Půda ve skleníku

Petra S. - (48) - 1.10 (?)
25.3.2015 9:48

Díky Stando, už jsem se taky dočetla, že půda kyselá nemusí být, to je má chyba, je to v podstatě jen po zimě ten mech na stěnách skleníku a na dřevě, trochu i na zemině - v zimě je skleník zavřený a nevětraný. Takže mech bude zřejmě z toho. Zas to dusíkaté vápno se mi líbí, že to i dezinfikuje a mám to jen na malou plochu - malý skleník. Sázet teď nic nebudu, takže asi zvolím to dusíkaté vápno malé balení. Díky za radu

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 25.3.2015 8:55

podle mechu se nedá soudit na pH půdy - to je první Vaše chyba. Druhá je, že máte v hlavě spoustu nepochopených tradičně omílaných omylů.

Dusíkaté Vápno je granulované, aby se "nezkazilo" ještě před tím než si ho koupíte. Účinkuje ihned, jakmile se dostane do styku s vodou. Na neutralizaci půdy (úpravu pH) je příliš drahé, ale to s ohledem na množství na pár m2 není zásadní (je sice 8× dražší, ale v Kč je to v řádu jednobarevných kovových mincí). Horší je to, že desinfekční účinek trvá podle počasí a způsobu aplikace až 14 dní, kdy nemůžete nic sázet.

Ano, kupte si dolomitický vápenec - a klidně větší množství jako je "pytel 25 kg na 5 let", protože nespotřebovaný se nekazí.

U dusíkatého Vápna naopak kupujte na poslední chvíli množství které do měsíce spotřebujete.

Petra S. - (48) - 1.10 (?), 25.3.2015 9:48

Díky Stando, už jsem se taky dočetla, že půda kyselá nemusí být, to je má chyba, je to v podstatě jen po zimě ten mech na stěnách skleníku a na dřevě, trochu i na zemině - v zimě je skleník zavřený a nevětraný. Takže mech bude zřejmě z toho. Zas to dusíkaté vápno se mi líbí, že to i dezinfikuje a mám to jen na malou plochu - malý skleník. Sázet teď nic nebudu, takže asi zvolím to dusíkaté vápno malé balení. Díky za radu

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 25.3.2015 9:54

Jinak dalšími zdroji "suroviny" pro úpravu pH na vyšší hodnoty jsou věci jako popel (ze dřeva, slámy,... i uhlí), vaječné skořápky, drcené kosti, odrolené vápené omítky.

Vápnění se nesmí přehnat, protože pak blokuje zejména využitelnost půdní zásoby fosforu.

Petra S. - (48) - 1.10 (?), 25.3.2015 11:32

Budu tedy "sypat " s rozumem, možná koupím i ph papírky v lékárně, ty stojí pár kaček a zkusím dát zeminu do vody, to by mi taky mohlo říct přibližné ph že?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 25.3.2015 12:22

jj. odeberte po polévkové lžíci zeminy asi na rýč hluboko v několika místech. To smíchejte a rozpusťte přiměřené množství "směsného vzorku" v půl litru destilované vody - pak změřte pH (stačí s přesností na 0,5 jednotky). Pokud místo destilované vody použijete vodu pouze převařenou, pufrovací schopnost zbytkové mineraliace ovlivní naměřenou hodnotu až o 0,5 jednotky směrem k neutrálu (tj. k pH 7) avšak pro některé aplikace je to dostačující přesnost.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz