Víčka na rajském protlaku hned po zavaření vypouklá nahoru
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 153.8 (?), 29.8.2020 9:27, zobrazeno: 5619x
Dobrý den, po zavaření rajského protlaku (rozvařená a trochu zahuštěná rajčata bez dalšího jako sůl, ocet, cukr) mají víčka vypouklá nahoru. Zavařoval jsem na 85st.C 25min, 2x omnia 0,7l se zatlačovacím víčkem a několik šroubovacích sklenic 0,4l. Co s tím, nerad bych, aby se to zkazilo a vyhodilo, bylo s tím celkem dost práce, děkuji?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.24 (?), 29.8.2020 11:42
Obávám se, že 25 minut je doba nedostatečná. Nedošlo k prohřátí obsahu až do prostředka. Já bych buď zkusil rychle spotřebovat, pokud to jde, nebo rovnou hodil slepicím. Ušetřili jste na soli, octu, cukru a koření a to není dobré..
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.169 (?), 29.8.2020 23:16
Plnim horke rovnou do sklenicek a vetsinou mam problem to pak otevrit
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.8 (?), 29.8.2020 18:40
Děkuji za odpovědi, víčka byly jak zamačkávací (na marmeládě s nimi není problém) tak šroubovací, navíc druhá dávka swe stejnými víčky jen v omniovkách je v pořádku. Dám nové sklenice a víčka a zavařím na 90 a 30min, pokud nevyjde znovu dám do mrazáku. Jediný rozdíl mezi 1 a 2 dávkou je, že u 2 dávky je vidět na dně asi 1cm řidší šťávy.
|
|
 |
|
 |
 |
|
PepaS - (30) - 217.186 (?), 29.8.2020 18:42
Ta víčka byla vypouklá hned po zavaření nebo až když to vystydlo. U ještě horkých sklenic je to normální. 25 minut by mělo stačit, ale musí to být 25 minut po dosažení teploty 85°. Já zavařuji okurky 20 min po dosažení 80° a jsou akorát
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.192 (?), 29.8.2020 22:47
Ono také záleží na tom, jestli se před dosažením těch 80(85)°C stačil obsah sklenic dostatečně prohřát - pokud by se protlak plnil jen mírně teplý, měla by teplota POMALU stoupat po dobu cca 45 - 60 minut. Jinak protlak můžete klidně přesterilovat znovu, ten se nerozvaří .
ps - ta šroubovací víčka musí být při vkládání do hrnce jen lehounce přichycená závitem, nesmí být ani mírně přitažená. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.169 (?), 29.8.2020 23:20
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.192 (?), 29.8.2020 23:44
Nevím, co "proč", takže:
Pokud je doporučená doba sterilace např.20minut, měl by celý obsah sklenice mít po dobu 20ti minut uvedenou teplotu, proto se po dobu stoupání teploty musí prohřát celý obsah sklenice (což u 0,7 litru trvá dost dlouho).
Pokud se šroubovací víčka před sterilací zašroubují víc, nechytnou. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 30.8.2020 7:09
Přítl.víčka už léta nepoužíváme, šroub.vždy fest dotáhneme před zavař.procesem, čas i teplotu lehce-v jednotkách nastavíme a nic se nezkazilo, pokud se nesní dříve, tak 6 roků v nej kvalitě není problém...
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|