Kompost



host - 219.243 (?) 
10.5.2006 15:27, zobrazeno: 32420x
Jak se zakládá kompost? Co všechno tam mohu dát (ořezané zbytky květáku, sáčky od čaje, sedlinu od kávy), ale co se slupkami od banánu? Čím musím tento odpad proložit? Díky Zuzana
  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 30.67 (?), 11.5.2006 8:38
Kompost ze zakládá v zastíněné části zahrady a může mít podobu prosté kupičky, na kterou vrstvíte materiál, ale častěji se z prken stluče taková ohrádka cca půl metru až metr vysoká, aby se kompost nerozlézal do stran a aby to nepůsobilo tak nevzhledně. Ohrádka-kompostiště může také mít jen tři stěny, to aby se tam lépe dostávalo s lopatou, nebo zajíždělo kolečkem a člověk se moc nenadřel...
Mimoto jsou ke koupi v obchodech typu OBI plastové kompostéry, ale je to asi pár tisícovek, nevím to přesně.
Jinak co do kompostu patří:
- posečená tráva (neměla by být příliš mokrá-nesekat po dešti, to se ostatně doporučuje i v zájmu trávníku, protože z mokré půdy sekačka snadno vytrhne trávu i s kořínkem)
- shrabané listí (někde jsem viděl doporučení nepoužívat listí z ořešáku)
- jiný zahradní odpad jako stvoly suchých rostlin, plevele (nesmí být v květu), drny...
- odpad z kuchyně (slupky od zeleniny, drobné kosti, vaječné skořápky)
- sláma, piliny a hobliny z měkkého dřeva (ne buk, dub apod.)
- trus domácích hosp. zvířat (slepičince, králičí bobky, koňský hnůj)
- peří ze starých peřin
- sáčky od čaje (raději bez té kovové sponky), kávová sedlina (tu je obzvláště vhodné lít na kompost pro přilákání žížal)

A co do kompostu raději nedávat:
- slupky z ovoce z obchodu (jsou ošetřeny jedovatými chemickými látkami)
- mršiny zvířat, maso, vnitřnosti
- stavební odpad
- nedoporučuji ani přidávat vápno, snižuje se tím obsah dusíku v kompostu

Kompost založíte tak, že navrstvíte na sebe postupně odpad tak, že se budou střídat vrstva hrubějšího odpadu (suché stvoly, větvičky) a vrstva jemnějšího odpadu (např. posečená tráva).
Kompost by neměl nikdy vyschnout (tvoří jej živé organismy), proto jej v případě velkých veder klidně i prolejte hadicí, ale na druhou stranu přílišná vlhkost a nedostatek vzduchu (to když se materiál slehne) způsobují hnilobné procesy, které jsou nežádoucí. V kompostu by mělo probíhat tlení a ne hnití, které je také provázeno (narozdíl od tlení) odporným zápachem. Tedy zdravý kompost rozhodně nemá smrdět.
Jednou za rok můžete celý kompost vidlemi přeházet, čímž jej provzdušníte, ale pokud se podržíte mé rady vkládat do kompostu vrstvy hrubějšího odpadu, který zabrání slehnutí), není to ani nutné.
V závislosti na druhu kompostovaného materiálu je výsledný produkt připraven za zhruba rok až dva, pak můžete začít odspodu odebírat na humus bohatý Váš vlastní zahradní kompost.
Zde bych se ještě vrátil ke konstrukci kompostiště. Pokud celé kompostiště přepažíte na dva oddělené prostory, bude mít kompost k dispozici vždy, protože když zaplníte jednu půlku, tak začnete házet do druhé a než zaplníte i tu, obvykle už máte v té první připraven kompost k odebrání.

Honza.
      
Bára II - (1), 22.5.2006 16:06

Mám na zahradě kompost (koupili jsme dům i s ním), nyní jsem vrchní část hromady odházela a dohrabala jsem se na směs hlíny, klacíků sem tam nějakého stvolu a listu. Jde o zralý kompost? Jak jej mám použít?

Budu sázet rajčata, tak to mám vyvézt na ty záhony a tam rozhodit? Nebo raději zarýt? A co ty klacíky?

Prosím o radu.

         
morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228), 22.5.2006 17:18
Zralý kompost má tmavou až černou barvu, příjemně voní, je poměrně lehký a snadno se rozdrolí. Pokud v něm jsou stále přítomny kousky nerozložených větviček, budete ho nejspíš muset před použitím přesít přes prohazovačku na písek.
Navozte ho na záhon a alespoň částečne vpravte (zaryjte) do půdy, protože kdybyste ho nechala jen tak navrchu, došlo by k jeho znehodnocení vysušením.
            
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5584) - 242.167 (?), 8.4.2012 7:34

Přivezl jsem z kompostárny kompost a jelikož jsem jej zatím všechen nerozvozil na záhony, tak skončil na hromadě. Je to produkt z těch (dnes hodně rozmáhajících se státem dotovaných) skládek odpadů kam se sváží listí, obsahy kontejnerů s bioodpadem z měst a vesnic atd.. Není to žádná sláva ale za cenu 450 za tunu to ujde. Je dost hrubý a hodně suchý, můj dotaz zní - mohu přímo do něj (tak jak je na hromadě) vysadit dýně (Hokkaido) nebo cuketu, nebo je potřeba s něčím ho smíchat? Děkuji.

               
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 39.197 (?), 8.4.2012 9:27

Na kompostu pěstuji Hokaido, okurky nebo zakládám přebytek sazenic rajčat. Rostou jako divá. Ještě bych dodal, že jsem jednou vysadil do černé hmoty, snad překompostovaného kalu z čistíren, který byl navezen na sídliště k pohnojení trávníku, malou brambůrku Zmijovce a jako prvnímu z posledních obdarovaných, tudíž té nejmenší velikosti, mě vykvetl.

                  
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5584) - 242.167 (?), 8.4.2012 9:46

Díky, udělám rovinu, hodím přes něj černou fólii, a do otvorů pak vysadím tykve.

      
host - 176.1 (?), 22.1.2012 10:28

Když jsem na podzim přehazovala kompost, objevila jsem, že část byla přemokřená a vznikla tam taková ta černá mokrá hmota smrdící jako siláž. Není toho moc. - Můžu to stejně použít, nebo je to potřeba vybrat a vyhodit?

Je to jen v jednom rohu, jinak bude kompost jedna báseň. :-)

I.

         
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 22.1.2012 12:41

Rozkladem bez přístupu kyslíku vznikají hnilobné produkty, které nevábně voní a bývají dost kyselé, takže to nepoužívejte přímo na záhon. Když to ale promícháte s ostatním kompostem a povápníte, aerobní bakterie proces rozkladu dokončí k vaší spokojenosti.

         
host - 209.104 (?), 22.1.2012 13:45

Ja by som sa toho nebal, ak toho nie je vela, dobre premiesat so zeminou v zahrade. Najlepsie suchou a lahkou, dostatocne sypkou. Cim vacsi bude pomer zeminy k tej hmote, tym skor sa to dorozklada. Netreba sa toho bat, bakterie v pode si na tom pochutnaju. Dolezite je to dobre pomiesat.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika