Zavarat ekonomicky
|
|
|
|
|
|
|
host - 217.151 (?) 7.10.2010 21:11, zobrazeno: 29033x
Chcem zavarat ekonomicky. To znamena menej nalevu a viac zeleniny (uz nech je akakolvek). Preto sa snazim dostat do poharov vela zeleniny a malo stavy. Zena ale tvrdi, ze malo stavy, malo chuti. Ja zas hovorim, ze staci urobit vyssi koncentrat, pripadne vypocitat koncentraciu pri rezime "menej nalevu a viac zeleniny". Zena je ale hlavata, ja zas nechcem zbytocne skladovat octovu sladkokyslu vodu". Ake mate skusenosti so zavaranim s vasou polovickou?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.21 (?), 7.10.2010 22:12
Láku ve sklenici musí být akorát ne moc a ne málo.Pečlivým skládáním zeleniny se docílí optimálního množství láku ale kdyby jste použil např vibrování či dokonce mírné lisování zjistíte že zelenina je suchá-není to ono.Z ekonomikou tu asi neuspějete.
|
|
|
|
|
|
|
host - 121.238 (?), 8.10.2010 9:56
Da sa zmenit postup tak, ze davate zeleninu do poharov naplnenych uz do urcitej vysky nalevom. Takto tam zostane minimum vzduchu a i nahusto naplneny pohar zeleninou s relativne malym mnozstvom stavy zaruci dostatocnu stavnatost zeleniny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 121.238 (?), 8.10.2010 14:31
Pisete: Proto, chci li mít chuť vyváženou, zalévám vždy stejným množstvím láku. Je-li ve sklenici zeleniny míň a láku je pak pod okrajem jakoby málo, nedolévám, nýbrž naopak uberu.
Cize najlepsie si spravit koncentrat, toho davat konstantne mnozstvo a doliat podla potreby vodou? Ked je zelenina natlacena, staci len koncentrat bez vody. Ak je tam vela priestoru a treba zaliat po horny okraj, doleje sa vodou. Tak ste to mysleli? A aby nebol vzduch staci ukladat zeleninu do vopred naliateho koncentratu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 9.10.2010 7:59
Moje rada nemusí být ideální, ani univerzální.Postrouhám okurky jako na salát, ochutím je podle své chuti patřičným množstvím přísad s malým množstvím vody a zavařím.V zimě je salát rychle naservírován na stole.Také mě rozčilovalo ukládání celých okurek.A uvažuji takto postupovat i u jiných obsahů ovoce/zeleniny při zavařování.V mikrovlnné troubě je to mnohem méně pracné a je pružné pro jakákoliv množství.Často se ale setkávám s nepřízní k používání mikrovln. AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 147.108 (?), 8.10.2010 18:03
Přiznám se, že jsem na zavařování nešel nikdy tak vědecky, jako p. Vysloužil. Okurky do sklenic skládám, fazolky taky, čalamády lehce upěchuju, jinak je zeleniny málo. Jistěže poměr okurek a prázdného prostoru = láku bude vždy jiný, ale nemyslím, že změny v chuti budou tak dramatické. Sklenice vybírám tak, aby byly plné. Zavařujem do Novy. Pokud jde o nějakou ekonomickou úvahu, v měřítku mého domácího zavařování je nepodstatné, zda musím v sezóně koupit o pytlík Novy a půllitr octa méně, či více. A tuny toho nedělám.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|