Kompostér - který, proč a na co užít kompost?

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?)
26.6.2009 14:54

Do trávníku by se to ještě dalo pochopit, já bych kompost stejně smíchal s normální zeminou, hlavně kvůli rozdílné barvě-u některých druhů trav je barva na různě vyživovaných půdách znát.Láďa.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 25.6.2009 1:19

Podle mne jsou kompostéry dobrý marketingový tah, dle mého názoru se vyplatí jen v malé zahrádce, kde by kompost zabíral zbytečně mnoho místa.Na větší plochy je lepší klasický kompost.Nedokážu si představit, že bych kompostoval rostlinný materiál ze zahrady v kompostéru, a to ji nemáme zas tak velikou, to bych musel mít vedle sebe řadu kompostérů, aby to všechno pobralo, protože někdy, když se vrátím po týdnu na zahradu, plevel stačí slušně povyrůst, pokud je vlhko a to kompostér prostě nepobere, druhý případ je při sklizních, kdy se lukviduje u některých zelenin posklizňová hmota.Láďa.

host - 176.18 (?), 25.6.2009 20:40

Stejně si myslím, že původní tazatel (45.242) by si měl nejdříve o kompostování jako takovém něco přečíst. Věděl by pak, že z kompostu není "hlína na vyrovnání nerovností v zahradě", ale kvalitní zem, která se používá pro zlepšení půdy. Na zahradu 600m2 byl udělala normální aspoň dvoukomorový kompost (2x box 1,5x1m, v=1,2) a má na rok po starosti...

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 26.6.2009 1:26

Hotového kompostu není na zahradě nikdy dost, vždy musím zvážit, kde ho dám více a kde méně a k čemu ho dám, vždy mi vystačí tak akorát.Rozhodně bych ho nepoužíval jako vyrovnávání teréních nerovností, to je barbarský čin.Láďa.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6642) - 70.100 (?), 26.6.2009 6:30

Proč ne? Co je na tom barbarského? Ať ho použije podle své potřeby.

host - 35.165 (?), 26.6.2009 12:38

A dá se jím vůbec vyrovnávat? Přece to je jen organická hmota, časem se uplně rozloží a vyrovnané místo se zase propadne...

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 26.6.2009 14:43

Tak takovouhle reakci bych nečekal.Rozložená hmota z kompostu je vynikající hnojivo!!!Navíc vylepšuje strukturu půdy a prakticky se jej nedá v půdě předávkovat.Pokud máte kompostu tolik, že nevíte už, co s ním dělat (myslím už rozložený),raději ho prodejte, určitě by se někdo v okolí našel.Láďa.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6642) - 70.100 (?), 26.6.2009 14:49

Ale já nemám přebytky. A kdybych je měl, žiju v takovém místě, že pokud bych takovou nabídku učinil, asi by na mě volali Dr. Chocholouška. Prostě nevidím důvod proč kompostem nevyrovnat drobné nerovnosti v trávníku. Píše to někdo v jiném vláknu. Je to jeho kompost, tak ať si ho užívá podle potřeby.

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 26.6.2009 14:54

Do trávníku by se to ještě dalo pochopit, já bych kompost stejně smíchal s normální zeminou, hlavně kvůli rozdílné barvě-u některých druhů trav je barva na různě vyživovaných půdách znát.Láďa.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz