záhony bych udělal na zbudovaných terasách (s opěrnými zídkami).Pomohly by možná kořeny vysázeného stromoví místo záhonů se zeleninou .

host - 33.198 (?), 15.9.2011 8:50
Co takhle poslat fotku, abychom si udělali obrazek. Pokud se hlína sype jen tak na svah porostlý vegetací, je třeba s ujížděním počítat. V případě, že je svah prudší, než 1:3, tak bych udělal před navážkou skrývku a tzv. svahové schody a teprve pak nasypal hlínu, kterou bych postupně hutnil. Pro názornost přikládám obrázky z odborné drážní literatury. Možností jak zajistit svah je mnoho. Mě se nejvíce líbí použití tvárnic "Big Löffel", nebo použití tzv. drátokošů (gabionů). Obojí ale předpokládá, že se do svahu kopne. Příklad použití přikládám.
svahové stupně
svahové stupně

host - 33.198 (?), 15.9.2011 8:51
Ještě ten druhý obrázek.
Gabion
Gabion

host - 142.14 (?), 15.9.2011 12:18

Děkuji za Váš zájem i rady. Svah je celkem prudký, teď již také vím, že navážka nebyl nejlepší nápad:-). Všichni sousedé to také tak řešili, protože pozemek nám všem končí v kopci, takže si ho všichni chtěli trochu prodloužit. Jenže každému "jen" sesedá, nikomu se neudělala takováhle trhlina.

Kopec, jak jsem již psala, je dost prudký, hlavně ale dlouhý a nic se k němu pořádně nedostane. Ani od nás - k nám projede pouze bobík a zespoda je les a žádná cesta, tudíž ani tudy se prostě nedá. Kolegové navrhovali piloty, jenže - jak je tam dostat. Myslela jsem, že si udělám kousek od domu taras, že se sníží váha toho konce zahrady, ale bylo mi řečeno, že jak je to jednou v pohybu, že s tím nic nenadělám. Nechci se ale jen tak vzdát, složit ruce do klína a čekat, jestli se to stane. Mám dvě děti a představa, že mi zahrada ujede třeba i s nimi, mě děsí.

V zahradnictví mi poradili, že mám zasadit stromy. Jenže ta trhlina je už dost široká a pochybuji, že stromy zakoření tak rychle, že tu hlínu zadrží.

Obrázky jsou zajímavé, musím si je důkladně prohlédnout. Díky!!!

Drátokoše mě také napadly, ale asi musejí mít pevný základ, že? Protože jsme v nevědomosti navezly tu hlínu, tak je tam vysoká vrstva navážky. Kolik zadrží drátokoše kg, nevíte? Asi by musely být hodně široké, že? Dolů z kopce je to minimálně 10 m. Nechci to celé zasypat, jen zadržet stávající:-). A je mi jasné, že NĚCO se s tím musí udělat. Pokud by Vás ještě něco napadlo, budu moc vděčná!!

Ještě jednou všem moc děkuji!!

Iveta

host - 33.198 (?), 15.9.2011 12:48
Nafotit důkladně a zkusit oslovit nějakou geotechnickou firmu. Geotec a.s., nebo Unigeo, Arcadis, případně někoho z VUT, nebo CVUT, kde se tim určitě taky zabyvaji a oni Vam něco navrhnou. Dratokoše se daji udělat i docela vysoko, ale je to tim padem docela financne asi narocnejsi.

host - 142.14 (?), 15.9.2011 13:23

A nemáte představu, na kolik cca vyjde třeba m3?  Díky

host - 8.222 (?), 20.9.2011 19:09

Dobrý den,

měl jsem podobný problém a dočasně jsem ho vyřešil bedněním ze 4m dlouhých kulatin. Viz obrázek. Nevydrží to navždy, ale až si zemina pořádně sedne, lze to nahradit třeba gabiony.

Zdravím Michal

Bednění
Bednění

host - 0.43 (?), 7.10.2011 11:01

Michale,

Díky za obrázek, ani tohle není špatný nápad. A jak píšete, stačí, aby to vydrželo, než si hlína pořádně sedne.

Díky!!

Iveta

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty