Hlína z cukrovaru Litovel
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?) 5.3.2014 13:08
Jsou dvě věci, odpadní opraná ornice z prvotního plavení bulev cukrovky a druhé je odpad zvaný šáma, což je kal vzniklý při čiření melasy vápnem.
První je vhodné použít při potřebě doplnit prachovou a jílovitou složku do velmi lehkých (tedy písčitých aj. skeletových) půd. Vždy je potřeba přidat dost organické složky a kvalitní zpracování (podmítka, orba, rotavátor).
Druhý případ je vhodné použít na základě rozboru půdy. Množství je odvislé od potřeby vápnění. Při přebytku Ca a nedostatku Mg například není vůbec vhodné.
V obou případech počítejte na každé 2 tuny (1-1,5 m3) dovezené "hlíny" s nákupem 1/2 tuny (1 m3) čerstvého kompostu nebo kompostovaného hnoje. V prvním roce po aplikaci je dobré pěstovat brambory.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
romca77 - (34) - 97.177 (?), 5.3.2014 12:23, zobrazeno: 14909x
Nemáte někdo prosím zkušnost z hlínou z cukrovaru. Měla by to být hlína, co leží někde v nějaké vodě a prý je vhodná do zahrádky. Díky moc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
romca77 - (34) - 97.177 (?), 5.3.2014 12:36
Jo to bude ono :o) Jde totiž o to, že máme opravdu velmi špatnou hlínu na zahradě a já prostě zeleninu pěstovat chci. Tak s manželem odrýváme a odrýváme a chceme tam nechat navézt toto. Tak děkuji za názor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.6 (?), 5.3.2014 13:02
Šáma z cukrovaru je ideální do písčitých kyselejších půd, zem pak lépe váže vodu (jakoby to tu zem stmeluje) a tlumí kyselost, u nás se po vzniku zahr.osady také navážela. Lída
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.126 (?), 5.3.2014 13:12
Z cukrovaru jsou dva produkty, šáma což je hnojivo a potom kal z kalových polí krerý je z praní řepy nebo-li velmi jemná zem z polí kde řepa vyrostla.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 5.3.2014 13:08
Jsou dvě věci, odpadní opraná ornice z prvotního plavení bulev cukrovky a druhé je odpad zvaný šáma, což je kal vzniklý při čiření melasy vápnem.
První je vhodné použít při potřebě doplnit prachovou a jílovitou složku do velmi lehkých (tedy písčitých aj. skeletových) půd. Vždy je potřeba přidat dost organické složky a kvalitní zpracování (podmítka, orba, rotavátor).
Druhý případ je vhodné použít na základě rozboru půdy. Množství je odvislé od potřeby vápnění. Při přebytku Ca a nedostatku Mg například není vůbec vhodné.
V obou případech počítejte na každé 2 tuny (1-1,5 m3) dovezené "hlíny" s nákupem 1/2 tuny (1 m3) čerstvého kompostu nebo kompostovaného hnoje. V prvním roce po aplikaci je dobré pěstovat brambory.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 160.210 (?), 10.7.2014 23:05
Dobrý den všem.Jsem ráda, že jsem našla tuhle diskuzi. taky jsem slyšela, že šáma, je výborná věc na zahrádku. Pracuji v areálu bývalého cukrovaru. Cukr se tady už nevyrábí asi 15-20 let. Budovy se rozprodali a v každé sídlí nějaká firma. Od bývalých zaměstnanců tehdejšího cukrovaru, jsem zjistila kam to přibližně vyváželi a šla jsem hledat. Včera jsem to místo úspěšně našla - dnes aktivně jsem naložila do kufru auta co se vešlo a zítra to odvezu na chatičku, kde se snažím něco pěstovat. A když to tak, nosím po kýblech k autu jako blbec, tak vlastně nevím, jak to použít? a vlastně jestli je to vůbec - to pravé co na zahradu potřebuji? Jsme kousek od Jílového u Phy a je to tam fakt samý jíl, asi tak 10 cenťáků jakž - tak zeminy a zbytek jíl až snad do nitra země -ještě musím dodat, že jíl je fakt kvalitní (krásně modrý). Ale na pěstování nic moc. Když něco nového sázím jíl vykopu a dám tam hlínu z kompostu. A každý rok z kompostu dosypávám všude, kde už je zasazeno a docela za ty roky to jde, ale kompostu zas tolik nemám a tak jsem si myslela, že s tou šámou tam udělám díru do světa?!...Můžu to tam vlastně dát, když nepotřebuji doplnit jílovou složku (tý tam mám opravdu dost)?
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.132 (?), 11.7.2014 9:37
Ako to rastlo (burina) na tomto zazraku na mieste, kde ste to zobrali?
|
|
|
|
|
|
|
host - 160.210 (?), 11.7.2014 10:04
To vůbec není vtipný-víte jakou mi to dalo práci, ale je fakt, že za ty léta jsem trochu tý dobrý půdy udělala. Sousedi mají na zahradě obrovský dub a tak mám hodně listí + trávu, popel a vše ze zahrady a protože jsme poslední chata(pod námi už les, tak mám venku 3 a na zahradě 1 kompost a tak stále vrstvím a vrstvím dobrou půdou.Co ta šáma nevíte?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|