Kompost
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 219.243 (?), 10.5.2006 15:27, zobrazeno: 32535x
Jak se zakládá kompost? Co všechno tam mohu dát (ořezané zbytky květáku, sáčky od čaje, sedlinu od kávy), ale co se slupkami od banánu? Čím musím tento odpad proložit? Díky Zuzana
|
|
|
|
|
|
|
host - 30.67 (?), 11.5.2006 8:38
Kompost ze zakládá v zastíněné části zahrady a může mít podobu prosté kupičky, na kterou vrstvíte materiál, ale častěji se z prken stluče taková ohrádka cca půl metru až metr vysoká, aby se kompost nerozlézal do stran a aby to nepůsobilo tak nevzhledně. Ohrádka-kompostiště může také mít jen tři stěny, to aby se tam lépe dostávalo s lopatou, nebo zajíždělo kolečkem a člověk se moc nenadřel...
Mimoto jsou ke koupi v obchodech typu OBI plastové kompostéry, ale je to asi pár tisícovek, nevím to přesně.
Jinak co do kompostu patří:
- posečená tráva (neměla by být příliš mokrá-nesekat po dešti, to se ostatně doporučuje i v zájmu trávníku, protože z mokré půdy sekačka snadno vytrhne trávu i s kořínkem)
- shrabané listí (někde jsem viděl doporučení nepoužívat listí z ořešáku)
- jiný zahradní odpad jako stvoly suchých rostlin, plevele (nesmí být v květu), drny...
- odpad z kuchyně (slupky od zeleniny, drobné kosti, vaječné skořápky)
- sláma, piliny a hobliny z měkkého dřeva (ne buk, dub apod.)
- trus domácích hosp. zvířat (slepičince, králičí bobky, koňský hnůj)
- peří ze starých peřin
- sáčky od čaje (raději bez té kovové sponky), kávová sedlina (tu je obzvláště vhodné lít na kompost pro přilákání žížal)
A co do kompostu raději nedávat:
- slupky z ovoce z obchodu (jsou ošetřeny jedovatými chemickými látkami)
- mršiny zvířat, maso, vnitřnosti
- stavební odpad
- nedoporučuji ani přidávat vápno, snižuje se tím obsah dusíku v kompostu
Kompost založíte tak, že navrstvíte na sebe postupně odpad tak, že se budou střídat vrstva hrubějšího odpadu (suché stvoly, větvičky) a vrstva jemnějšího odpadu (např. posečená tráva).
Kompost by neměl nikdy vyschnout (tvoří jej živé organismy), proto jej v případě velkých veder klidně i prolejte hadicí, ale na druhou stranu přílišná vlhkost a nedostatek vzduchu (to když se materiál slehne) způsobují hnilobné procesy, které jsou nežádoucí. V kompostu by mělo probíhat tlení a ne hnití, které je také provázeno (narozdíl od tlení) odporným zápachem. Tedy zdravý kompost rozhodně nemá smrdět.
Jednou za rok můžete celý kompost vidlemi přeházet, čímž jej provzdušníte, ale pokud se podržíte mé rady vkládat do kompostu vrstvy hrubějšího odpadu, který zabrání slehnutí), není to ani nutné.
V závislosti na druhu kompostovaného materiálu je výsledný produkt připraven za zhruba rok až dva, pak můžete začít odspodu odebírat na humus bohatý Váš vlastní zahradní kompost.
Zde bych se ještě vrátil ke konstrukci kompostiště. Pokud celé kompostiště přepažíte na dva oddělené prostory, bude mít kompost k dispozici vždy, protože když zaplníte jednu půlku, tak začnete házet do druhé a než zaplníte i tu, obvykle už máte v té první připraven kompost k odebrání.
Honza.
|
|
|
|
|
|
|
Bára II - (1), 22.5.2006 16:06
Mám na zahradě kompost (koupili jsme dům i s ním), nyní jsem vrchní část hromady odházela a dohrabala jsem se na směs hlíny, klacíků sem tam nějakého stvolu a listu. Jde o zralý kompost? Jak jej mám použít?
Budu sázet rajčata, tak to mám vyvézt na ty záhony a tam rozhodit? Nebo raději zarýt? A co ty klacíky?
Prosím o radu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.1 (?), 22.1.2012 10:28
Když jsem na podzim přehazovala kompost, objevila jsem, že část byla přemokřená a vznikla tam taková ta černá mokrá hmota smrdící jako siláž. Není toho moc. - Můžu to stejně použít, nebo je to potřeba vybrat a vyhodit?
Je to jen v jednom rohu, jinak bude kompost jedna báseň. :-)
I.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 209.104 (?), 22.1.2012 13:45
Ja by som sa toho nebal, ak toho nie je vela, dobre premiesat so zeminou v zahrade. Najlepsie suchou a lahkou, dostatocne sypkou. Cim vacsi bude pomer zeminy k tej hmote, tym skor sa to dorozklada. Netreba sa toho bat, bakterie v pode si na tom pochutnaju. Dolezite je to dobre pomiesat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|