Čerpadlo Sigma
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 148.2 (?), 19.1.2013 19:55
10 litru normální? Měla by to být asi 150l, k čemu je pak tak velká nádrž, když tedy dá jako malá?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 236.109 (?), 19.1.2013 22:37
Mně 10 litrů taky nepřijde jako normální.
Myslím, že máme stejnou nádobu (Sigma, r. 1966, 150 l) a když jsem to někdy měřil, vyteklo asi 40 l vody (4 kýble), než znovu zaplo čerpadlo.
Při vypouštění vody z nádoby je důležité nejen dole otevřít vypouštěcí kohoutek, ale i v horní části nádoby odšroubovat zátku či jinak do horní části nádoby vpustit vzduch, aby vytekl opravdu celý obsah nádoby. Pak je tam vzduchu opravdu těch 150 l: A teď si naprosto nejsem jist následujícími čísly tlaku (tak jenom střílím od boku): Pokud by byl vypínací tlak čerpadla 4 atmosféry, pak by byl vzduch v tom okamžiku stlačen na 1/4 objemu: v nádobě by tedy byl poměr necelých 40 l stlačeného vzduchu a cca 120 l vody. Při zapínacím tlaku 2 atmosféry ve v té době stlačen vzduch na cca 75 l a ještě je tam 75 l vody: Rozdíl mezi těmi hodnotami je tedy zhruba ony 4 kýble vody - cca 40 l.
Jednou nebo dvakrát se mi stalo, že čerpadlo ve studni zapínalo hrozně často - asi jako Vám. Proto jsem se taky musel pustit do toho plného vypuštění nádrže...
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 225.52 (?), 20.1.2013 22:36
Pokud u nádoby máte našroubován ventilek, abyste mohl kompresorem doplnit vzduch v nádobě, pak je samozřejmé, že nemusíte nádobu vypouštět. U mé nádoby ventilek není, proto to řeším mnou popsaným způsobem - vypuštěním nádoby.
Vám, že existují systémy, kdy čerpadlo zapíná při každém sebemenším poklesu tlaku (puštění kohoutku).
U starého motoru a čerpadla, co jsem ve studni měl, jsem se domníval, že bude vhodnější, když motor/čerpadlo poběží v kuse několik desítek vteřin a ne, že bude třeba každou půlminutu zapínat jen na několik vteřin.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 231.183 (?), 21.1.2013 5:42
Pepe, v případě, že bych měl tu možnost natlakování nádrže kompresorem, pak bych uvažoval podobně.
Ovšem a s jednou výhradou: pokud by vypli elektřinu, pak by se vypotřebovala všechna voda z nádrže (tedy zhruba o těch 30-40 l více), ale pak by z kohoutku šel onen natlakovaný vzduch a prskalo by to.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|