Pre diabetikov to ma zmysel.
Dost je zle, ak je to len vecou istej mody. Poznam jednu pani, co zavara bez alebo s rapidne znizenym obsahom cukru a zasadne bez akychkolvek konzervacnych latok. Vysledok je vela vyhodenych zavaranin, ktore sa pokazili. Myslim si, ze cukor je zdravsi ako aflatoxiny. Preto konzervovanie bez cukru spojene s vynechanim aj konzervacnych latok moze byt nebezpecne.
Netusim, ci stipka soli moze nieco vyriesit, ako je tu niekde v diskusii uvedene, co sa konzervovania tyka. V malych koncentraciach moze sol skor podporit rast mikroorganizmov. Cukor ma urcite svoje konzervacne ucinky v danych koncentraciach napr. sirupov, marmelad a sladkych zavaranin. Med sa nikdy neskazi, sirup moze vydrzat bez konzervovania, otvoreny a bez chladenia ak ma velky obsah cukru.
Ucinok cukru a soli je paradoxne v principe rovnaky. Ovplyvnuju osmozu buniek, resp. znizuju aktivitu vody. Na toto treba zial vysoke koncentracie. V malych su skor potravinou pre mikroby a ich ucinok je opacny. Nie su "vseliekom" ale maju takmer nezastupitelne miesto pri konzervovani. Najlepsie spojit dokopy vsetky zbrane. Cukor ci sol, konzervanty ako je kyselina sorbova, sterilizacia, ulozenie na chladnom tmavom mieste, izolacia atd.